dscn60721

Goedemorgen vanuit Purmerend! Het was voor velen tot in de nacht opblijven om de eerste sneeuw (sinds wanneer eigenlijk?) te mogen verwelkomen maar getuige de reacties onder het bericht van gisteravond de moeite waard. Collega-weerman Ronaldo deed half twee zijn uiterste best om er echt iets van te maken. Mooi gelukt!

ab

Gisteravond laat kleurde is het vanuit het westen begonnen te sneeuwen. Zoals verwacht geen hoge intensiteiten maar bij temperaturen zowel in de lucht als op de bodem goed onder het vriespunt werd het snel wit zoals hier bij Ab in het Westland!

marcel_alblasserdam

En werd het -een klein beetje- ouderwets “lantaarnpaal-staren” voor  Marcel in Alblasserdam!

ron

Het mooiste sneeuwdek zie ik vooralsnog bij -whats in a name- “sneeuwfanaat Ron” in Westerhoven; 3 centimeter and still counting!

wp_20170107_015

Wat is de huidige stand van zaken? Bij bij in Rotterdam nog af en toe lichte regen op de circa één centimeter sneeuw bij een temperatuur van -0.2 graden Celcius. Ja, het is al terecht genoemd in de reacties door mijn naamgenoot: “dooi-sneeuw”. Een wat trieste maar rake term die e.e.a. goed nuanceert: het net niks en geeft behalve toch veel plezier voor de fanatici alleen maar veel overlast. In dat geval: een mini-wintertje van korte duur. Langzaam schuift de dooi-grens op naar het oosten maar zal in het midden en later vooral in het zuidoosten wel behoorlijk stagneren. De verwachting is dat het zuidoosten tot middernacht last houdt. In mijn achtertuin lijkt het overigens mee te vallen met de extreme gladheid maar..


Dat valt het niet. Al rond 05.00 was het een behoorlijke chaos en hebben er tientallen ongevallen plaatsgevonden. Het verschil is -behalve lokale verschillen door de hoeveelheid buiige neerslag- overigens goed verklaarbaar; op de sneeuw zal het meevallen. Daar waar de sneeuw geruimd of platgereden is wordt het echter een ijsbaan.


Niets aan toe te voegen dus!


Dan deze nog even. Firestorm, Lavastorm? Even opgezocht hoor!

sneeuwradar

Actueel sukkelt het een beetje door. De intensiteit is laag maar het zal nog wel even doorgaan. Het oosten en zuidoosten krijgen eerst nog wat sneeuw; daar kan het nog enkele uren duren voordat het gaat ijzelen.

gmt_tttt_latest

En hier is mooi te zien hoe langzaam het gaat: in de onderste luchtlaag vriest het met uitzondering van een meest brede kuststrook nog overal. De verwachting is dat de kustprovincies de grootste gladheid aan het eind van de ochtend kwijt zullen zijn, het midden van Nederland in de loop van de middag, Zuid-Limburg pas rond of na middernacht. Overigens gaat het ook in hoog-België regenen maar het Sauerland houdt waarschijnlijk net het witte goud!

rart_17011006_17010700_aa

Hoe gaat het verder? Hele mooie vooruitzichten volgens het Europese model, zeker voor de Ardennen en het Sauerland! Een volgend neerslaggebied passeert dinsdag. Regen in het laagland maar een verse 5 centimeter boven de 300 tot 500 meter.

rart_17011200_17010700a

Woensdagavond wordt het even spannend; dan overal weer wat regen. Hopelijk niet te veel.

rart_17011218_17010700aa

Dit wordt het echte werk. Serieuze hoeveelheden in een volgend front dat al enige dagen duidelijk op de kaart staat. Bij aanvang een sneeuwgrens die maximaal tussen de 800 en 1000 meter zal liggen.

rart_17011300_17010700

Maar snel dalend! Het kan zeker voor het Sauerland een dik pak sneeuw opleveren: 15 tot 20 centimeter is mogelijk! Ook de Ardennen gaan een blijvende laag krijgen.Voor het laagland zal het er om hangen of de sneeuw droog zal zijn en zal accumuleren maar gezien de intensiteit is het kansrijk.

pslv_17011612_17010700

En zo lijken we stukje bij beetje steeds iets verder de winter in te rollen. De stroming heeft de neiging in eerste instantie steeds wat noordelijker te worden, aan het eind van de 10-daagse termijn (is eigenlijk al meteo-fictie) is de vraag wat het hogedrukgebied gaat doen. Ik zie vernieuwde Scandi-hoog aspiraties!

tmp2_17011700_17010700

Dit is dat nog net niet; het hoog boven onze regionen. Mara met een berekend virtueel sneeuwdek kan dat al hele serieuze stralingsvorst op gaan leveren!

pslv_17011700_17010700

Ik heb duidelijk gekozen voor de oplossing van het Europese ECMWF model vanmorgen omdat die me thans een stuk stabieler en nauwkeuriger lijkt maar de verschillen met het Amerikaanse GFS model zijn op zich gering; het loopt in de -enigszins- betrouwbare termijn aardig gelijk op. Aan het eind van de EC-periode doet het GFS het hoog wat verder zuidoostelijk teruggetrokken. De stroming zou dat meer een westnoordwestelijke component krijgen. Meer neerslag, bij een wat hogere sneeuwgrens. Maar dan nog altijd goed genoeg voor deAlpen!

Categorieën: Lage Landen

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

53 reacties

Gesloten voor reacties.