Schermafdruk 2015-09-15 08.39.53

Dat er aan de zuidkant van de Alpen kolossale neerslaghoeveelheden zouden komen is hier al een week bekend. En nu is het gebeurd. In het westen van Emilia Romagna rond Piacentino en ook richting Genua. Zie hierrr een bizarre compilatie van beelden van de verwoestingen. Even bij stilstaan. Is heftig.Er zijn doden en vermisten.

mountaso

We zijn natuurlijk ook een stelletje sensatiezoekers met zijn allen. Als er ergens een vulkaan uitbarst zoals afgelopen zondag volledig onverwacht Mount Aso in Japan dan zien wij alweer kansen op een extra koude winter. Hierrr de beelden en het verhaal.

En tja een asdeken lijkt net sneeuw zeg! Je zult het maar meemaken. Gelukkig zijn bij deze uitbarsting geen slachtoffers te betreuren. Dat was vorig jaar anders toen Mount Ontake op 27 september uitbarstte en 54 levens eiste. Zou die uitbarsting hebben geholpen Amerika zijn tweede horrorwinter op rij te bezorgen? De huidige blaast in elk geval de rook en as nog niet hoog genoeg om echt een heel seizoen te kunnen beïnvloeden. Maar ja… alle beetjes helpen. Wat zijn wij erg zeg!

arctischeuitbraak2

Aan het huidige weer wil ik vandaag eigenlijk geen woorden vuil maken. Het waait al hard vanochtend ook hier in de Wintersport-Arena Sauerland. Maar toch vooral in Holland langs de kust. Hebben jullie nog mooi onweer gehad gistermiddag? Dat was toch ook maar hier ruim van te voren aangekondigd. We weten het morgen nog eens veel wind en verder aanhoudend soepweer met regen. Ha normaal zeg ik “weersoep”, maar “soepweer” is ook wel treffend. Of “snertweer” misschien? Nee dan de weerkaart hierboven. Pure meteofiction. Maar wel mooi! 20cm sneeuw boven 1000m (!!) zit er wel in in zo’n scenario. Willen we veel van zien deze herfst en winter. Voorproefje altijd leuk natuurlijk.

arctischeuitbraak

Ach maar je ziet het: een extreme koude uitbijter. Maar goed: de potentie voor zo iets ontstaat wel momenteel. Ook de 23e blijft een mogelijk moment van eerste sneeuw. We gaan het volgen. Stay tuned!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.