“Succes is een keuze”. En zo is het ook met kunstsneeuw. Hierboven Bormio vanochtend (klik voor groot). Geen farao, geen Romeinse keizer en geen Napoleon had de macht om het ergens te laten sneeuwen. Maar jij bent – hoe klein je auto en je huis ook is – een KONING! Want speciaal voor jou draaien in de Alpen de kunstsneeuwkanonnen op volle toeren en krijg je wat oude lullen zoals ik in hun jeugd ook niet kenden: een stak kunstsneeuwtapijt waardoor je wintersportvakantie niet KAN mislukken. Er is nog één plekje waar hij wel kan mislukken en dat plekje zit tussen jouw oren. It’s up to you!
We weten inmiddels dat de uitgangssituatie in Oostenrijk lang niet slecht is. Het is de zuidkant en het zijn delen van West-Zwitserland en de Franse Alpen die met karige sneeuw aan Varnia beginnen. Hierboven de kaart van Zwitserland met waar we nu staan qua percentage sneeuwhoogte ten opzichte het langjarig gemiddelde. De donkere gedeelten zitten netjes op 90-110% en ik denk dat de Oostenrijkse noordkant vanaf Oost-Tirol naar het oosten wel op 120% zal zitten.
En de Franse Alpen? Ook de gelukkige winnaar van de wintersportreis naar Les Menuires die deze week bekend wordt (bedankt allemaal voor het spelen) zal dit erg spannend vinden hoewel de prijs pas na het kerst-nieuwjaar-hoogseizoen kan worden ingelost. Welnu: hier een blik op de Mont Blanc vanaf Les Coches. Dat dorp in de Paradiski ligt op 1250m en de Mont-Blanc is 4808. Dat betekent dat we midden in de Savoie op sommige zuidhellingen een sneeuwhoogte van 0 hebben tot boven 2000m (het perspectief vertekent anders zou je denken dat de grens nog hoger ligt).
Gaan we een stukje naar het zuiden naar de Isère zien we bij Villard de Lans ineens een gebied dat onder de inversie wit is gebleven. Dit is ook 1250m. Je moet dus echt lokaal voor jouw skigebied de webcams bestuderen om te weten wat je hebt.
En dat is dan nog maar de uitgangspositie als we beginnen aan Varnia. Hier een punt in rond het Montafon. Tot woensdag stijgt het kwik flink totdat de vorstgrens op 3300m ligt en daarna gaat hij pas heel geleidelijk weer wat zakken. Gisteren had de GFS12u in het ensemble al weer wat koude lijntjes en vanochtend doet de hoofdrun daar eens aan mee. We zien twee koude dips een opmaatje rond 18 december en een diepe vlak voor kerst. Opvallend is dat beide nagenoeg droog verlopen. Daar moeten we ook op voorbereid zijn: dat we mogelijk een droge overgang krijgen naar koude temperaturen en niet de dump die dan kort voor kerst hard nodig zou zijn. Meteofiction batuurlijk maar het is echt opvallend. Zo’n temperatuurcrash en nul neerslag.
Hier zie je hem dan op de kaart. Op dit moment is dit zowat het meest optimistische scenario. En wat mij betreft ook wel realistisch. Het weer houd van records… dus waarom niet eens de droogste december sinds het begin van de metingen in de Franse Alpen? De meteoroloog in mij wordt hier wel blij van. De wintersporter in mij natuurlijk niet. Mijn truc tussen mijn oren is dat ik heb leren paragliden om met alle condities vrede te kunnen hebben. Zie wat ik er gisteravond over schreef inclusief cursusduur en cursusprijzen.
httpv://www.youtube.com/watch?v=s7HJsUDPeoA
En er zijn gelukkig ook steeds meer positieve reacties daarop! Jorne maakt mijn dag door me bovenstaande video te tippen. In zeldzame winterthermiek (2 dagen per seizoen zeggen ze in de video – welnu de komende 14 dagen krijgen ze er een paar extra) starten ze op ski’s in een groene wei op 1000m en landen ze op 2500m op een verlaten berg. De naam van de video: De armeluis-heli is treffend. Paragliden is in vergelijking met deltavliegen en zweefvliegen – laat staan gemotoriseerd vliegen – spotgoedkoop.
Je herinnert je misschien dat ik de kaarten van Rutgers Snowlab altijd scherp in de gaten houdt en ook regelmatig deel. In november had West-Rusland een gigantisch te klein sneeuwdek en de rest van het noordelijk halfrond juist overmaat. Ik hoopte toen dat West-Rusland dit zou wegpoetsen zonder dat de rest van de wereld zou inboeten om een sterk albedo effect te krijgen. Bij een groter albedo (meer sneeuw, meer reflectie) houdt de aarde steeds minder van de zonnewarmte vast. Welnu, dat mislukte faliekant. Het omgekeerde gebeurde. Op 1 december had onze aarde een “rode ring”. Sneeuwtekort dus. Springen we een week verder…
Yes sir! Binnen een week is de achterstand omgezet in een flinke blauwe ring. De Verengide Staten zijn jaloersmakend wit en Oost-Europa, Turkije en de Kaukasus liggen er nu al fraai bij. Vanaf dinsdag gaat het in Turkije helemaal mis. Dat gaan we in de journaals zien. Misschien zelfs sneeuwvlokken in Istanboel en in elk geval decimeters in de Turkse bergen. En daarna nog Sochi. En al die neerslag daar houd het bij ons onbewolkt onder Varnia. Maar de winterpotentie neemt zo wel toe. Zeker in de Lage Landen moeten we het hebben van een felle koude-uitbraak met trasportkou. En die kan er binnen dagen zijn. Dat wil zeggen: het gerucht moet eerst in de meteofiction gaan rondzingen. Zo ver is het nog niet. Dus nog minstens 10 dagen geduld. Ik herhaal nog eens dat duimen voor vorst in Nederland vanuit de huidige uitgangssituatie ongunstig is voor de Alpen omdat droge kou waarschijnlijker is dan en polaire uitbraak.
httpv://www.youtube.com/watch?v=TbQm5doF_Uc
Natuurlijk is de grootste winterromantiek die met de dikke toef sneeuw op alle daken. Dat weet ik ook en dat wil ik ook. Hoe komen we dus de komende 10 dagen door? Ga desnoods de film Frozen zien. Ik had het geluk gisterochtend met mijn hele gezin op uitnodiging van Oostenrijk Toerisme de voorpremière te zien. En ik zeg: “Ja, rasechte winterliefhebbers moeten hem gaan zien in 3D!” Hij was echt gaaf!
96 reacties
Gesloten voor reacties.