Ja het is vandaag m’n laatste uit Oostenrijk, vanuit Nederland zullen jullie zeker nog weerberichten van me gaan zien hoor maar de focus gaat weer even terug naar de studie. Moet ook gebeuren. Ik kan in ieder geval openen met een langverwachte weersverandering, Arjo deelde het live bewijs van de verandering met een laatste knipoog van de zon. Zo is de cirkel wel rond, ik kwam aan met sneeuw en vertrek met sneeuw.

Hetzelfde beeld maar nog wel met zon gistermiddag ingestuurd door Breunis. De vrijdag zou een vrij teleurstellende afsluiter van de vakantie worden. Ach iedereen heeft een week lang van alleen maar blauwe luchten mogen genieten.

Maar niet iedereen ziet vanmorgen wat van die weersverslechtering, als je vanuit het Tuxertal richting het zuiden kijkt zie je geen wolkje. Ook hier in Hopfgarten breekt de bewolking nog af en toe maar vielen er vanmorgen vroeg al een paar druppels.

Meer noordelijk zien we het wel al regenen tot op stevige hoogte… Ja het wordt even wat anders.

Mooi te zien in de grafiekjes van de Hahnenkamm: de luchtdruk daalt geleidelijk, let niet op de waardes vanwege de hoogte en de luchtvochtigheid is omhoog geschoten. We schommelden afgelopen dagen tussen de 25 en 50% wat laag is en vanmorgen tipten we de 85% aan. Gister merkten we het hier al, toen ik wat kleding van het balkon haalde rond een uurtje of 10 was het al een beetje vochtig, nog mensen die per ongeluk wat buiten hebben laten liggen?

De neerslag schuurt nu tegen de Alpen aan en wordt verwacht om rond het middaguur echt door te drukken, tot dan toe blijft het beperkt tot buitjes. Wij gaan vandaag nog wat meters maken maar zullen Westendorf niet verlaten omdat je daar nog relatief hoog kan blijven. Stiekem hoopte ik dat het vanochtend al zou regenen zodat veel mensen beneden zouden blijven 😉

Leuk natuurlijk al die verhalen over regen maar we willen sneeuw zien. Hoog en noordelijk moest ik kijken, de webcam van de Zugspitze is weinig meer waard. Naja het sneeuwt er in ieder geval wel.

Echt sneeuw zien we bijvoorbeeld in Engelberg, bekend sneeuwloch en freeride paradise. De hoge hangbrug heeft een ijzig laagje gekregen, ook daar in de loop van de dag meer sneeuw. Iemand die nu een wangelingetje wil maken over deze brug?

Om het weerpraatje te openen heb ik een kaart van het gemiddelde van alle GFS berekeningen gepakt. Eentje waar ik gewoon best blij van word, enerzijds omdat het gewoon wat anders is dan de afgelopen 3 weken, anderzijds omdat het sneeuw gaat brengen. De straalstroom wordt even vol op de Alpen gericht met vaak genoeg de Alpen aan de koude kant waardoor het voor veel gebieden sneeuw wordt.

Maar het gaat allemaal met hangen en wurgen hoor, het duurt even totdat de echte koude straalstroom op gang is. We zullen komende week namelijk nog regelmatig aan de warme kant zitten. Het is dat golfpatroon waar we het eerder over hadden.

In het ensemble voor het Kleinwalsertal is de rollercoaster temperatuur terug te zien. Het is een komen en gaan van depressies en de timing en windrichting gaan uitmaken of het sneeuw of regen wordt voor jouw dorp. De neerslag van 4 op 5 maart valt goed samen met de temperatuurdaling, de sneeuwgrens zal rap dalen naar ongeveer 1000m en lager. Dinsdag is het dus in veel dalen wakker worden met een vers laagje terwijl er op de berg nog meer is gevallen. 10 tot 25cm over de noordwestkant is goed mogelijk!

Maar je zag het waarschijnlijk al in het ensemble, 6 en 7 maart wat minder gunstige neerslag. Precies zoals we net in die warme straalstroom zagen hebben we nu het front op die lijn liggen met pas daarachter de koude lucht. De straalstroom moet zeker 400km naar het zuiden willen wij in de Alpen een gunstige sneeuwvalgrens zien. Dat wordt lastig, maar het is nog niet gespeeld!

Pin je nog sowieso niet vast op iets wat je bijvoorbeeld op Bergfex ziet staan. Niks ten nadele van dat soort websites maar vooral omdat het allemaal heel dicht bij elkaar ligt komende tijd. Ik heb even een willekeurige kaart uit het Europese model gepakt, je ziet hier wat er speelt. De komende week (weken) ligt er eigenlijk constant neerslag op de loer wat met een minimaal verschil in de berekeningen wel net over de Alpen zou kunnen schuiven. Interpreteer dus niet de letterlijke runs maar kijk naar de overkoepelende trend. 4 op 5 maart dus sneeuw bij snel dalende sneeuwgrens, 6 en 7 maart neerslag bij een iets minder rappe temperatuurdaling maar dat is nog allerminst zeker.

Het EC is bijvoorbeeld alweer een stukje kouder voor de 7e. Hier is de depressie sterker en komt er wat meer noordelijke stroming mee. De race is dus nog niet gelopen maar het blijft spannend. Dat heb ik trouwens heel vaak geschreven dit seizoen:”het blijft spannend”. En dat is juist wat het voor mij leuk hield en voor jullie hopelijk ook!

Als absolute afsluiter en uitsmijter gunt het Europese model mij deze kaart. Het is mooi geweest! Dit is mijn laatste bericht uit Oostenrijk. Morgen terug naar Nederland. Dat waren 112 weerberichten in 2 maanden. Iedereen bedankt voor alle leuke reacties en enthousiaste discussies, geweldig hoe iedereen altijd los wilde gaan in de reacties. Soms was het een korte opmerking, soms een lastige vraag en uiteraard uitgebreide bijdragen of kritiek. Ik heb elke reactie met veel plezier gelezen, alle lof voor jullie, bedankt! Natuurlijk ook vooral Hajo bedankt, hij bood me deze kans, een platform maar vooral een ervaring. Ik heb 2 maanden superveel geskied, superveel sneeuw gezien, verschillende skigebieden bezocht, leuke mensen ontmoet en gevlogen! Wees dus een beetje lief voor Hajo als hij vanaf vanavond weer het meeste waar zal nemen, en natuurlijk verdwijn ik niet helemaal, ik blijf in de reacties present en zal ook zeker nog berichten schrijven. Bedankt 🙂

 


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

75 reacties

Gesloten voor reacties.