yakutia

In Jakoetië heeft het de afgelopen week vijf keer zo veel gesneeuwd als normaal in een hele wintermaand (H/T Iceagenow.info). Dit paard heeft het nog relatief goed. Kijk maar eens in onderstaande video…

Schitterend! 1979 stuff!

afwijkingrutgers

We hebben nu echt en wereldwijde sneeuwvoorsprong. Dat gaat echt de hele aarde rond. Met een mooie uitvalbasis al voor winterinvallen in Europa. In Siberië wordt het de komende dagen pas echt koud.

min32

De min dertig komt er voor het eerst in vanaf 6 november. Maar in de Apen hebben we ook een primeur…

schermafdruk-2016-11-02-20-18-13

Wintereinbruch! Dat woord hadden we 2016-2017 nog niet gehoord. Nu een mooie serie kaarten!

zondagsneeuw2

De eerste kaart hierboven toont dat de koudeinval in de Alpen meteen samengaat met flinke sneeuwval.

spanjemarokko

Twee dagen later hebben we sneeuw in de Marokaanse Atlas! En in veel delen van Spanje. Als dat echt uitkomt haalt dat zeker de krant.

spanje

Hierboven zie je de temperatuurcrash in de regio rond Madrid. Op 5km en op 1500m hoogte zien we de temperatuur 15 graden crashen. En weer opveren. Logisch. Het is Spanje.

scandikoud

Op dat moment is het in Scandinavië echt diep winters! Zie de kaart hierboven… en de grafiek hieronder…

noorwegen1000m

De hoofdrun van het Amerikaanse model is in de tweede helft een warme uitbijter vanavond. Het ensemblegemiddelde in Noorwegen op 1000m blijft stevig door vriezen.

elfelfkoud

Op 11 november berekent het Europese model een nacht waar in de Lage Landen lokaal al matige vorst mogelijk zou zijn.

cliffec

Weer een dag later zie je Scandinaviue weer onder ionvloed van de oceaan komen terwijl de ALpen dan de ruggegraat van de winterkou vormen. Op zulke dagen kun je gemakkelijk alle pistes al opsuiten. Zullen ze het ook doen?

Mooi bonus uit Turkije vanavond… en hieronder…

oct31_2016_hallow

Die hadden we nog gemist op de laatste dag van oktober. Het verwijst naar de zon die aan het inslapen is. Er zijn nu meestal al amper zonnevlekken meer. En dat komende jaren dooft het helemaal uit. Volg dat op solarham.net.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.