De vier belangrijkste namen staan boven dit artikel. Met naam en toenaam zijn dat Loïc Isliker (ski), Berber Semmelink (ski), Bob de Ruiter (snowboard) en Lisa van Haaster (snowboard). Ze zijn goed (met kop en schouders!) en ze waren erbij en daarom mogen ze zich nu Nederlands kampioen freeride noemen. Er schijnen nog wel wat goede kandidaten rond te lopen die er niet bij konden zijn deze dagen. En ook de wedstrijdleiding en jury van het Poederbaas NK Freeride in Kappl bestaat uit toppers zoals Paul de Groot en Koen Goris. Mooi dat wij als laaglandvolkje intussen hele leuke dingen laten zien op ski en snowboard.

Geen idee of we hier Bob de Ruiter aan het werk zien. Het was in elk geval een hele originele lijn. Eerst onder de windlip langs en dan alsnog erop en erover. En loepzuiver geland wat op snowboard toch nog net iets lastiger is dan op ski’s. Het ingedropte spoor iets rechts van het midden van de foto hoort bij een geslaagde 360. Misschien was dat Bob wel.

Van de winnaar op ski’s bij de heren heb ik bovenstaande toffe foto… Loïc Isliker is hier wat uit balans en niet super stijlvol maar als je inzoomt zie je waarom.

Van beneden leek het of hij met één megasprong helemaal naar het punt onder het laatste rotsricheltje sprong… maar hier zie je duidelijk dat hij voor het richeltje neerkwam en meteen die schok van dat richeltje moest absorberen. De sprong is toch wel in de richting van twintig meter. Op dat moment was nog niet zeker dat hij zou winnen, maar toen hij een eindje lager recht op de jury af ook nog een 360 sprong met veel airtime, toen was wel duidelijk dat hij aan het langste eind zou trekken.

Hierboven de face en de finishboog waar de vaderlandse helden door binnen kwamen. Ik vond Arendo van Hulsbergen misschien wel de held van de dag. Als 10e gekwalificeerd waagde hij vandaag helemaal bovenin een sprong vergelijkbaar met die van Loïc. Hij landde hem ook nog maar kwam door de speed en vermoedelijk ook zijn eigen verbazing dat het gelukt was… alsnog ten val. Ski’s uit. En dan lig je eruit. Ontzettend jammer voor hem.

De sfeer beneden was tof. Gelukkig ook helemaal geen blessures op het event. Behalve een DJ die een bijzondere truc had om aan een shot morfine te komen: even die schouder uit de kom…. heli erbij en heerlijk aan het infuus. Dat was dinsdag meen ik. Dezelfde dag stond hij weer als een dolle te draaien. Echt vette muziek bij het event.

Hier zie je Loïc gespannen naar de run van Alex kijken die bij de qualifier nog net voor hem was geëindigd. Allebei enorme helden die twee.

Het event en de locatie Kappl zijn absoluut voor herhaling vatbaar. Leuk ook dat oud-schaatser Mark Tuitert meedeed ook om zijn FIRST energy gum te promoten: de eerste kauwgum waar je energie van krijgt. Best lekker. Leuk idee! De qualifier face was niet helemaal optimaal. Sharky. Weinig goede plekken voor mooie jumps. De finale face was juist fantastisch. Het schijnt dat Kappl nog niet akkoord was de face voor de grote internationale freeride wedstrijden hier voor ons Nederlanders vrij te geven. Of lag het toch aan lawinegevaar of anderszins aan de sneeuwcondities? Sowieso niet getreurd: met deze prachtige finale face kan het event al mooi vooruit.

Mijn debakeltje hebben jullie misschien al gehoord. Zo niet zie dan de video van mijn qualifier run. Berber Semmelink, die met 37 jaar na mij de oudste deelnemende skiër is, zei achteraf tegen me: “Je hebt wel ballen voor zo’n ouwe lul”. Dat was mijn opsteker van de week. Via haar ontmoette ik weer toevallig de lokale hipster tandempiloot Ulli Sör die met enkel een hotmailadres en een Facebookpagina uitstekend boert. Dan moet mij dat met een bekende website toch ook wel gaan lukken. Spannend hoor. Van de uitwisseling heb ik dan weer het meeste geleerd deze dagen in Kappl.

