garmisch partenkirchen

Het is zomer! Eindelijk! Oef! Nou moe! Na deze week kan iedereen zomer 2016 met toch een min of meer happy gevoel afsluiten. En wat voor een afsluiter! De zon schijnt in de Alpen …

groenland

… en in Groenland …

norderney

… en op de Duitse Waddeneilanden … Euh … hehe …

radar

… correctie, de zon ZAL gaan schijnen op de Duitse Waddeneilanden. Want ze is on the way, samen met een bak zuidelijke hitte. Vandaag gaan we die tropische grens van 30°C net niet halen, maar vanaf morgen gebeurt dat op meerdere plaatsen. Voor België wordt het sowieso een officiële hittegolf in Ukkel. Voor Nederland blijft het wat kantje boord. 29,9°C is heet, maar niet heet genoeg voor de naam ‘officiële hittegolf’ te krijgen. Ach, wie maalt erom. Hittegolf of niet, het wordt gewoon heerlijk zomerweer.

gfs-0-66

Donderdag en vrijdag komt een thermisch laag dat nu al boven Marokko ontstaat akelig dichtbij, maar wordt door het Eurohoog op voldoende afstand gehouden.

prec_16082521_16082300

De buien blijven dan ook op de Noordzee. Weinig convectie daar dus geen al te zware exemplaren. Toch is het niet uit te sluiten dat een enkel exemplaar op vrijdag onze Noorzeekusten weet te bereiken.

tmax_16082618_16082300

Daarom dat vrijdag in die kustgebieden de temperatuur ook wat lager uitpakt. De kans is dus aanwezig dat het daar niet tot een hittegolf komt. Temperaturen onder de 25°C en het is over and out. Niet zo in het binnenland. Daar aanhoudend warm tot heet.

Naamloos

Jammer eigenlijk, want zoals je op dit actueel webcambeeld kan zien is de wind aan de kust momenteel aflandig en waait het er toch wel wat. Geen kans voor een eventueel opstekende zeebries. En het gebeurt echt niet zo veel dat het in de zomer aan de kust even warm is als in het binnenland.

gfs-0-96

In ieder geval breien nieuwe drukstijgingen achter dat thermisch laag in het weekend nog een vervolg aan de zomerse periode, en goed mogelijk worden dat de warmste dagen. Het Amerikaanse GFS zegt zaterdag …

tmax_16082818_16082300

… het Europese EC zegt zondag.

eps_pluim_tt_06260

Dat laatste is nog wat onzeker, want tegen dan, en zeker op maandag, sijpelt er koelere zeelucht binnen vanuit het westen. Maar met temperaturen dien nog boven de 20°C blijven wordt het begin volgende week nog niet onmiddellijk koel. Wel is er op die wisseldag een kans op felle buien.

ECM1-192

De laatste dagen van de meteorologische zomer lijken vooralsnog rustig te verlopen.

ECM1-240

En dan … hoe zit het met Gaston waar we gisteren over spraken? Wel, die staat nog steeds op de kaarten, evenals die koude arctische bovenluchten die het Atlantisch bekken op tollen. Hier op de laatste kaart van EC zie je beiden dicht bij mekaar in de buurt komen. Indien dat echt gebeurt is de septemberstorm waar ik gisteren over sprak wellicht een feit. Maar voorlopig blijft het puur gissen.

gfs-0-312

Het Amerikaanse GFS rekent verder en laat de restanten van Gaston effectief over de Lage Landen trekken. Nog steeds met regen, maar toch met merkelijk minder wind dan in avondrun van gisteren. Ach … nog zo ver weg … dat gaat nog verschillende keren op en neer springen. Ook goed mogelijk dat Gaston gewoon op de oceaan gaat blijven treuzelen waardoor er een nieuwe zuidelijke stroming richting onze regio op gang kan komen. Toch zijn de kansen naar een stuk wisselvalligere september wel degelijk aanwezig. We gaan het zien! En nu snel mijn gordijnen naar beneden doen want het begint hier al aardig warm te worden.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

11 reacties

Gesloten voor reacties.