schaapsscheerderfeest2

Welkom in juni 2015. Ik zit in de tuin in Noord-Holland te tikken met minidruppeltjes motregen die mijn laptop niet deren. Het is 16ºC en eigenlijk best aangenaam. Maar ik heb dan ook Wim Hof gedaan. Bij schapen is dat nog niet gebruikelijk. En juist die dieren zijn al geschoren of worden spoedig geschoren op de vele schaapsscheerdersfeesten verspreid over het land. Hoe uitzonderlijk is het huidige koele weertype? Opmerkelijk maar niet extreem. Want er is een term voor: “schaapskou”. Anderzijds: het feit dat ik er nog nooit van gehoord had voor ik de term als Schafskälte spotte vandaag, geeft aan dat het ook weer niet zo heel vaak voorkomt.

Oorspronkelijk schoor men de schapen in mei na de ijsheiligen (14,15, en 16 mei). In juni kan het soms door de aanvoer van polaire lucht zeer koud zijn. Dit noemt men in de volksmond “schapenkou”, want de pasgeschoren schapen hebben het dan koud.

Leze we op een kenniswebsite voor en door schaapherders.

noordwestpluim

En hier moeten wij en de schapen het mee doen. Dit is de pluim voor Noordwest-Nederland maar elders is het nauwelijks warmer. In het Amerikaanse model voor West-Europa zit nog wat meer hoop om de 25ºC ook wel aan te doen. In het Europees model duidelijk niet.

junihoog

En beide modellen houden het Britse Hoog in stand tot aan het gaatje. Hierboven de cliffhanger van het Amerikaanse model op 30 juni. Man wat een wintermaand zou het zijn als deze drukverdeling in december, januari of februari zou optreden. Polar low erbij en we hebben december 2010 weer terug. Laat het van juli tot en met oktober dan maar zinderend warm worden als yin! Ik ben klaar voor de yang!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

21 reacties

Gesloten voor reacties.