Maar ook hoe je een lijn kiest en houdt. Dat was de rode lijn op het kaartje die ik vooraf intekende met wat B en C opties. Nog wat meer speed maken op sommige punten. Minder bang zijn voor steil indroppen bovenin. Enger dan een halfpipe is het niet. Die middag na de wedstrijd deed ik twee keer wat ik in de wedstrijd nog niet durfde. En dan vooral dat ene stomme foutje nooit meer maken… Doorgaan met yoga en callestenics en gezond eten en dan volgend jaar alsnog in de finale. Drie maal is scheepsrecht. Hopen dat Roderik en Yoram er volgend jaar weer bij zijn. En nog meer goede skiërs graag. Mijn doel: doorgaan met lastige faces en cliffs jumpen minimaal tot 70 jaar oud. Dat is mijn wedstrijd en I like it a lot! Er was trouwens ook een snowboarder van 48 in de qualifier. Die heb ik dus ook nog gedaan die ochtend. Keurig met rugzak om. Ik zie net dat ik met snowboarden 23e was van de 28 terwijl ik letterlijk die ochtend een board huurde en daar dus 10 minuten op had ingereden naar de start, terwijl mijn laatste halve dag op snowboard in december 2017 was en daarvoor was het echt al jaren terug. Als ik bovenaan op een steil stukje backside niet even op mijn kont was komen te zitten was ik nog iets hoger geëindigd en met een beetje terug oefenen, pers ik er op snowboard ook nog wel een paar sprongetjes uit. Gekkigheid. Wel tof dat ik nu in Oostenrijk woon. Lekker dichtbij alle leuke amateurwedstrijden. Komende zaterdag de Gardenissima in Val Gardena. Dat is reuzenslalom. In racepak zonder rugzak. Grrrrrrrr!!

Volledige uitslag van Poederbaas NK Freeride Kappl

Ski man:
1. Loic Isliker 88
2. Alex Hooftman 85
3. Remco Mensinck 82
4. Ivo Schmitt 64
5. Arjen de Graaf 62
6. Joost van der Burg 60
7. Dino Boot 59
8. Pim de Koning 55
9. Thijs van Os (DNF)
10. Arendo van Hulsbergen (DNF)

Ski vrouw:
1. Berber Semmelink 80
2. Karin Kuipers 55
3. Frances Verweij 50
4. Sanne Mertens (DNF)

Snowboard man:
1. Bob de Ruiter 82
2. Karel van Goor 80
3. Gilbert Smink 75
4. Maurice Mommen 69
5. Jarin Vergeer 67
6. Jeroen Komaromi 65
7. Tim van Rossum 64
8. Stefan van der Putten 62
9. Bram Vos 56
10. Jacco Bos 45
11. Wouter Bosch 40
12. Wilco Vreugdenhil 35
13. Tom Smits 30
14. Jesper Sanderink 25

Snowboard vrouw:
1. Lisa van Haaster 60
2. Aniek Heemstra 55
3. Lisette Blankestijn 50

Uitslag qualifier snowboard man

Snowboard man
1. Bob de Ruiter 82
2. Gilbert Smink 81
3. Tom Smitse 80
4. Tim van Rossum 79
5. Karel van Goor 73
6. Jarin Vergeer 71
7. Maurice Mommen 70
8. Wouter Bosch 69
9. Jacco Bos 69
10. Stefan van der Putten 69
11. Jeroen Komaromi 68
12. Jesper Sanderink 67
13. Bram Vos 66
14. Wilco Vreugdenhil 66
15. Sebastiaan Freeken 60
16. Coen Schild 56
17. Folkert Aanstra 54
18. Lars Wuestman 53
19. Job Middelhoek 50
20. Tommer Smits 48
21. Michael Proosdij 45
22. Jelle Lautenberg 37
23. Hajo Smit 35
24. Marthijn van der Leeuw 25
25. David Kraaijeveld 20
26. Ruben van Mierlo 15
27. Luke Voogd 10
28. Remy 8


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.