Er zijn van die gebieden waar je een keer geweest moet zijn als wintersportliefhebber. Je hoort mensen over het immense aanbod aan pistes, de uitbundige après-ski, de prachtige vergezichten of de heerlijke luxe. Nou, over Ischgl heb ik dit allemaal wel een keer voorbij horen komen en toen we vorig jaar onderweg naar Galtür door dit dorpje reden wist ik het zeker… Ischgl 2016 it is!

In november gingen we bij Summit Travel op zoek naar betaalbare accommodatie in Ischgl, 8 dagen mét skipas. Snel gevonden! Wij gaan het liefste de derde week van januari op wintersport. Deze week valt binnen het laagsezoen, dus goedkoper en doorgaans rustiger. Ook zit je qua sneeuw doorgaans goed in deze week. We zijn nu al drie jaar achter elkaar met onze neus in de boter gevallen wat betreft condities, bijvoorbeeld vorig jaar in het idyllische Gargellen. Zaterdag ochtend 4 uur vertrokken, dus lekker rustig op de weg, en exact 8 uurtjes reden we door het Paznauntal. De heenreis brengt je dwars door Vorarlberg, helemaal niet erg als het daar op dat moment dumpt als een malle!

Ischgl dal sneeuw

Ischgl ligt net achter Vorarlberg en tegen de Zwitserse grens. Daardoor afgelopen week niet de hoofdprijs qua sneeuw, maar wel altijd iets.

Het dorp Ischgl(pistekaart) ligt op 1400 meter en 90% van de pistes(totaal 238km) ligt boven de 2000 meter. Vanuit het dorp brengen drie gondels je naar boven. Twee hiervan naar de Idalp op 2320 mtr, en één naar de Pardatschgrat op 2624 mtr. Die laatste lift is een spiksplinternieuwe Pardatschgratbahn, een recordhoudende 28 persoons gondel met verwarmde bankjes. Allemaal erg indrukwekkend en goed geregeld, je bent zo boven.

Helaas was het voor ons de eerste dag flat light skiën, niet optimaal en veel liften waren dicht door de harde wind. Na wat voorzichtig aanmodderen, je wil toch, hebben uiteindelijk toch maar we de dalafdaling gepakt. Waar we vroeg begonnen aan ons après-ski avontuur en wat voor één!

Het plein bij de Silvrettabahn. Één van de vele, maar ons plekje voor après-ski.

Het plein bij de Silvrettabahn. Één van de vele, maar voor ons hét plekje voor après-ski.

Meerdere dalafdalingen brengen je op in totaal zes plaatsen het dorp in, waar je zo één van de 85 bars in skiet. Het aanbod is nogal groot en gevarieerd, voor elk wat wils zullen we maar zeggen. Van een bijna discotheek-achtige units als de Trofana alm tot kleine kroegjes waar je buiten gemütlich aan een picknick tafel zit. Onderweg kun je al beginnen bij de op de piste liggende Paznauner Taja, die we allemaal kennen van ene die bekende webcam. In Oostenrijk is après-ski ook echt na het skiën en ’s avonds pas. Dan kruipen de meesten al 😉 Voor een halve liter betaal je 4 tot 5 euro.

Het eten is er aan de prijs en verwacht bij de goedkopere restaurants mindere kwaliteit. De bediening was niet zo relaxed als dat wij in Tirol gewend zijn. We volden ons niet echt koning als klant, naarmate de rekening opliep werd dat beter. Eten op de piste is overigens wel toppie, zo hebben ze bijvoorbeeld tapas in het Pardorama restaurant op de Pardatschgrat.

kaiserwetter

De dagen erna…. Kaiserwetter! Yes! Vroeg uit de veren en om half 9 de eerste lift omhoog, waarvoor je maximaal 10 minuten in de rij stond. Of het nu komt door de periode waarin wij er waren of de intense après-ski, de drukte begon voor mijn gevoel pas vanaf half 10. Ook op de piste!

idalp

De Idalp, het beginpunt van je avontuur in Ischgl. Hier enorm brede pistes en sinds afgelopen vrijdag ook een redelijk funpark waar ze nog flink aan bouwen. In het midden de Palinkopf

Alle liften zijn modern, snel en eigenlijk allemaal vanaf hetzelfde punt, rechts onderin, te bereiken. Er zijn slechts een paar sleepliften en alles is wel te bereiken met een stoeltjeslift. De Idalp is tevens het drukste gedeelte, lekker gassen doe je hier alleen vroeg op de dag.

