Bij elke extreme weergebeurtenis moet je altijd kijken wanneer we dat eerder hebben gezien. De sneeuwsituatie in de Alpen van nu lijkt sterk op die van februari 1999 met destijds de verwoestende lawines in Galtür. En aan vele situaties daarvoor en aan ontelbare niet opgeschreven situaties sinds het einde van de laatste ijstijd 10.000 jaar geleden. Maar dat er niets nieuws onder de zon is, wil niet zeggen dat de verhalen niet verteld en gehoord moeten worden. En er zijn nu al weer verhalen bij die je rillingen bezorgen.

Ik begin met de heftige verhalen en eindig dan met een paar berichten van lezers met hun belevenissen. Ik noemde gisteren al het voorval van de kelnerin die even buiten Galtür wandelend door een lawine werd gegrepen. In dit bronartikel heb ik meer details gevonden. Het ging om een 26-jarige Tirolerin die op een parkeerplaats in Wirl bedolven raakte onder een lawine. „Ze was 25 minuten lang een meter diep begraven. Toen we haar vonden was ze niet meer aanspreekbaar“, aldus bergredder Christian Walter. De vrouw werd gevonden door een team van 80 man die de sneeuwhoop met sondes doorzocht. Arts Friedrich Treidl: „Ze was sterk onderkoeld en bleef een nacht in observatie. Het gaat nu al beter met haar.“

En dan nu het allerheftigste verhaal.

We praten over het tweede dodelijke ongeluk binnen het pistengebied van het seizoen (de eerste was een ongeluk met pistenbully op 1e Kerstdag in Werfenweng; heel ver uit de buurt blijven van die dingen zeker met kinderen!) Geef me vooral de feedback of jullie wel op dit soort verhalen zitten te wachten. M.i. zijn ze altijd als waarschuwing voor jezelf erg waardevol. Ter zake. Wat is er gebeurd? In Maria Alm was een Weense skivereniging met 50 m/v aan het trainen. Na de training wilden twee trainers nog een paar offpiste afdalingen maken. Een van hen besloot aan de rand van de piste toch niet verder te gaan omdat hij geen hand voor de ogen zag. De ander, de 41-jarige Martin P. ging wel verder en bleef ergens buiten de piste hangen, schoot uit de binding en vloog met de kop vooruit in een windgeperste sneeuwwal. Alleen zijn skischoenen staken nog naar buiten. Uiteindelijk groef de andere trainer en drie andere skiërs de man uit. Dood.

Link
Uit eigen ervaring kan ik zeggen hoe link dit soort dingen pal naast de piste kunnen zijn: in 1985/1986 vloog ik in Champoussin ooit bij een bruggetje over een beekje van de piste kop vooruit in een hoop losse sneeuw en moest door de rest van de groep worden losgetrokken. Vorig jaar nog bleef ik in Die Tauplitz even buiten de piste in een laag poedersneeuw met mijn skischoenen hangen aan een onzichtbare prikkeldraad onder de sneeuw en belandde ook kop vooruit in het witte weiland (flink geschrokken maar verder geen probleem). Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn en soms – zeker in een sneeuwstorm – is de piste enige veilige plek of beter nog een plekje in je pension voor het haardvuur met een goed boek en een Glühwein.

Lawines
Terug naar de verhalen van de sneeuwsituatie nu: in het Montafon moesten 67 toerskiërs met een heli worden opgehaald in de Lindauer Hütte, waar zij twee dagen vast hadden gezeten (bron). Lawines: In de Axamer Lizum heeft een Schneebrett (lawine) twee studenten, een Argentijn en een Oostenrijker, respectievelijk 400 en 100 meter meegesleurd. Ze bleven wonder boven wonder ongedeerd en werden met een heli opgehaald, nadat een Hongaarse mede-studente die niet werd gegrepen alarm had geslagen. In Osttirol in het Grossglockner Resort Kals-Matrei overleefde een 18-jarige freerider een lawine op het nippertje: hij werd na 20 minuten onderkoeld uitgegraven. In het Stubaital werd een 33-jarige Duitser offpiste bij het Schlick 2000 skigebied tot aan zijn middel bedolven. Hij kon zichzelf bevrijden (bron).

Blonde TV-presentatrice vast in St. Moritz
Grappig om te melden is dat ook St. Moritz in het Engadin ingesneeuwd heeft gezeten. Er was geen treinverkeer mogelijk en de Julierpass was dicht. Daarbij kwam de Duitse TV-presentatrice Michelle Hunziker (niet onknap) ingesneeuwd te zitten (bron).

Meer verhalen (ook door jullie ingestuurde belevenissen) volgen na de eerste durchgang van de slalom van Adelboden (10.30u).

En de nieuwste Sneeuwhoogte App uploads…

[fbphotos id=324582117576000]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.