Hierboven een plaatje bij dit sensationele artikel over de zomer in Italië. Er wordt al gerept dat augustus ook koud en nat wordt en dat het voor komende winter veel onheil voorspelt. Als bodems in de zomer niet compleet uitdrogen kunnen ze met winterregens nog gemakkelijker gaan schuiven. En we hadden al een zuidkantwinter! Zou er nog één komen? Ik heb er zelden twee op rij gezien. Een tweede Italiaans artikel is minder schreeuwerig en geeft wat concrete getallen van in juli gebroken records: in het noorden bijvoorbeeld rond het Como-meer de dubbele neerslag van normaal en 20 dagen met regen tegen 6 normaal. Het slechte weer had een groot deel van het land in zijn greep en er gaan dan ook stemmen op om een juli-maand als juli 2014 voortaan julember te noemen.  

juli2014

 

In Nederland toch mooi twee volle graden warmer dan gemiddeld!

rainmap0714

Eigenlijk normale neerslag maar heel ongelijk verdeeld. En ook dat is normaal.

ice_area0108 

Kan allemaal niet boeien want het aller aller spannendste wat op ons afkomt is het volgende arctisch zeeijs minimum. Sinds 2007 werd aangekondigd dat de noordpool in september 2013 ijsvrij zou zijn is het zo grappig om te kijken waar het werkelijk heen gaat. En heel relevant voor ons winter liefhebbers want de ijsbedekking is gekoppeld aan de AMO en die houdt onze winters nog een beetje warm momenteel. Komt het arctisch zeeijs op of boven normaal (gaat zeker gebeuren in de komende jaren) dan weten we dat we ook hier minstens terug gaan naar een klimaat als voor 1975. Op dit moment heeft 2014 het meeste ijs sinds 2007 en kan het immense herstel van 2013 misschien nog worden overboden. Ik volg het elke dag!

PS Maandag voor 10 dagen naar Oostenrijk…. met enige hoop dat het mee gaat vallen… maar gerust zijn we niet…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.