Sneeuwradar Feb. 11 06.51

Later deze ochtend uiteraard een vers Alpenbericht door Hajo maar eerst gaan we (s)nowcasten! Op de sneeuwradar van buienradar.nl al mooi zichtbaar: het gaat dit weekend al vroeg beginnen. Actueel vanuit het zuidoosten een vers laagje op komst.

Sneeuwfanat (Ron)Onder het bericht van gisteravond al mooie foto’s en zojuist een constatering van Ron waar ik in mee ga. Vandaag wordt waarschijnlijk dé dag om nog even te genieten van winters aandoende omstandigheden in de lage landen. Hoewel misschien komende nacht en morgenochtend ook nog wat pret gaat opleveren -zo meteen natuurlijk de verwachting- maar in de loop van morgen zal het op de meeste plaatsen snel voorbij zijn.

WP_20170210_018

De sneeuwval van gisteravond kwam al bij verrassing. Meer dan wat motsneeuw zoals de afgelopen dagen zat er eigenlijk niet in de verwachting. Maar de intensiteit over delen van Brabant, Holland en Zeeland was even voldoende voor een al fraaie witte wereld. Naast enkele tientallen ongevallen door de onverwachtse accumulatie zoals hierboven op de A16 tussen Breda en Dordrecht direct fraaie beelden.

DSCN6111[1]

Zo zag dat er bijvoorbeeld uit bij Ronaldo in Purmerend.

Ab

En hoppa. Iets meer dan een centimeter in het Westland maar zó mooi kan dat zijn, zeker als je dat ook nog eens fraai weet vast te leggen!

16665929_1256190857750072_8352553990477244813_o

En Pat Lee deelde deze met ons via facebook. Ik neem het idee van Ronaldo daarmee meteen mee: Schrijf een zin of bericht in de sneeuw !! Op straat, op de voorruit van je auto, op je raam, where ever. Post het op Facebook van Wintersportweerman of in de reacties; de mooiste maken we zichtbaar en verdienen wellicht een plekje in een volgend bericht. Hoe gaat het verder?

Putje

Hier draait het allemaal om, letterlijk en figuurlijk. Let daar maar eens op bij het volgen van de radarbeelden. Een mooi koud lagedrukgebiedje vooral goed ontwikkeld hoger (op 5400 meter) in de atmosfeer. Met de kern die boven Vlaanderen min of meer stilstand is gekomen. Morgenochtend zal die noordwestwaarts wegtrekken. Strak in de verwachtingen; volgens mij in onze berichtgeving al afgelopen zondag door Frederic benoemd. Maar met zoals zo vaak tot het laatste moment enorm veel onzekerheid over de exacte neerslaghoeveelheden en vormen.

rart_17021109_17021100HIRLAM +9

Nu deze is niet zo moeilijk meer: de komende uren zal de eerstvolgende (van twee) sneeuwzone  vanuit het zuidoosten tegen de wijzers van de klok in om het laag heendraaien: via het midden en zuidelijk Nederland terug over Zeeland en west-Vlaanderen. Geleidelijk aan waarschijnlijk wel wat deactiverend.

rsum_17021115_17021100

Tot het begin van de middag zal de neerslag overal als droge sneeuw vallen. In Friesland en Groningen, delen van Drenthe en Overijssel en wellicht de kop van Noord-Holland zal het in eerste instantie vrijwel droog blijven. Elders? Ik verwacht 1 tot 4 centimeter, wie weet plaatselijk iets meer. De grootste hoeveelheden daarvan lijken mij (ook de andere modellen in ogenschouw genomen) weggelegd voor het uiterste noorden van België en de zuidelijke helft van Nederland.

rart_17021118_17021100NAT

In detail lopen de modelberekeningen al voor de loop van vanmiddag iets uit elkaar maar grof zitten ze mooi op lijn dus ik hoef ze niet allemaal te laten zien. Bovenstaand kaartje is het beeld dat ik er van heb. Aan de oostzijde van het laag begint vooral op enige hoogte vanuit het zuiden al iets zachtere lucht binnen te stromen. Vooral in de zuidelijke helft zal de sneeuw waarschijnlijk overgaan in regen. De hoeveelheden kunnen echter meevallen en daar waar het droog blijft zijn de dauwpunten misschien net laag genoeg om smelt nog even tegen te houden. Het Europese model is (op het 850 hPa-vlak) net een graadje warmer en doet daardoor in een wat groter gebied regen maar ik verwacht ongeveer het bovenstaande als maximale regengrens.

rart_17021121_17021100_2

In de noordelijke helft van Nederland lijkt het koud genoeg te blijven om alle neerslag tot in de loop van zondagochtend in droge vorm te houden. We zien hier dat het grensgebied tegen de avond lijkt te stagneren én dat er nog meer op komst is!

rart_17021200_17021100_3

En zo komen we het toetje en de mogelijke verrassing. In de loop van de avond kan ook in het zuiden de neerslag weer overgaan in sneeuw.  Door de warmte-advectie aan de oostzijde van het laag zou de neerslag bovendien nog wel eens behoorlijk kunnen intensiveren. Niet precies duidelijk durf ik aan te geven waar de intensiteit -vooral aan het eind van vanavond en in de eerste helft van de nacht naar zondag- het grootst zal zijn. Dan kan ruwweg in de driehoek Noord-Holland-Zeeland-Gelderland zijn. Waarbij Zeeland wel veel kans maakt op natte sneeuw of regen.

HIROPME00_30_51

Dit is wat het HIRLAM berekent tot morgenochtend. Met de andere modellen samen genomen: het te verwachten dek van 8 tot 10 centimeter over het midden van Nederland lijkt me iets te enthousiast; de temperaturen zijn vooral vanmiddag en in het begin van de avond net te kritisch. Ik zet in op een breed gebied rond Amsterdam met een deftig sneeuwdek van zo’n 10 tot 12 centimeter morgenochtend! Kom er maar in Ronaldo en Hajo. En veel plezier voor alle andere Noord-Hollanders natuurlijk!

rart_17021215_17021100_TheEnd

In de loop van zondag zal de stroming geleidelijk zuid tot zuidwest worden en de neerslag overal als regen gaan vallen. In het noorden kan dat wel pas in de loop van de middag worden. En: het kan ook zo maar zijn dat het daar droog wordt zonder dat er nog regen valt. Wel zal de temperatuur in de middag ook daar een graad of 3 boven het vriespunt uitkomen.

atmp_17021306_17021100

Dan is het voorlopig gedaan met de winter. hoewel, voor het gevoel toch nog nét (..) niet helemaal. Met lichte vorst in de nacht toch nog autoruiten krabben op maandag, dinsdag en woensdag. En ligt er een sneeuwdek in het oosten (wat niet in de verwachting maar je weet maar nooit) kan het daar nog verrassend véél kouder gaan uitpakken. Overigens: bij een op maandag en dinsdag aan de grond nog altijd doorstaande oostenwind zal het toch wel even erg fris aanvoelen in de ochtenden; zie boven!

pluim_06260_0_00_60

Zeker het eerste deel van de komende werkweek zal droog en zonnig verlopen. Woensdag is het even lente. Veel zon, weinig wind en in het zuiden 13 tot misschien wel 15 graden. Verder kijken we even niet. Winter niet in zicht en de schaatskansen zijn voor dit seizoen verkeken zo lijkt me. Sneeuw-verrassingen blijven wat mij betreft tot in de eerste helft van maart welkom dus dan zien we wel weer. Voorlopig volle focus op de Alpen; straks berichtgeving door Hajo. Voor nu: sneeuwig weekend gewenst!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

103 reacties

Gesloten voor reacties.