Hölboden dal

Höllboden, veel zwarte pistes!

Het Höllboden gedeelte was mijn favoriet. Gelegen naast de Idalp kom en het eindpunt van vele zwarte pistes(tot 70%). Zwarte pistes allemaal lekker lang, goed geprepareerd en niet druk…. Nauwelijks wachten bij de liften ook, dus gewoon gaan tot je niet meer kunt! Vanuit meerdere plekken kun je naar de Zwisterse kant (Samnaun):

alp trida

Alp trida, de Zwitserse kant. Eigenlijk eenzelfde soort kom als de Idalp. Bovenin het hoogste punt van het gebied, de Greitspitze (2872m)

Waar je ook weer een breed scala aan pistes te beschikking hebt, voornamelijk rood. ‘s Ochtends ligt deze kant vol in de zon, terwijl aan de Oostenrijkse kant schaduw troef is. Lachen is de Duty free route, waar je belastingvrij drank en sigaretten kunt inslaan. Betalen doe je overal lekker in euro’s tegen een gunstige wisselkoers. Aan de deze kant heb je leuke off-piste mogelijkheden, maar die waren niet allemaal even best door de harde wind tijdens sneeuwval. Van de 7 officiële routes waren slechts 2 geopend.

off piste alp trida

Vanaf de Palinkopf kun je naar Vesil dal, waar je met de nieuwe Piz val Gronda een nieuw freeride terrein kunt aanboren. Hier loopt een rode piste doorheen, maar die is niet echt de moeite waard. Het uitzicht vanaf de top is echt waanzinnig! De freeride mogelijkheden vielen me nog wat tegen. De helft van het gebied is beschermd natuurgebied en de andere helft was nog wat mager qua sneeuw, ook hier weer die wind die hier roet in het eten gooide. Voor zover ik gezien heb was er op dit moment één kam écht geschikt voor mooie sporen.

Freeride gebied Piz Val Gronda

Freeriden in het Vesil dal met de nieuwe Piz val Gronda.

Grappig is ook de vele bijzondere liften, van de 3S bahn tot dubbeldeks cabineliften die 500 meter boven de grond hangen. Technisch allemaal zeer interessant! Tel daar de hoge bergtoppen bij op en je komt niets te kort qua indrukken.

3S bahn

Door de hoge ligging is Ischgl sneeuwzeker, maar nu vooral door de wind nog niet overal op zijn best. Zo is bijvoorbeeld de Velill dalafdaling inmiddels geopend, maar amper te doen met alle steentjes die er nog doorheen kwamen. Eigenlijk zijn alle stukken waar niet besneeuwd mag worden nog niet optimum. Gelukkig zijn er nog tig andere dalafdalingen die er perfect bij liggen en is 80% van het gebied wél besneeuwd, wat ze hier vorige week dag en nacht deden!

Wij hebben echt een topweek in Ischgl gehad, skiën tot je niet meer kunt! In zes dagen doe je geen dubbele kilometers en wanneer de condities te wensen over laten duik je de bar of de wellness in! Variatie qua pistes is er genoeg en iedereen kan prima vooruit, van beginner tot ervaren. Mooi in balans. Ben je met een groep en kom je voor de après-ski, dan is dit het Ibiza in de sneeuw!

Kom je voor rust en Oostenrijk in z’n pure vorm, dan lijkt Ischgl me minder geschikt. Voor het echte freeride werk ook niet, althans met de huidige condities nog niet. De mogelijkheden zijn er, maar er ligt niet overal evenveel sneeuw. De stukken waar het wel kan zijn al snel drukbezet. Ski jij graag tussen de bomen, dan ben je hier ook redelijk snel uitgedaan. Uitzichten zijn met die drieduizenders prachtig, maar je kijkt minder ver dan in de wat lagere gebieden. Hou je van hooggebergte, dan is dit jou plek!

Heb jij aanvullingen of opmerkingen, laat maar weten. Ik heb ongetwijfeld dingen gemist of anders gezien 😉

 


Jannes

Verantwoordelijk voor de techniek van Wintersportweerman en gek op wintersport. Zo nu en dan een report vanuit de partnergebieden, maar vooral verantwoordelijk voor het up and running houden. Staat dan ook altijd open voor feedback of verbeteringen. jannes@wintersportweerman.nl

14 reacties

Gesloten voor reacties.