Een flauw grapje van Einheimische tegen toeristische wintersporters als die vragen: “Komt er nog sneeuw?”. Het antwoord luidt dan: “O zeker! Zeker! Absoluut!” De gast vraagt dan hoopvol voor zijn wintersportweek: “O ja, wanneer dan?” En dan kurkdroog: “Volgend jaar!” Zo iets geldt ook op dit moment behalve dat het nieuwe jaar en de sneeuw al snel komen. En zit je hoog genoeg heb je ook vandaag sneeuw natuurlijk. Zoals de kiek van de Zugspitze bewijst.

Hier zie je voor de hoogte van het dal van ons partnergebied Kleinwalsertal de prognose. We beginnen met regen. Maandag is het zeker sneeuw. Dinsdag weer regen. En raken we het even helemaal kwijt. We kijken zo even wat het europese model aangeeft voor die tussenfase. Het Amerikaanse model eindigt weer fraai…. met dikke sneeuw…. zelfs in Nederland…

Nou pik deze meteofiction even mee…. maar interessanter is te kijken naar de dagen na kerst in beide modellen….

In het Europese model is er een strak hoog dat warmte in het noordwesten houdt en kou aanzuigt in het oosten….  met mooie sneeuw aan de noordkant 28 december. Vergelijk dat met de duim omlaag in de grafiek hierboven op die datum.

Die duim omlaag komt door het flubberhoog in het Amerikaanse model waarbij de warmte met regen wel naar de Alpen kan doordringen. Kortom: even een zuur weekeinde door om dan maandag even in de sneeuw te komen…. dinsdag eerst weer in de regen overgaand in sneeuw en daarna op hoop van zegen….

De Franse Alpen en Zwitserland hebben vandaag trouwens al mooie opklaringen. En die verschillen houden we met het weer dat steeds van west naar oost langs schuift. Zelfs binnen Oostenrijk heb je dan grote verschillen tussen bijvoorbeeld Kleinwalsertal en Die Tauplitz.

Last but not least heb je dan de zuidkant nog. We zien voor Val Gardena bijvoorbeeld vandaag nog sneeuw maar dan een overgang naar heel fraai weer als de noordkant vanuit het noordwesten wordt aangevallen.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

88 reacties

Gesloten voor reacties.