kroatie

Afgelopen maandag sneeuwde het zo mooi in Kroatië. Zeker geen record of zo half oktober. Maar gewoon mooi. Hier meer foto’s. We zien dus links en rechts in Europa – tot hele bijzondere wolkenvormen aan toe – mooie voorproefjes van winter 2016-2017. Maar het is nog lang niet zo dat we kunnen zeggen dat er in oktober al skipistes buiten de gletsjergebieden zullen openen.

vrijdagwarm

Nee eerst loopt de kou en de oostenwind nu op zijn einde. De wind draait naar zuid met morgen sneeuw in de Franse bergen boven 2000m. En daarna blijft het daar regenen terwijl aan de noordelijke voet van de Alpen het kwik fors gaat stijgen.

oostenrijk

Hierboven zie je die snelle temperatuurstijging voor Oostenrijk. In het Amerikaanse model wordt meteen daarna een glijvlucht ingezet die rond 20 oktober weer wat sneeuw met lagere sneeuwgrens kan opleveren. Diep in de meteofiction zien we de hoofdrun dan weer gigantisch opveren.

frankrijk

Prikken we een punt in de zuidelijke Franse Alpen dan zien we in elk geval de zeer forse neerslag vanaf vannacht. Komt dat ook nog onze kant op?

schermafdruk-2016-10-12-08-27-36

Het Europese model had gisteravond ineens gigantische neerslagpieken volgende week. Waar komt dat vandaan?

afvoerputje

Die hoge piek op donderdag de 20e is geen front uit het westen maar een echt afvoerputje boven ons hoofd in het Amerikaanse model. Veel te ver weg om zo’n kleinschalig verschijnsel serieus te kunnen nemen. Maar wel mooi om te zien want zo zie je ze zelden: een soort Genua-laagje voor onze kust! Als winters polar low uit het noorden kennen we ze wel… maar niet zo uit het westen in de herfst.

tmp2_16102000_16101112

Het is echt het warme zeewater wat het hem doet in dit jaargetijde. Zie voor die nacht dat het afvoerputje ontstaat. In een bestaand oceaanfront activeert dan ineens een draaikolk en dan loopt het leeg. Wat we missen op de kaarten zijn aanwijzingen voor storm. Dat hoort toch ook bij dit jaargetijde! Wat mij betreft kloppen we af dat we ons kruit nog niet aan het verschieten zijn met een langdurig veel te koude periode….

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.