In de Alpen is het begonnen: weer dikke sneeuw aan de noordkant en dat gaat een week aanhouden. Voor thuis in de Lage landen nog geen enkel zicht op winter. Op zijn vroegst in de tweede week van februari kan er iets lukken. Maar je kunt natuurlijk gewoon op wintersportvakantie naar Israël!

https://twitter.com/AttorneyNitsana/status/1483742077007634433

Op Mt. Hermon is Israëls skigebied …. en zo mooi was her er al een week geleden. Geen goede actuele plaatjes gevonden. Maar wel …

Dat het daar afgelopen april (!!!) ng vet sneeuwde. Snel door naar Jeruzalem …

https://twitter.com/Ostrov_A/status/1486448716055822356

En als het sneeuwt in Jeruzalem dan moeten we zeker ook even in Libanon kijken ….

https://twitter.com/SteeleSyAA/status/1486845460002181124
https://twitter.com/ManalDaw/status/1486840771957469187

En met veel humor geknutseld!

https://twitter.com/CM071620/status/1486763038782930946

Ik weet dat we in de Lage Landen mismoedig naar het schamele verloop van winter 2021-2022 kijken. Maar je ziet echt alom de cycli sluiten. Zo koud als al sinds …. niet meer. Zo veel sneeuw als al sinds ….. niet meer. En als die periode dan iets van 30-40 jaar is, dan praat je gewoon over de klassieke PDO + AMO klimaatcyclus. Als het langer is bijv 100 of 130 jaar… dan zijn dat signalen dat de lage zonneactiviteit echt zijn werk doet.

Amerika wintert ook lekker door.

Zaterdag gaat de vorst weer eens Florida aantippen! Respect ook voor de “Mutha Truckers” in Canada. Er is daar een gigantisch protest tegen verplichte quarantaine van ongevaccineerde truckers aan de gang. 50.000 truckers rukken op naar Ottawa. Met zeer veel steunbetuigingen van de bevolking.

Zoek er een beetje op op Youtube want de main stream media doen natuurlijk hun best het uit te gummen. Op Gofundme is 5 miljoen dollar gedoneerd om het protest te steunen, maar die platform geeft het geld nog niet vrij omdat men een Canadese versie vreest van 6 januari in Washington (toen Nancy Pelosi Trumps verzoek om 10.000 man National Guard naar Washington te halen blokkeerde, er tenminste 1 oud-medewerker van de FBI het publiek opjutte om het Capitol binnen te gaan en de politie ze ook gewoon binnenliet – er er vervolgens nog geen fractie van de schade of slachtoffers waren van wat de “sympathieke” BLM protesten in vorige zomer in tal van Amerikaanse steden hadden aangericht). Nee, ik denk niet dat Trudeautje de deur open gaat zetten voor de truckers. Die pist in zijn broek. De truckers worden aan de rand van Ottawa al tegen gehouden. Erg spannend.

Nog even terig naar huis. Zaterdag storm. Vol over Denemarken. Schampt eventueel Groningen.

Maar liefst 50 knopen in het Kattegat. En dat zijn NIET de windstoten. Dat is de berekende steady wind. Als windstoot word 120km/h berekend.

Deze afsluitende foto van de hoofdkam heb ik gisteren geschoten vanuit een Apfelwirt luchtballon vanuit Filzmoos. Met 80km/u zoefden we met de wind mee over Tauern om uren later in het Gurktal te landen. Ongelofelijk mooi. Met de weeromslag vandaag zijn de internationale ballonweken aldaar nu 3 dagen voortijdig beëindigd. Er komt nog een mooi foto artikel en een hele vette video!

Ook maar even in stijl met Filzmoos de deur uit dan. Vandaag windkracht 8 over de kammen! Dat is niet wat de luchtballonnen hindert. Ze hebben GEEN bovengrens voor de windsnelheid in de lucht. Enkel de start en landingsplaats moeten weinig wind hebben en dat gaat dus perfect in de Alpen. Pas na het weekeinde is de grote dump: in 3 dagen valt er minstens een halve meter in het skigebied en dat is eigenlijk langs de hele hoofdkam.

Fijne dag allemaal. Donaties welkom.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

1 reactie

Jeroen · 30 januari 2022 op 03:11

Mooi verslag weer Hajo, nou hopen dat het in Nederland nog los gaat.

Gesloten voor reacties.