Een flauw grapje van Einheimische tegen toeristische wintersporters als die vragen: “Komt er nog sneeuw?”. Het antwoord luidt dan: “O zeker! Zeker! Absoluut!” De gast vraagt dan hoopvol voor zijn wintersportweek: “O ja, wanneer dan?” En dan kurkdroog: “Volgend jaar!” Zo iets geldt ook op dit moment behalve dat het nieuwe jaar en de sneeuw al snel komen. En zit je hoog genoeg heb je ook vandaag sneeuw natuurlijk. Zoals de kiek van de Zugspitze bewijst.

Hier zie je voor de hoogte van het dal van ons partnergebied Kleinwalsertal de prognose. We beginnen met regen. Maandag is het zeker sneeuw. Dinsdag weer regen. En raken we het even helemaal kwijt. We kijken zo even wat het europese model aangeeft voor die tussenfase. Het Amerikaanse model eindigt weer fraai…. met dikke sneeuw…. zelfs in Nederland…

Nou pik deze meteofiction even mee…. maar interessanter is te kijken naar de dagen na kerst in beide modellen….

In het Europese model is er een strak hoog dat warmte in het noordwesten houdt en kou aanzuigt in het oosten….  met mooie sneeuw aan de noordkant 28 december. Vergelijk dat met de duim omlaag in de grafiek hierboven op die datum.

Die duim omlaag komt door het flubberhoog in het Amerikaanse model waarbij de warmte met regen wel naar de Alpen kan doordringen. Kortom: even een zuur weekeinde door om dan maandag even in de sneeuw te komen…. dinsdag eerst weer in de regen overgaand in sneeuw en daarna op hoop van zegen….

De Franse Alpen en Zwitserland hebben vandaag trouwens al mooie opklaringen. En die verschillen houden we met het weer dat steeds van west naar oost langs schuift. Zelfs binnen Oostenrijk heb je dan grote verschillen tussen bijvoorbeeld Kleinwalsertal en Die Tauplitz.

Last but not least heb je dan de zuidkant nog. We zien voor Val Gardena bijvoorbeeld vandaag nog sneeuw maar dan een overgang naar heel fraai weer als de noordkant vanuit het noordwesten wordt aangevallen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

88 reacties

Gesloten voor reacties.