Het hoge woord kan eruit maar nog lang geen witte rook: we hebben beet! En hoe. Het Amerikaanse model geeft een duidelijk signaal exact zo rond 19 Rogé Haan januari. Met vanochtend extra scherpe vorst aan het gaatje. De eerste zelfs maar berekende strenge vorst van het seizoen. Maar het is meteofiction en wat betekent dat ook al weer? En hoe halen we deze dikke vis binnen samen?

In de computer game die we samen spelen hier hebben we nu dus een hele dikke snoek aan de haak. Echt eentje met tanden en venijn. Maar hoe haal je dat binnen? We hadden de hengel na het laatste schaatsmoment netjes opgeborgen en denken al bijna twee weken niet meer aan vissen. Ik ben voor jullie wel aan de waterkant blijven staan en ben blijven kijken. Nu hangt die dikke vis dus aan mijn hengeltje met een dun viskoord en maar 1 haak. Misschien helpt het als jullie als volgers naast me komen staan en nog wat hengels uitgooien…. hangt die vis dan aan 10 haken dan denk ik dat we hem na veel vieren (slechte weerkaarten) en halen (goede weerkaarten) samen wel op de wal kunnen krijgen.

Foto: Damir Spanic op Unsplash

En als het straks een oude schoen blijkt, is het dan ook een dode mus als we er samen bijna twee weken plezier aan beleefd hebben? Zijn wij dan slechter af dan je buurman die 2 weken in een donker hol Game of Thrones heeft gespeeld? Hebben wij dan tenminste nog wat geleerd samen of hij? En wat als je allebei doet. Ook prima toch. Homo ludens. De spelende mens. Nu AI en robots het van ons gaan overnemen blijft het spelen over. Dus wordt ook speelcoach. Net als ik. Dat is een beroep met toekomst.

Nou beginnen dan maar met de voorpret. De twee laatste berekeningen voor de sneeuw in Nederland aan het gaatje. Voor de jonkies onder ons: “tot het gaatje” komt van de singles en LP’s van vroeger – vinyl dus – waarbij de naald van buiten naar binnen beweegt en de muziek pas stopt bij het gaatje in he midden. Links heel Nederland en België 10-20cm sneeuw. Rechts de grens met de zuiderburen 20-40cm.

Hier een hele rits kaarten van de meest verse berekening. Net als gisteravond in mijn enthousiaste live video over de vorige run zien we in deze berekening door een klassieke oceaanblokkade een dikke golf kou helemaal naar Spanje schuiven. Zeer interessant is om op deze kaarten even uit te vlooien hoe het kan dat Turkije ook vol in de kou zit terwijl het in Oekraïne juist dooit. Zie je het?

Wie goed heeft opgelet die zou hebben opgemerkt dat ik nog niks gezegd heb over de tussenliggende GFS18. Door een fout op Wetteronline heb ik daar die mooie kaarten niet van. Maar op Meteociel zie ik gewoon dat die run ook prima is, zij het met minder sneeuw in de Lage Landen en minder scherpe kou.

Dit is het laatste ensemble. Je ziet hier wel de hoofdrun duidelijk afwijken van het gemiddelde aan het einde. Dat is ook nodig om echt iets bijzonders te krijgen natuurlijk. Wat je moet hopen is een serie slechte kaarten – goede kaarten – slechte kaarten – goede kaarten – loves me not – loves me – loves me not – loves me. Totdat we het beest zo dichtbij hebben gehengeld dat we de betrouwbare fase in gaan. Laten we alvast op zoek gaan naar een zondebok voor als het niet lukt op het eind. De kat van de buren. Die mensen in je hotel die aan tafel luidruchtig boeren. Poetin! Zonder zondebok kunnen wij mensen niet. Dat is simpele psychologie.

Wat ik ook nog eens wil laten zien is iets moois wat ik ooit in Slowakije heb mogen doen: het klappen van een grote zware herderszweep. Ongelofelijk mooi om te doen. Vergelijkbaar met de zen van pijl- en boogschieten. Nu kunnen we daar veel van leren over de golven op de weerkaarten. Weet je het nog van natuurkunde het verschil tussen een golf met vast einde en een golf met een vrij einde? Het meeste wat er gebeurt in het weer zijn gesloten golven die het hele aardbolletje rond gaan en dus aan het einde ook mooi weer moeten aansluiten op het begin…. maar je hebt ook van die momenten dat de “zweep” omslaat als een golf op het strand en de energie met een “klap” in een richting vloeit om daar gewoon uit te vloeien precies zoals de golf op het strand die je uiteindelijk natte voeten bezorgt maar geen energie meer heeft. Zo iets zien we nu in de berekeningen van het Amerikaanse model. Er vloeit gewoon ineens een grote golf kou over het hele continent niet voor niets precies over Spanje. De energie is dan weg, maar het laat een boel sneeuw achter en de kou die is meegebracht stroomt juist niet gemakkelijk weer terug. Die blijft minstens even kleven. In die nieuwe situatie gaan de druksystemen een nieuw spel spelen en dat biedt dan de goede kansen voor een Scandihoog bijvoorbeeld.

Allemaal onzin natuurlijk om van het absoluut onvoorspelbare iets behapbaars te maken. Laten we in stijl afsluiten met de Lage Landen maar dan aan de betrouwbare kant van de modelruns. Komende zaterdagochtend is het lokaal wit! De dikke dot over de Ardennen is 20-40cm. De donkerste gebiedjes in Nederland zijn 2-5cm. Bijna niets dus. En toch even leuk.

Ook weer niet zo gek natuurlijk om zaterdag sneeuw te hebben. Het is gewoon weer even fris in Nederland vanochtend. Dit is de temperatuur op klomphoogte.

Het is gewoon januari en dan is de winter nooit ver op de 52e breedtegraad. We hebben al op de schaats gestaan. Wordt het eind januari tijd voor de slee?

PS Meer donaties is meer berichten.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.