Hierboven een actuele foto van de burcht van Kaprun waar dit weekeinde het jaarlijkse middeleeuwse Burgfest plaatsvindt. Zie hier de facebookpagina van het event en hier de website van de burcht. Welke events bezoeken jullie in de Alpen deze zomer? Snel verder met het weer want dat wordt spannend.

juli_gemiddeld

Wat niet meerspannend is, is of juli een normale maand een te koude of een te warme maand wordt. Juli is gisteren gemiddeld geworden en blijft vrijwel de hele laatste decade te warm. We gaan eindigen op 18,9°C of daaromtrent. Aan zeer fraaie onderbreking dus van de rij van zes te koude maanden die mogelijk gevolg zal worden door een rij van…. nee liever nog een warme september en oktober en dan een rij van zes! Voor augustus ziet het er op zijn zachts gezegd niet best uit momenteel. 

pluim1907

Waarom het zo verdraaide leuk is elke dag of liever nog meerdere keren per dag naar de weerkaarten te kijken is dat spotten van binnenkomende signalen en dan te volgen hoe de kansen zich ontwikkelen. Gisteren spotte ik de kans op een knallend einde van juli waarbij er alleen voor Zuid-Nederland een beperkt regensignaal was. Vandaag is dat al een hele forse plensbui geworden. In Zuid-Nederland natuurlijk. Mispoes! De grafiek is voor Noordoost-Nederland. Ook een beruchte zone voor onweer. Hebben we al eerder gezien deze zomer. In de nieuwe Europese modelberekening krijgt Noord-Nederland meer dan Zuid-Nederland omdat het buienfront pas geleidelijk meer warmte en turbulentie aanzuigt op zijn weg naar het noorden. Vanavond zitten we allemaal weer gekluisterd natuurlijk als de nieuwe run binnenkomt. By the way: de hoofdrun is vanochtend gezakt naar het ensemblegemiddelde dus niks hittegolf.   

ens1907_00

Goed zicht op een mogelijk beroerde start van augustus geeft het Amerikaanse model vanochtend. We zien het kwik met het binnengaan van de maand dalen terwijl de neerslag ons om de oren vliegt, Hier al helemaal geen officiële hittegolf te bekennen. 

neerslag1aug

Oostenrijk beleeft nu ook een hele fraaie fase in tegenstelling tot de andere delen van de Alpen waar nog geregeld buiïgheid zien de komende dagen. De Tour de France kan ervan meepraten. Maar ook voor Oostenrijk tonen de modellen weer een dramatische terugval begin augustus. Hierbij is het leuk even naar de meteorologische regels rond zevenslaperdag te kijken. Die zegt dat het weer van 7 juli (de zevenslaperdag is officieel 27 juni, maar door de Gregoriaanse tijdrekening moet je meteorologisch naar 7 juli kijken) het weer voor de maand juli of zelfs voor de komende 7 weken vastlegt. Mooi blijft mooi en nat blijft nat. Welnu: voor juli is dit uitgekomen maar de zeven weken lijken we niet te gaan halen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

46 reacties

Gesloten voor reacties.