Een nieuwe dag. Dat is alvast een wonder. Dat heb je toch maar mooi op zak. Je leeft. Je leeft nog en de zon gaat op. Wat gaat deze dag brengen? Duizenden Nederlanders op wintersport veelal met de kinderen. Het loopt nu op zijn einde de krokusvakantie met deze ludieke carnavalsweek. Hulde alle mensen die ik vrolijke (dieren)pakken rond skiën. Het is nu koud in de Alpen en koud thuis. Het sneeuwt.

Bij mij thuis in Hopfgarten… wat een mooi live webcambeeld zo van de Hohe Salve.

En het sneeuwt al dik in België en later ook in het zuiden van Nederland. Het is een fase van nowcasten. Dus laten we dat dan ook maar even doen!

Mijn dochter gaat morgen op het vliegtuig. Wat krijgt zij te zien? Ook zo iets moois? Vrijdag heen en maandag terug met Transavia. Heel betaalbare tickets en wat coulantie van school. We gaan naar de Rudolgshütte samen….

… waar morgen 20 cm sneeuw valt. Zodat ik er zaterdag mooi een beetje kan trainen voor het NK freeride in maart. Mazzel met die wisseldag zaterdag die dus een tussenhoog vormt. Mooie verwachting voor de eerste mensen na de grote drukte met begin van de week mooie sneeuw langs de noordkant. Ik zit nog te wachten op plaatjes van de Franse Alpen met veel verse sneeuw. Die had er al moeten zijn maar zie ik nergens. Vandaag sneeuwt het er nog volop door.

Kan ook niet anders als een front zo tegen de Alpen aan schuift. Als een spons wordt de luchtkolom dan uitgeknepen.

Maar we kunnen nu wel even genieten en ons inbeelden dat het winter is… maar in feite is het een grote sof. Ja ik heb voor het eerst de Weissensee 200km geschaatst. Dat is wat! Volgend jaar hoop ik met een elftal van WSWM volgers. Maar een winter si het niet geweest. Zoals ik nu tot mijn schrik ook lees voor Zuid-Zweden. De warmste winter in 264 jaar! En dat in een fase van ultiem lage zonneactiviteit? Ik zie geen reden om af te wijken van mijn prognose dat er in deze fase koude winters gaan komen en vermoedelijk ook wel een elfstedentocht… maar ons geduld wordt zeker op de proef gesteld.

Andere gebieden in de wereld hadden wel een koude of normale winter. Momenteel spookt het in Amerika met dikke lagen Lake Effect Snow en ook veel sneeuw aan de oostkust.

Met hierboven wel iets heel bijzonders: een door moeder natuur “opgespoten” langlaufloipe van 16 km lengte. Hoe vind je die? Snel terug naar Europa en de Alpen..

Franse Alpen

Ha! De Franse Alpen dus vandaag goed volgen. Er komt echt wel wat bij lage temperatuur. En morgenochtend nog eens op de cams kijken. Ook hier maandag en dinsdag nieuwe sneeuw. En dan op 5 maart een flinke dump met helaas flink stijgende sneeuwgrens zoals het er nu op staat. Daarna toch terug zacht als het aan de hoofdrun ligt. De blauwe controlerun is een stuk beter. Goed nieuws van het Europese model: daar een mooi lage sneeuwgrens ook op 5 maart!

Oostenrijkse noordkant

Oostenrijk met landklimaat toch een flink lange koele periode. Met een mooie baard aan het ensemble aan het einde in de meteofiction.

Zuidkant (Val Gardena)

En dan de Italiaanse kant. Die is ook mooi koud hoor. Aanhoudend! Zo kunnen ze het skiseizoen daar mooi af maken. Ik hoop 8 maart weer in Val Gardena te zijn voor een mooi evenement.

Beetje aankijken en afwachten maar weer. Koffiedikkijken. Of gewoon naar de wolken staren en je laten inspireren. Iemand deze mammatus in Vlaanderen gezien gisteren? Fijne dag allemaal!!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

47 reacties

Gesloten voor reacties.