Schitterend is het in de Alpen en vanaf vandaag weer een stuk warmer in de middag. Graag had ik een plaatje van natuurijs in Nederland bovenaan gezet want het is enorm koud geweest vannacht.

Deelen spant het kroon!

Met een tweede plaats na 1996 en dat was dus in de aanloop naar de Elfstedentocht van 1997. Opvallend veel jaren uit het nieuwe millenium in de top 10 niet?

Dan heeft Volkel de laagste grastemperatuur. Een ramp voor tuinders neem ik aan in die contreien…

En dat is dus een gedeelde eerste plaats aldaar! Met wederom 5 van de 10 koudste jaren uit het nieuwe millenium.

Pakken we De Bilt met zijn tijdreeks vanaf 1901 zien we toch wel een overduidelijk cyclisch verloop met zeer duidelijk de mini ijstijd van eind jaren zestig en begin jaren zeventig in beeld. En de snelle opwarming van de jaren dertig en veertig. Tja en wat zien we de laatste 10 jaar? Zeg het zelf maar en speel desnoods met andere meetwaarden of meetstations op deze bevriende site.

Met spanning wachten we dan ook op de update voor maart 2020 van de enige consistente betrouwbare tijdreeks van de gemiddelde temperatuur van de aarde die we hebben, die van de University of Alabama at Huntsville. Beginnend in 1979 met de lancering van meetsatellieten die de aarde omspannen. Winterliefhebbers duikelen heel graag terug naar minimaal 1993 maar daarvoor moet nog heel wat gebeuren. Februari 2020 stuurde ons juist een heel eind de warme kant op. Hier klopt mijn hart dubbel: ik weet dat warmer beter is ALTIJD (ook voor Corona), maar als winterliefhebber en wintersporter hoop ik op kou. Qua zonneactiviteit zou je verwachten dat we nog wel lager gaan duikelen dan ooit eerder in deze grafiek gezien… naar de -0,6 en lager … afwachten. Nooit voorspellingen doen en zeker niet over de toekomst!

En met hopen op kou bedoel ik dan vooral het winterseizoen natuurlijk. Richting zomer hoop ik op maximaal lekker warm korte rokjes weer. Gelukkig mogen we nog op meer dan 2 meter afstand langs elkaar heen fietsen en dan valt er in het zomerseizoen altijd wat te genieten. Het is bijna zeker dat ik voor een maand of 3 terugkeer naar Nederland trouwens. De eerste opdrachten via werkspot rollen binnen en het lijkt me heerlijk om in Nederland op pad te zijn om mensen te helpen en mijn dochter bij me te hebben. “Elk nadeel heb zijn voordeel”, wist Johan Cruyff al. Fijne dag!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.