Hierboven een enthousiaste toerist op de Nevis Range in Schotland. Ongekende sneeuw daar maar we hadden het al aangekondigd. Op 5 maart schreef ik over een skigebiedmanager die sprak over zomerskiën in Schotland. Ik zie nu geen plaatjes van skiërs maar het zou zeker kunnen op die firn! (H/T Leo) UPDATE: Dankzij de speurdersneus van VanDam hebben we nu een video en foto’s van Glencoe Mountain. Zie zijn reactie hieronder! Die video is zo kicken! Jihaaaa!

Vorig voorjaar was dé meest geslaagde 1 april-grap dat er in de Pyreneeën weer een gletsjer zou groeien. Het skigebied dat de grap in omloop bracht,  verraste uiteindelijk daadwerkelijk met een skiweekeinde op 1 en 2 juni. Skiën in de meteorologische zomer was dat.

bennevissnow

En dit is Schotland, Nevis Range gisteren. Tuurlijk kun je hier skiën. Vreemd eigenlijk dat die Britten dat niet doen.

enkel

Wat ze wel doen is op teenslippers naar de top lopen en hun enkel breken. De bergredding was not amused

northgully

De Schotse bergklimmer Hamish MacInnes verzekerde ons op 26 februari na 59 dagen onafgebroken sneeuwval al dat hij sinds zijn jonge jaren in 1945 niet meer zoveel sneeuw had gezien. Pik het artikel even op vanwege de vele bijzondere foto’s. Ook erg boeiend is dit Wikipedia artikel over sneeuwveldjes (snowpatches) in Schotland. Het zijn de best gedocumenteerde ter wereld. Maar wat we nu dus zien is allerminst een sneeuwveldje. Dit is gewoon sneeuwbedekking.

pluim2206

 

En de Lage Landen? Nu ineens weer een droog weekeinde voor de boeg. De controlerun toont nog de neerslagpieken die gisteren nog in de hoofdrun zaten. We gaan het zien!

action

Morgen een bericht over de Livigno Nine Knights MTB. Dat is gisteren afgesloten en het was weer sensationeel!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

12 reacties

Gesloten voor reacties.