Dit is toch echt ongekend. Drijvend (zee)ijs nu ook al in hartje Rome. Dat is geen grappige onweersbui meer…

Dertig centimeter ijs!

https://www.youtube.com/watch?v=Iok1dGpNgjU

Nee dit hebben we nog nooit gezien…

Veroorzaakt door….. mmmm niet echt extreem plaatje of zo…. maar wel een cirkeltje van koudste bovenlucht exact berekend boven Rome. Gaan we voortaan dus op letten of we dat soort dingen zien op de weerkaarten.

Nu we het over zeeijs hadden… rond de noordpool nog steeds behoorlijk weinig. Rond de zuidpool tamelijk normaal.

Jorne spotte het gisteren al: extreme neerslagberekeningen tot begin november rond de Alpen of beter gezegd rond de Adria. In beide modellen. Honderden millimeters…

Echt niet niks dit. Die zuidkantactivatie zat al in de boude voorspelling die mogelijk gaat mislukken. Omdat de sneeuw van woensdag naar Turkije schuift met hooguit in het Oosten van Oostenrijk rond Obertauern, Die Tauplitz en Loser nog een dump …. daar boven 1500m. verder naar het westen 2500m.

En in het weekeinde gaat het ook mis omdat de koud zoals we langzaam aan zagen gebeuren doorschiet naar Spanje en nu zelfs Marokko. Omgekeerd komen de Alpen daarmee juist in Föhn of windstil in het midden. Met dus extreem veel regen aan de zuidkant en aan de noordkant mogelijk zon. Skiën gaan we toch dan in Kitzbühel op de Waldelift, maar niet zoals ik eerst nog dacht in Acrtische omstandigheden.

Hier rond de Kitzbüheler Alpen op het niveau van de hogere pistes gaat het wel gewoon sneeuwen in het weekeinde. Maar er zit erg veel onzekerheid qua temperatuur én neerslag. Omdat nog niet exact bekend is waar de push uit het noorden langs gaat en waar de push uit het zuiden zal passeren.

In Zuid-Tirol rond Val Gardena zien we deze immense neerslagpiek in de hoofdrun. Het gaat extreem worden. Donderdag al in Turkije. En in het weekeinde ergens rond de Alpen. We moeten het blijven volgen. En vaststellen dat het voor het skiseizoen nog weinig uitmaakt, maar wel voor bijvoorbeeld voor de Worldcup Sölden komend weekeinde…

Waar onze landgenoot Maarten Meiners serieus in competitie zal zijn … al eens eerder met Marvin van Heek wist een Nederlander hoog te eindigen dankzij een gunstige fase met het weer…. wie weet gebeurt zo iets komend weekeinde. Werk ze deze week weer.

PS Vergeet niet Wintersportweerman te steunen met een donatie deze winter en ontvang voor jezelf of iemand anders cadeaubonnen voor een gratis tandemvlucht met Hajo.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.