capracotta6

Ik had al aangekondigd dat we de sneeuw in Italië, op de Balkan en in Roemenië en Bulgarije nog zouden terugzien in de media. Zeker de lokale en regionale media. In Bulgarije zijn bijvoorbeeld waarschuwingen met code rood afgegeven. Wat we niet zo snel in de algemene media (in Nederland) zullen terug zien is dat er in de dorpen Capracotta en Agnone in Molise de laatste twee dagen mogelijk sprake is van de meest intense sneeuwval ooit officieel geregistreerd ooit waar ook ter wereld. Meer dan twee meter sneeuw daalde neer in 16 à 17 uur in de streek pal tegenover de Dinarische Alpen in Kroatië waar vandaan de Bora de sneeuw tegen de Apennijnen stuwde als nooit te voren.

Capracotta21

Ik ga dit artikel schrijven tussen de bizarre plaatjes door die ik uit diverse artikelen heb verzameld. Wetteronline heeft van begin af aan geschreven over de Bora. Hier hebben zij een overzicht van de gebeurtenissen aan die kant van de plas geplaatst met diverse informatieve en spectaculaire video’s. Al op 5 maart kwamen eerste berichten in de Italiaanse media over zeer sterke sneeuwval in Marche, Abruzzen en Molise. Het ging toen nog om een luttel half metertje. Vandaag is er een stortvloed aan berichten over wat daarna kwam. Een link met foto’s en een hele goede meteorologische uitleg heb je hierrrr. Zie verder ook hierrr, hierrr, hierrr en hierrr.

pescocostanzo011

Hoe kan er sprake zijn van een absoluut wereldrecord? Ik had het zelf ook verkeerd in mijn hoofd. Ik meende me uit de Alpen verhalen te herinneren van meters sneeuw binnen 24 uur. Maar de Zugspitze is nooit verder gekomen dan 150cm. Dat was op 24 maart 2004. Het echte officiële door de WMO erkende record is van 14 en 15 april 1921 in Silver Lake Colorado. Toen viel er binnen 24 uur 193cm. Er zijn ook lijsten met sneeuwrecords binnen een etmaal. Daar komt dat wereldrecord dan niet in voor omdat het toen verspreid over 2 dagen viel. Maar hierrr zie je dat dat echt het officiële record is. Het sneeuwde toen langer door. Namelijk 27,5 uur en in die tijd viel zelfs 221cm. Over 32,5 uur gemeten viel er zelfs 241cm. Het National Climatic Data Center (NCDC) hanteert een betwiste sneeuwval van 198cm in Alaska als record. In dit artikel daarover zie je hoe lastig het is om zo’n sneeuwvalrecord echt goed vast te stellen. In dit artikel zie je nog een mooi record van de “Amerikaanse Arlberg” Mount Rainier: 31 meter sneeuw tussen 19 februari 1971 en 18 februari 1972.

capracotta28

In dit artikel wordt lokale Italiaanse weerliefhebbers gevraagd de huidige sneeuwval met foto’s en metingen te documenteren. Op die manier zou dan de komende weken misschien kunnen worden vastgesteld of er sprake is van een nieuw record. Wat sowieso waanzinnig is, is dat de sneeuwval in Capracotta en Agnone maar 16 tot 17 uur aanhield! Daarmee heb je toch wel sowieso een wereldrecord sneeuwintensiteit te pakken.De schrijver stelt dat ook Roccacaramanico en het gebied van de Passo San Leonardo aanspraak zouden kunnen maken op een nieuw wereldrecord!

18853

Capracotta021

Met deze beelden komen we zelfs zonder catastrofaal vulkanisme al in de buurt van de hypothese van Robert Felix van iceagenow.info dat in een geologisch verleden gletsjers uit het niets ontstonden en mammoeten en andere reuzenzoogdieren rechtstandig in sneeuw werden ingepakt. Als dat zonder vulkanisme al kan…. dan kan er in een nucleaire winter tijdens een omkering van het aardmagnetisme misschien inderdaad wel 10 tot 20 meter sneeuw in een etmaal vallen. Dat strookt dan ook met het harde wetenschappelijke bewijs van Christian Schlüchter heeft gevonden voor het plotseling terugkeren van een gletsjer in het huidige interglaciaal in luttele jaren zonder dat er tijd was voor het op gang komen van ijstransport van hogerop.

Maltempo: a Capracotta oltre un metro e mezzo di neve

Nu maar weer door met de bizarre foto’s… van die twee metertjes sneeuw in Midden-Italië…

agnone

capracotta capracotta2 capracotta4

capracotta9

capracotta8

Vrijdag kwam al dit bericht over 3 meter sneeuwval op de 1.350m hoge bergpas Passo Lanciano bij Majella in de Abruzzen. Hieronder 3 foto’s daarvan…

neve-in-abruzzo-1 passo-lanciano-neve-01 passo-lanciano-neve-02

Maar ook uit de Pyreneeën kwam deze winter een claim van extreme sneeuwval… 4 meter sneeuw in 3 dagen in Piau-Engaly. Het gaat om de laatste dagen van januari en de eerste dagen van februari. Wij weten dat dat de dump Iris was. Als je dat gaat terugrekenen kan ook hier een nieuw wereldrecord gevestigd zijn…

De WMO heeft haar handen vol aan winter 2014-2015 zou ik zeggen. Benieuwd hoe hun Salomonsoordeel gaat luiden. We houden het in de gaten…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.