Vandaag beginnen we met een mooi verhaal van Meteoconsult over misleidende statistiek, waarmee ze ook een beetje het KNMI aanvalt. Nu er voor het weer in de Alpen nog niet heel veel toe te voegen valt aan het bericht van gisteren houden we het algemeen en kijken we weer eens naar de oceaancycli. PDO, AMO, NAO, ENSO. Dit rijtje moeten we allemaal kunnen dromen. Joe d’Aleo (samen met Joe Bastardi vaste meteoroloog van Weatherbell) heeft een schitterend verhaal geschreven over deze cycli in relatie tot het diepe minimum van arctisch zeeijs afgelopen september en het optreden nu van de orkaan Sandy.

Lees zijn analyse hier bij de datum 31 oktober. Heel kort samengevat staat er: de temperaturen op aarde zijn nu stabiel door een negatieve PDO en een geleidelijk inslapende zon. Het laatste bastion van warmte is de positieve AMO. Die is debet aan het lage minimum van zeeijs en ook aan de mogelijkheid van een storm als Sandy. Met global warming hebben beide sowieso niets te maken want rond de zuidpool was deze zomer een absoluut record aan zeeijs en sinds Katrina waren er geen hurricanes meer in de VS wat zeer uitzonderlijk is.

De klap op de vuurpijl die D’Aleo geeft is:

When the AMO goes cold in 5 years or so and cycle 24 gives way to dud cycle 25, Katy bar the door.

Waarbij ook onze eigen zonneprofessor Cees de Jager zich aansluit: hij gaat uit van een Dalton minimum vanaf de volgende zonnecyclus. Het (zeer lage) maximum van de huidige cyclus 24 hebben we komend voorjaar. Daarna kan de kleine IJstijd beginnen. En om het cirkeltje rond te maken met de statistiek bovenaan: die algemene trends zeggen weer helemaal niets over wat we komende winter voor onze kiezen krijgen. Duim gewoon waarvoor jij wilt duimen en als je een goed lijntje met de weergoden hebt dan krijg je waarvoor je gevraagd hebt. De kunst is niet te overvragen. Haha.  

Categorieën: Klimaat

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.