Het is onduidelijk of de economische crisis, de gebrekkige sneeuw aan de noordkant of een andere trend verantwoordelijk is voor de terugkeer van het “Jännerloch”. Wat is dat nu weer? Het gaat om dat wat vroeger heel gewoon was, dat er in januari geen hond ging skiën. De mooiste weken van het seizoen dus en ook nog betaalbaar. Toen ik skileraar was begin jaren negentig ging je van uitgestorven dorpen voor kerst naar twee knotsgekke weken en voor je er erg in had was het weer zo rustig en kreeg je een hele rustige aanloop naar het krokushoogseizoen. Tot Pasen liep en loopt het altijd wel strak door want de Duitsers gaan heel graag met Pasen. Hoe dat dit jaar zal zijn met Pasen eind april?

Doet er niet toe: feit is dat we uit de skigebieden en van de accommodatieverschaffers horen dat het gat in januari terug is. En dat is heftig als je bedenkt dat voor de hotellerie het break-even punt ligt op een uitverkocht hoogseizoen (5 weken winter en 7 weken zomer) terwijl je inkomen uit de andere weken moet komen. Uit Val Gardena weet ik van Hotel Angelo – dat wél een fantastische bezettingsgraad heeft simpelweg door overmatige service en ambiance – dat het in Italië economisch zo slecht gaat dat de Italianen een beetje wegblijven. Tevens heeft de in Noord-Europa zo opgehemelde Mario Monti een wet doorgevoerd dat bedragen hoger dan 1000 euro niet meer cash afgerekend mogen worden. Tja en in een economie die voor een aanzienlijk deel zwart draait heeft dat natuurlijk impact.

Mayrhofen 25% goedkoper
Daar aan de zuidkant kan het in elk geval niet aan sneeuwgebrek liggen. Aan de noordkant zal het zeker meespelen. Salzburger Nachrichten meldt gisterenHotelpreise in Skigebieten im Sinkflug. Moet ik die vertalen? We lezen daar dat de standaard-2p-kamer in St. Johann in de Kitzbüheler Alpen met gemiddeld €154,- 27 procent goedkoper is als in januari 2013. De Duitse reisportal trivago heeft dat uitgezocht. In Mayrhofen is een overnachting 25 procent goedkoper, in St. Leonhard 22 procent. In Ischgl ligt het gemiddelde nu op €327,- (wat een verschil met St. Johann!) en dat is 8 procent lager als in 2013. Duitsland en Zwitserland: Berchtesgaden -35% en Gstaad -24%. Ik durf niet te kijken in de Wintersport-Arena Sauerland. Je zult je trouwens verbazen hoeveel mensen gewoon toch gaan voor de gezelligheid en de frisse buitenlucht.

bizz_sale

Ik heb geen inside informatie van Bizztravel en deze partner is altijd super scherp geprijsd inclusief skipas. Maar als we nu vier aanbiedingen zien van onder de 100 euro voor een week inclusief skipas dan weet je dat sommige accommodaties nu niet vol zitten. En als je nu ziet dat de Franse Alpen best gunstig afsteken qua sneeuw dan kun je natuurlijk overwegen zo’n aanbieding te pakken.

bizz-sale2

Aanbiedingen in Oostenrijk komen we pas op pagina 2 tegen. Zo goedkoop kun je echt alleen in de Franse Alpen zitten en we weten allemaal dat de standaard daar ook anders is (lang niet slecht maar gewoon wat krapper en simpeler) dan in zo’n Gasthof Untern Rain in Kirchberg of Landhaus Haas in Gerlos (Zillertal Arena). De laatste is gisteren weer wat opgefrist met een laagje sneeuw en als je dan je acco zowat gratis hebt als je kijkt wat de skipas kost…. dan zeg ik: wat doe je hier nog?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.