Hierboven een actuele foto van de burcht van Kaprun waar dit weekeinde het jaarlijkse middeleeuwse Burgfest plaatsvindt. Zie hier de facebookpagina van het event en hier de website van de burcht. Welke events bezoeken jullie in de Alpen deze zomer? Snel verder met het weer want dat wordt spannend.

juli_gemiddeld

Wat niet meerspannend is, is of juli een normale maand een te koude of een te warme maand wordt. Juli is gisteren gemiddeld geworden en blijft vrijwel de hele laatste decade te warm. We gaan eindigen op 18,9°C of daaromtrent. Aan zeer fraaie onderbreking dus van de rij van zes te koude maanden die mogelijk gevolg zal worden door een rij van…. nee liever nog een warme september en oktober en dan een rij van zes! Voor augustus ziet het er op zijn zachts gezegd niet best uit momenteel. 

pluim1907

Waarom het zo verdraaide leuk is elke dag of liever nog meerdere keren per dag naar de weerkaarten te kijken is dat spotten van binnenkomende signalen en dan te volgen hoe de kansen zich ontwikkelen. Gisteren spotte ik de kans op een knallend einde van juli waarbij er alleen voor Zuid-Nederland een beperkt regensignaal was. Vandaag is dat al een hele forse plensbui geworden. In Zuid-Nederland natuurlijk. Mispoes! De grafiek is voor Noordoost-Nederland. Ook een beruchte zone voor onweer. Hebben we al eerder gezien deze zomer. In de nieuwe Europese modelberekening krijgt Noord-Nederland meer dan Zuid-Nederland omdat het buienfront pas geleidelijk meer warmte en turbulentie aanzuigt op zijn weg naar het noorden. Vanavond zitten we allemaal weer gekluisterd natuurlijk als de nieuwe run binnenkomt. By the way: de hoofdrun is vanochtend gezakt naar het ensemblegemiddelde dus niks hittegolf.   

ens1907_00

Goed zicht op een mogelijk beroerde start van augustus geeft het Amerikaanse model vanochtend. We zien het kwik met het binnengaan van de maand dalen terwijl de neerslag ons om de oren vliegt, Hier al helemaal geen officiële hittegolf te bekennen. 

neerslag1aug

Oostenrijk beleeft nu ook een hele fraaie fase in tegenstelling tot de andere delen van de Alpen waar nog geregeld buiïgheid zien de komende dagen. De Tour de France kan ervan meepraten. Maar ook voor Oostenrijk tonen de modellen weer een dramatische terugval begin augustus. Hierbij is het leuk even naar de meteorologische regels rond zevenslaperdag te kijken. Die zegt dat het weer van 7 juli (de zevenslaperdag is officieel 27 juni, maar door de Gregoriaanse tijdrekening moet je meteorologisch naar 7 juli kijken) het weer voor de maand juli of zelfs voor de komende 7 weken vastlegt. Mooi blijft mooi en nat blijft nat. Welnu: voor juli is dit uitgekomen maar de zeven weken lijken we niet te gaan halen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

46 reacties

Gesloten voor reacties.