Een trouwe volger stuurde me vanmiddag deze foto van een plek in Schotland die Cawdor heet. Ook een plek natuurlijk waar je hen kunt emigreren als je geen nagelbijters wilt maar gewoon serieus winter en sneeuw en dat elk jaar. Dit bericht gaat weer de hele avond gevuld worden met ht laatste nieuws over #VorstperiodeFebruari.Kijk voor Groningen en Friesland is de avondrun van het Amerikaanse model al en hel stuk betre dan de vorige 3. Daar zijn weer ijsdagen berekend. Dikke zelfs. En dat wisten we dat er plotselinge Noord-Zuid verschuiving kunnen zijn. Als ik Belg was zou ik nu toch al naar en plek boven de rivieren verhuizen, maar je hebt ook het spreekwoord: “Je moet stilzitten als je geschoren wordt”. En dat geldt voor ons allemaal een beetje op dit moment!

Kijk dit is toch al een immense verbetering van het Amerikaanse model ten opzichte van de vorige drie runs? Zeg nu zelf? 10 tot 20cm sneeuw in het noorden. Paar ijsdagen. Kom op. Stap in de auto. Geniet. Lockdown weet ik niet. Zelf een weg mee vinden.

Eveneens voor Groningen helemaal ingekleurd nu. Dus Groningen is weer terug in de race. Vanochtend zat het nog bij Denemarken.

Tja en dit is Brussel. Het verdriet van België! Dat zie je ook in GEM vanavond…

Komende dinsdagochtend in het GEM model. De enige ijsdag voor België. Nederland 5 ijsdagen op rij. Pak vast! Kijk ook nog even hierboven naar het Petertje voor België. Niets is verloren. En nu dan inderdaad de absolute nagelbijter wat het Europese weermodel doet….

Nou weten we dat ook weer!

Groningen en Friesland hebben gewoon nog een doorgaande vorstperiode. En het dikste cluster is duidelijk nog op de oude koers. De vorstperiode van 6 tot en met 11 februari zit er gewoon nog in. Ook voor Midden-Nederland. Ben benieuwd hoe het KNMI dat in woorden gaat vangen. Nou dat was het dan voor vanavond.

Geniet nog van de beelden uit New York in mijn vorige bericht.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je <a href=”https://wintersportweerman.nl/wp-login.php”>hierrr</a>. Je reactie komt meteen live te staan. Hou het gezellig!

Categorieën: Avondupdate

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Marcel van der Graaf · 2 februari 2021 op 18:51

Top. Ik volg. Lang geleden dat het zo spannend was.

  Hajo · 2 februari 2021 op 20:06

  Zeer lang geleden. Des te beter! En de komende winters hebben we weer vaker feest!

   Tonton · 2 februari 2021 op 20:38

   Volgende winters gewoon weer lekker naar de Alpen kijken is een beter idee!

Hajo · 2 februari 2021 op 20:05

Hier alvast mijn voorlopige commentaar op de EC12 die alles (voorlopig) redt!

Ik zie ondertussen wel dat de koude bovenluchten beneden aan de grond niet goed doorkomen… er is wat inmenging vanaf zee… pas volgende week dinsdag kiept het meer om.. in deze berekening. Ik zie weer 20cm sneeuw in Groningen en Friesland. Dat wel. Maar niet zo fraai als de koude uitbijter vanochtend. Dat zeker niet…

Marco · 2 februari 2021 op 20:27

Kijk nog eens goed naar je interpretatie van Dr. Roy Spencer. In de laatste meting is de 0 lijn verschoven (naar 1981-2010). Dus het verschil is niet 0,41 graden, maar +/- 0,23 graden

  Hajo · 2 februari 2021 op 20:34

  Ah OK. Dat moet ik dan ff recht zetten…. bedankt!!!

  Hajo · 2 februari 2021 op 20:38

  Het scheelt idd iets van 0,14 qua gemiddelde in dat tijdvak! Dus is het niet 0,41 afgekoeld maar 0,27. Dus eigenlijk gelijk gebleven nu even. Ik maak er dan graag een keer een genuanceerder apart bericht mee. Maar super bedankt!

Ivo ten Broek · 2 februari 2021 op 22:00

Lekker bezig Hajo. Prachtig om je weerberichten te lezen. Hoop dat je biertje kunt drinken van die knaken. X

Aart · 2 februari 2021 op 22:51

En toen kwam er een grote olifant en blies het hele winterverhaaltje (voorlopig?) uit 🙁 .
EC volgt GFS.
https://i.postimg.cc/05wX9mz4/Olifant-blaast-verhaaltje-uit-2-2-2021.jpg

Aart · 2 februari 2021 op 23:00

Oké oké, laat ik de sfeer hier niet bederven 🙂 : https://www.severe-weather.eu/winter-weather/snow-cold-forecast-europe-mk/

Simon · 2 februari 2021 op 23:33

GFS 18 uur gaat er nu ook weer vol voor lijkt het. Laag trekt weer stuk zuidelijker in deze run.

  Hajo · 3 februari 2021 op 08:24

  Wat en lijzige nietszeggende manier van de modellen napraten. Bah.

Bart (Amsterdam) · 3 februari 2021 op 00:13

Zeker spannend, dankjewel Hajo voor de vele updates. En dan ook nog de vraag of en waar er geschaatst kan worden over een week: waar wordt het koud genoeg en valt er niet te veel sneeuw? Mijn gok/hoop: provincies NH / Utrecht, als ik voor het gemak afga op de ECMWF pluim… we gaan het zien!

  Hajo · 3 februari 2021 op 08:24

  Let op de sneeuw!!!

   Nynke · 3 februari 2021 op 08:30

   Beste Hajo,

   Hoeveel sneeuw gaat er precies vallen in Nederland. Want ik las ergens dat er tussen de 20 en 40 cm gaat vallen.

Wim · 3 februari 2021 op 07:14

Verrassend wakker geworden, wat een kaarten!
http://wxweb.meteostar.com/sample/sample_C.shtml?text=EHTW

Gesloten voor reacties.