Wat een dag om een weerbericht te mogen schrijven! Hierboven de laatste berekende kaart van de GFS0ou. OK, die hoofdrun eindigt op 2m laag in het ensemblegemiddelde maar tussen komende vrijdag en 23 januari zijn er ook nog legio kansen (ensembleleden) op nog wilder winterse scenario’s. Dat het vrijdag begint is nu ook volgens KNMI en Meteoconsult zo goed als zeker. Dat ik nu mijn voorzichtigheid laat varen, is niet omdat er geen roet meer in het eten kan komen, maar gewoon omdat collectief duimen vanaf deze website in het verleden vaak heeft geholpen. En op de meteorologische bijsluiter lees je dan: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst! 

Ik heb net Frederic gemaild of hij een pagina met al jullie BV’s wil gaan modereren. Hoop dat hij ja zegt! We gaan de komende 10 dagen ook echt zien wat alle boude uitspraken van iedereen waard zijn. Wat mij betreft is er één categorie “echt domme uitspraken” en dat is het type: “de winter 2012-2013 is voorbij”. Niemand nu op de teentrjes getrapt zijn ajb. Feit is dat onze weergeschiedenis bol staat van de laat startende zeer strenge winters. En ook is het zo dat een warme Noordzee niets kan uitrichten tegen oostenwind. Dus probeer allemaal te blijven binnen de categorie “boude voorspellingen” en nooit mee te dingen naar de prijs voor de “domste voorspelling”. 

In de nieuwste ECMWF berekening voorzichtige ijsaangroei vanaf het weekeinde

De LL-winterpotentie 2012-2013 is pas voorbij in…. mei 2013! Echt waar: iedereen met nog enige tijd van leven gaat ooit nog de sneeuwrijkste april meemaken, of de koudste laatste decade van maart, of de meest spectaculaire weersomslag van februari (o nee, die hadden we vorig jaar al). En nu haal ik ook meteen ff mijn definitie van “winter” er bij. Vorig seizoen geïntroduceerd en nu spontaan in de vereenvoudigde versie: winter in de Lage Landen (LL) of waar anders ook is wanneer er sneeuw en of ijs ligt. Punt! De rest is “herfst met winterpotentie”. En daarom schrijf ik vandaag: “It giet oan: winter 2013 begint!”

PP
Ik had beloofd dat ik dit seizoen eens de maan zou volgen. En tja, vrijdag 11 januari is nieuwe maan…. en waarschijnlijk de eerste dag met vorst in de LL en misschien in het noordoosten al de eerste ijsdag. Nee, een believer wordt ik er nog niet van. Maar goed alles beter dan de wishy washy wintervoorspelling van PP. Leuk om in dit stadium even terug te lezen. Koude december en zo. En vorstinval eind januari begin februari. Zie hierrr. Waarom doet zo’n man dat tegen beter weten in? Nu ja, blijven duimen allemaal want zonder jullie hulp wordt het allemaal zo weer afgeblazen door een of ander fout laagje op de Noordzee (Stefan Kaptein: sta je op wacht? schiet er een vuurpijl in of zo!).  

Nu maar snel eens even een alinea voor de wintersport. En zo lang er in Nederland geen schaatsijs ligt, hebben we het dan over sneeuw in de berggebieden. Bovenstaande kaart toont hoe Europa er een weer verder bij ligt. Om te beginnen even naar Oost-Turkije kijken want daar sneeuwt het de komende 48 uur krankzinnig. Volg het op de journaals (als ze wakker zijn of stuur anders zelf in de reacties plaatjes door die je ervan vindt). Verder is erg interessant dat Oost-Europa even een warme fase krijgt, terwijl de vorst oprukt over Groot-Brittannië (hoezo warme noordzee?) en Frankrijk. De meeste sneeuw in de huidige berekening valt daarbij niet in de Franse Alpen maar in het Centraal Massief en de Pyreneeën. Dat kan zeker nog wat heen en weer stuiteren. Volg dat elke zes uur in de Wintersport Weerkamer. 

Nog 1 lift open!
De sneeuw in Nederland valt misschien komend weekeinde al. In Duitsland daarentegen wordt het meeste verwacht uit wat ik noem een grootschalige “Retour de l’Est”-situatie, waarbij een Laag boven de Middellandse Zee neerslag van oost naar west brengt. Tussen zondag en dinsdag zou daarbij de Wintersport-Arena Sauerland weer een wintersport arena moeten worden. Momenteel draait daar nog 1 lift: het rollend tapijt van de skischool Altastenberg. En laat al die oostelijke sneeuw vooral in Duitsland blijven. Gaan wij voor zwart ijs! Tot de vorstinval blijft het wisselvallig in de Alpen met vooral vrijdag een laatste frontje uit het westen dat sneeuw brengt boven 400 tot 1000m. Nee, na de enorme misser van de Oostenrijkse meteorologen (zie hierrr; H/T Sydney) pin ik me niet meer op een lage sneeuwgrens vast. Na volgend weekeinde – als het blijft vriezen – lijken de zuidkant en oostkant skigebieden de meeste sneeuwpotentie te hebben: Livigno, Val Gardena, Obertauern en Die Tauplitz dus![fbphotos id=526706200696923]Tja, en voor wie ze gemist had: Obertauern heeft echt nog sneeuw nodig hoor! En vandaag sneeuwt het ook al weer lekker in Obertauern! Ook op de Schmittenhöhe en het Kitzsteinhorn en op de Tauplitzalm trouwens, maar daar regent het in het dal in Zell am See en Bad Mitterndorf (Die Tauplitz). Grappig dat het vanaf Innsbruck (9 skigebieden) naar het westen al heerlijk zonnig is. Morgen blijft die west-oostverdeling zo. Woensdag breidt het zonnige gebied zich naar het oosten uit. Donderdag en vrijdag is het aan de hele noordkant bewolkt met lichte neerslag zoals hierboven al gemeld.[dc_slider slider=”8944″ captions=”true”]Ik wil dit bericht afsluiten met enkele meteofiction kaarten van over 10 dagen. We zien een zeer grote prachtig ronde depressie oprukken en bijna een hevige Föhn over de Alpen laten ontstaan…. bijna…. op een haar na…. maar de depressie schrikt van de Russische beer en floept met zijn warme zijde naar West-Turkije. In het yin en yang van het weer zit een aanloop naar een 11-stedentocht en een snel einde aan de winterpret in zeer kleine hoekjes. Als het ergens te koud is, is het ergens anders te warm. Moeder natuur moet linksom of rechtsom de geweldige tropische hitte uitruilen tegen de bizar koude poolnacht. Maar laten we samen duimen dat “mama” de komende weekjes even een andere uitlaatklep zoekt met dank aan onze, op de welvaartbrengende fossiele brandstoffen gestookte, CV-installaties. Die kon ik ff niet laten…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

181 reacties

Gesloten voor reacties.