sneeuwpop-montana

In Montana hebben ze eind vorige week al gehad wat wij morgen in de Alpen krijgen. Hierrr meer foto’s. 16 inch poeder tussen 2250m en 3400m. Veertih centimeter is dat en dat is voor plekken tussen Tirol en Kärnten echt mogelijk morgen. Al in de nacht zal het in de Franse Alpen sneeuwen met een naar 1800m dalende sneeuwgrens. Met name de noordelijke departementen van Savoie Mont Blanc krijgen een sneeuwlaag. Al best vroeg op de ochtend schuift het dan langs de Zwitserse hoofdkam door naar Oostenrijk waarbij de sneeuwgrens zelfs tijdelijk naar 1100m kan dalen.

sneeuwverwachting2209

Ons eigen weermodel berekent ook die 50cm als mogelijkheid. De Zillertal Arena is zeker kanshebber voor de hoofdprijs of anders Zell am See Kaprun waar het op de gletsjer natuurlijk meteen al blijft liggen. Obertauern en Die Tauplitz zijn spekkoper en misschien wordt het zelfs in St. Martin am Tennengebirge even wit in het dorp? Dat Montafon en Kleinwalsertal in Vorarlberg minder mee lijken te doen komt vooral omdat daar in de dalen eerst nog wel veel regen zal vallen.

accu2209gfs

Dit is wat het Amerikaanse model berekent aan millimeters ongeacht of regen of sneeuw. 112mm op het drielandenpunt van Italië, Slovenië en Oostenrijk. Is dat realistisch?

accu2209ec

Het Europese model slaat uit naar 77mm. Is een halve meter poeder dan nog te voorzichtig? Nee ik denk dat we daarbij moeten blijven. En dat dan ook echt alleen op een paar plekken waar de weergoden er echt even zin in krijgen. Zit er eigenlijk ook onweer op?

Schermafdruk 2015-09-22 11.16.34

Op zoek naar de hogere onweerskansen zag ik rond de Alpen morgen met name potentie in Wallis (Val d’Anniviers) en in Noord-Italië. Ineens zag ik dat het juist in onze contreien vandaag zou moeten onweren. Dus schakelde ik meteen naar buienradar en voila! Blijft grotendeels op zee, maar België krijgt er toch wel forse stortregens van denk ik. Wie biedt?

hoogweekeinde

Verder blijft de prognose 100% overeind dat we een droomweekeinde krijgen in de Lage Landen nadat we ook donderdag en vrijdag met oplopende luchtdruk toch nog wat neerslag houden. Sterker nog: we gaan met dit droomweer oktober binnen en houden het rustige herfstweer dan tot aan het weekeinde daarna vast. Een tweede droomweekeinde kan ik nog niet beloven en houd ook rekening met de lagere temperaturen: ’s nachts gaan we zakken naar 6 à 7 graden en eerste grondvorsten zijn dan niet uit te sluiten.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.