Golm is het eerste skigebied in het Montafon dal. Het skigebied is bereikbaar vanaf Vandans in het dal, maar je kunt ook in Tschagguns omhoog rijden en de gondel vanaf hier pakken. Golm(webcams hier) is een klein (28km piste en plus 8km skiroute) en overzichtelijk skigebied dat zich vooral richt op kinderen. Wij kwamen erachter dat je in Golm veel meer kunt doen dan skiën, ook als er een keer minder sneeuw (actueel weer) ligt in de winter. Laat dat laatste nu net het geval zijn de afgelopen maanden….

[metaslider id=38348]

Skiën doe je in Golm niet op grote hoogte (654 – 2124 meter, pistekaart), maar vrijwel alle pistes bevinden op een noordelijke helling. Hierdoor is het gebied ook in deze moeilijke periode prima voorzien van sneeuw (actuele geopende liften), in tegenstelling tot het groene dal. De één vindt die groene dalen verschrikkelijk, maar ik vond het weinig afdoen aan mijn wintersportgevoel. Helaas was de zwarte diabolo afdaling gesloten wegens een gebrek aan sneeuw, inmiddels alweer back in business (livecam). Deze afdaling is de pittigste van dit gebied en één van de steilste in heel Vorarlberg.  Aan de achterkant van het skigebied vind je een aantal spitse toppen en in de zomer zijn hier talloze wandelroutes. In de winter kun je hierdoor vooral genieten van het uitzicht, zeker de moeite waard!

IMG_2343

Grappig is de nieuwste stoeltjeslift (Hüttenkopfbahn, sinds 2008) die naast stoelverwarming ook deels op zonne-energie werkt. Judith vertelde me dat de zonnepanelen de lift voor 1/3de van haar totale energiebehoefte voorzien. De zonnepanelen leveren voornamelijk in de zomer, maar dan is de lift niet in gebruik. Ze leveren dan energie aan het net en krijgen dit in de winter weer terug, wanneer ze minder van de zon profiteren. Ze houden op de lift bij hoeveel CO² uitstoot ze besparen. Ik kan me echter voorstellen dat alléén al zo’n stoelverwarming aardig wat energie verbruikt.

IMG_2345

Eerder gaf ik al aan dat Golm echt een skigebied voor kinderen is. Dit zie je aan de voorzieningen en activiteiten voor kinderen en de hordes kinderen op de piste. Zo is er in Golm het “Golmi Wald” , een route speciaal voor kinderen waar op ze op speelse wijze uitleg krijgen over pisteregels. Ook vind je hier een hotel aan de piste speciaal voor kinderen en zijn er overal leuke parcours uitgezet. De skipas én het materiaal is er zelfs gratis voor kinderen geboren vanaf 2008! Na materiaalhuur en aanschaf liftpas van de ouders.

Natuurlijk zijn er ook uitdagende pistes voor de gevorderde skiër (pistekaart), een aantal kickers (mits genoeg sneeuw) en een prima dalafdaling (onderste stuk niet altijd begaanbaar bij sneeuwtekort). Op de berg zelf hebben ze zelfs een world cup afdaling (nummer 9) en kun je eigenlijk overal tussen de pistes in een stukje poeder pakken. Tip: ga in het restaurant bovenaan de gondel buiten de reguliere tijd eten, want om half 1 wordt het restaurant bezet door honderden hongerige kids! 

IMG_2330

Het skigebied wordt beheerd door de Illwerke Tourismus. Dit is de tourisme afdeling van eigenaar van de waterkrachtcentrale die dwars door dit gebied loopt (daar is die dikke buis voor). Illwerke Tourismus is ook verantwoordelijk voor de verschillende activiteiten in de Silvretta Bielerhöhe achterin het dal. Deze vlakte, omringt door een paar > 3000 meter  toppen, is een walhalla voor wintersporters. Je kunt hier naast skiën en boarden ook langlaufen, toerskiën, op skisafari en sneeuwschoenwandelen. Dit alles op maar liefst 2000+ meter hoogte! Je komt hier in de winter alleen met een gondel, want de toegangsweg (Silvretta höhenstrasse) is in de winter gesloten wegens lawinegevaar. Géén auto’s dus hier!

Een keer wat minder sneeuw?
Geen zorgen. In Golm zelf is ook genoeg te doen wanneer er geen of weinig sneeuw ligt. Als je een weekje naar het Montafon gaat, moet je echt een keer één van deze dingen doen. Zo hebben ze er de eerst Alpine coaster (video Golm.at) van Vorarlberg (vanaf Latschau en met de gondel weer terug omhoog). Op deze baan bepaal jij het tempo, maar hij gaat hard! Ook zijn er diverse natuurrodelbanen, een paar offpiste routes en kun je op verschillende plekken langlaufen.    

httpv://www.youtube.com/watch?v=osOUR55tMk0

Ook kun je op avontuur door de sneeuw. Dit deden wij met een groepje onder begeleiding van Judith Grass. Helaas lag er amper sneeuw en konden we met de sneeuwschoenen enkel op de piste lopen. Toch kwamen we uiteindelijk op de plaats van bestemming, een mysterieus hutje op een bergje naast het meer. Dit is het startpunt voor de Flying fox, een zinderende kabelbaan over het meer (vooral het einde is een thriller ;)). Hierna ga je gezellig met z’n allen Kässpätzle eten bij gasthof Sulzfluh. Zo blijkt maar weer dat wij Hollanders niet de enige kaaskoppen zijn!

IMG_2323

Samengevat is Golm bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen die leren skiën. De voorzieningen zijn gewoon top hiervoor. Het gebied is klein en overzichtelijk en op en naast de piste zijn diverse parcours uitgezet voor de kleintjes. Je kunt je als ouder prima vermaken met de iets moeilijkere rode of de zwarte piste. De liften zijn prima en er zijn (buiten het seizoen) geen rijen. De ervaren skiën zal wat skiën betreft vrij snel uitgekeken zijn in dit gebied.

Naast skiën zijn er genoeg activiteiten om een verloren dag mee op te vullen. Er zijn talloze atracties die voor de hele familie geschikt zijn (alpine coaster, sneeuwschoenwandelen, Flying fox), zowel overdag als ’s avonds. In het weekend is dit gebied bezet door dagjesmensen uit Duitsland en Oostenrijk, tot files aan toe. Dit komt door de gunstige ligging. Het is namelijk het eerste skigebied vanaf de Oostenrijkse grens in Vorarlberg.

Wat zijn jou ervaringen met Golm? 

Categorieën: MontafonReview

Jannes

Verantwoordelijk voor de techniek van Wintersportweerman en gek op wintersport. Zo nu en dan een report vanuit de partnergebieden, maar vooral verantwoordelijk voor het up and running houden. Staat dan ook altijd open voor feedback of verbeteringen. jannes@wintersportweerman.nl

2 reacties

Gesloten voor reacties.