Nog kun je aan de zuidkant zien dat de uitgangspositie beroerd was. Maar hier in St. Moritz zie je ook meteen dat het sneeuwt zoals het zo mooi aan de zuidkant kan sneeuwen. Als de halve meter morgenochtend gehaald is scoor ik mijn vierde boude voorspelling. En dinsdag is al de volgende zuidkantdump. Ik denk speciaal aan één van mijn volgers dit jaar die ik het zoooo gun dat hij een perfecte krokus met zijn gezin krijgt, maar laat dat symbool staan voor al die “avonturiers” die eens buiten de meest gangbare wintersportlanden kijken. Maar ook de zuidelijke Franse Alpen en Kärnten zijn uit de brand. Galtür 1999 haal ik erbij niet omdat er toen ook veel zuidkantdumps waren. In tegendeel. Nee 1999 had die vergelijkbare situatie dat er laat in de winter in een maand tijd zo krankzinnig veel sneeuw viel dat je diep in april nog steeds dacht WTF als je door de skigebieden reisde.
Van de zuidelijke Franse Alpen via Piemonte Valle d’Aosta, Lombardije, Engadin, Zuid-Tirol tot naar Kärnten in…
Geplaatst door Wintersportweer op zondag 7 februari 2016
Nu pijlsnel verder met een mooie verzameling weerkaarten!
Hier zie je nog eens hoe 1999 laat in het seizoen van een gemiddelde winter naar een supersneeuwwinter uitgroeide.

Accumulaties Europese model vanochtend
Een dergelijke kaart met accumulaties in 10 dagen is gewoon serious business. Of er nu een paar tientallen millimeters meer in de Pyreneeën vallen of toch in de Alpen of op de Balkan doet er eigenlijk niet toe. In elk geval is het een groot neerslagfestijn in een fase dat de winter niet diep genoeg is om het allermeeste als sneeuw te bezorgen.

Prikpunt Berner Oberland
De zwarte lijn van de hoofdrun van het Amerikaanse model toont dat er nog geen garanties zijn dat gebieden onder de 15000m niet nog eens een plensbui te pakken krijgen. Dat zou voor het vastleggen van de sneeuwlagen alleen maar een zegen zijn eigenlijk. Het ensemblegemiddelde gaat een beetje uit van een basisniveau van sneeuwgrens van rond de 1000m met bijvoorbeeld tussen 12 en 14 februari een mooie neerwaartse uitschieter en ook op 19 februari nog eens. En dat is dan dus aan de noordkant die bij de aanstaande twee dumps tweede viool speelt. Zoals ik gisteren al schreef: in dergelijke situaties win je toch op alle hoogtes aan sneeuwdek. De sneeuw blijft gewoon liggen. Ook al plenst het er een keer op of dooit het een keer stevig.

Berlijn voorjaarsachtig
Over stevige dooi gesproken. Wat te denken van 13ºC in hipster metropool Berlijn vanmiddag. Dat is natuurlijk een soort Föhneffect. Ook München aan de voet van de Alpen haalt de +10º. Het Oostenrijkse weerbericht spreekt van +15ºC vandaag in Alpendalen aan de noordkant waat de Föhnstorm naar beneden doorbreekt.
Dit is inderdaad een gigantisch windveld wat we vanochtend zien in het oosten van Oostenrijk. Hogere liften op gletsjers zullen wellicht tijdelijk gesloten worden.
Op de Mölltaler Gletscher is dat om 11 uur nog niet het geval! Wat je absoluut ziet is dat de storm de rotsen schoonveegt en dat die sneeuw natuurlijk elders in kommen geblazen wordt. Synoniem met extreem lawinegevaar.

Prikpunt drielandenpunt
Op het drielandenpunt tussen Oostenrijk en Italië en Slovenië zien we de meest extreme neerslagpieken van de twee zuidkantdumps. Daarmee scoor ik mijn boude voorspelling zeker wel. Ik heb namelijk geen breedte aangegeven van een gebied waarin een halve meter moet vallen. Op 29 januari en dat is meteorologisch een eeuwigheid geleden schreef ik: “In mijn boude voorspelling niet verder dan dat er tussen 6 en 8 februari aan de zuidkant een halve meter sneeuw komt boven 1500m”. We zullen op uitgebreide schaal over de volle breedte van de Alpen 25cm accumulatie zien tot morgenochtend. En enkele punten met 40 tot 75cm komen er ook wel. En dan moet de tweede dump dinsdag nog langskomen.
Hier het begin van de sneeuwval in S. Christina in Val Gardena vanochtend.

Storm maandag
Stefan Kaptein wordt maandag onze man. Op zijn boorplatform mag hij ons gaan vertellen hoe het is als 50 knopen wind langs komt zetten. Met die windrichting parallel aan de kust moet dat ook tot gigantische golven leiden of niet? Hoe het precies naar het binnenland komt is nog niet te zeggen. Maar maandagmiddag in de kustprovincies niet in de avondspits de weg op gaan lijkt aan te raden. KNMI geeft intussen ook code geel.
Afsluitend: het Europese model heeft een bijzondere weersituatie in petto met echt gigantisch veel sneeuw in de Pyreneeën in de week vanaf 12 januari. Als die glijbaan nog naar de Alpen gaat wijzen is mijn titel zeker gerechtvaardigd. En wordt het oppassen geblazen. Gaat het inderdaad naar de Pyreneeën wordt het daar oppassen geblazen.
Hierrr nog een actueel artikel waarin wordt uitgelegd dat de enige tijd geleden berekende SSW exact op dit moment aan het optreden is en dat dit nog altijd kan betekenen dat de winter in februari en maart hardnekkig gaat zijn. Ik hoop in elk geval dat dat voor de Wintersport-Arena Sauerland gaat betekenen dat er een schitterend naseizoen komt zoals in 2013 toen er begin mei nog geskied kon worden! En ook in 2012 was een SSW de aanzet tot onze bitterkoude korte februariwinter. Fréderic heeft onlangs eens uitgelegd dat hij deze keer minder kansen ziet. Ik ga ook nog nergens vanuit, maar acht enig vuurwerk aan het einde van de maand niet onmogelijk. Fijne zondag.
25 reacties
Reacties zijn gesloten.