Een blik uit het raam van Vital Resort Narzissenbad in Bad Aussee. Het eerste blauw piept tussen de wolken door….

In het westen van Oostenrijk zoals hier in Kleinwalsertal schijnt de zon al krachtig over de wolken heen.

Hierboven zie je mooi waar de bewolking breekt momenteel. Ik verwacht hier in Stiermarken vanmiddag ook een strak blauwe lucht.

Met de volgende volle maan is de te warme fase in Europa afgesloten en bouwen zich weer sneeuwfronten op die de Alpen wit gaan maken. Tot volle maan komt er geen nieuwe dump. Dus nergens in de Alpen meer dan zeg 20cm sneeuw onder 1500m. Daarna keert het om. Voor de maand dan om is zijn minstens de helft van de Alpen dan wit boven 1200m. En die sneeuw op die hoogte blijft dan minstens eens een volle week liggen. Hopelijk zelfs is het al de basis voor de rest van het seizoen.

Op 6 november jl. deed ik bovenstaande boude voorspelling. Daarvan gooi ik de handdoek in de ring. Als de helft van de Alpen al wit zouden zijn boven 1200m blijft dat zeker niet een volle week liggen! Het wordt zeer zacht vanaf maandag weten we. Maar ik ga meteen door met de derde boude voorspelling:

Tussen 7 en 15 december valt er in het hele Alpengebied behalve misschien de zuidkant in de lagere dalen (vanaf 1000m aan de Franse kant tot 500m hier rond Die Tauplitz en Loser minimaal 10cm, en boven 1500m meer dan 40cm verse sneeuw.

Dat is nog een vrij voorzichtige prognose omdat ik ook voor meer sneeuw had kunnen gaan. De huidige kaarten zijn er wel naar. Maar er zijn ook schaatsruns momenteel. Nee daar durf ik nog niet op te wedden. Maar die schaatsruns zijn natuurlijk een streep door de rekening van de spreekwoordelijke 1 meter sneeuw in de Alpen. Schaatsruns kunnen wel goed samengaan met zuidkantsneeuw, maar dat zijn dus niet de laatste kaarten.

Nou hierboven een lange video van vanochtend met de ochtendruns en wat algemeen wintersportnieuws. Voortaan doe ik in het weekeinde ’s ochtends de videoanalyse en door de week ’s avonds.

In de video-analyse hadden we nog niet de pluim van het Europese model voor Nederland. Nou dat ziet er prima uit! De daling vanaf 7 december staat er mooi op.

Deze vond ik nog in het Weercafé. Ene Matthieu Bos slaat enerzijds de spijker op zijn kop: van oudsher is koud weer altijd een ramp geweest voor mens en dier en plant uitgezonderd het handjevol dieren dat zich aan sneeuw en ijs heeft aangepast. Anderzijds …. Kijk als hij gewoon een warmteliefhebber was, dan prima. Iemand mag winterweer haten. Maar om klimaat en CO2 erbij te halen. Dat we niet blij mogen zijn met een schaatsperiode of een dump in de Alpen omdat dit gepaard gaat met CO2 uitstoot van onze kachels…. Juist dankzij onze fossiele energiebronnen en onze CV’s zijn we die primitieve zeer terechte angst voor kou en sneeuw en ijs kwijtgeraakt. Daarom afsluitend nog maar eens….

Schitterende muziek ook. Maar eens geshazamt: het is Stand together van Northbrook Film Collective. De video ken ik al vanaf dat hij net live ging in 2012. Toen bestond Shazam nog amper. Als je deze video ziet snap je dat de meest groene energie die we hebben clean coal is en ook de schone verbrandingsmotor. Wel het groene CO2, niet de gifstoffen. Daar kan geen enkele discussie over zijn. Hoe vaker je met de auto op wintersport gaat of met het vliegtuig, hoe groener de aarde. Kunnen we nog discussiëren over temperatuur, zeespiegelstijging of oceaanverzuring … maar ik heb ooit voor mezelf bepaald dat ik met niemand meer over klimaat debatteer als die niet minstens erkent dat energie mét CO2-uitstoot groen is, en energie zonder CO2-uitstoot niet.

Ik hoorde een hele mooie gisteravond ergens op youtube van Confucius:

Als de woorden niet kloppen, dan is het gezegde niet het bedoelde. Als dat wat gezegd wordt, niet klopt, dan kloppen ook onze projecten niet. Als onze projecten slecht zijn, verderven ze ook de zeden en kunsten. Daarom moeten we erop letten dat de woorden kloppen. Dat is het belangrijkste van alles.

Fijne zaterdag allemaal…

 

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

46 reacties

Gesloten voor reacties.