voorbij

Is dit hoe het laaglandwintertje voorbij zal vliegen volgende week dinsdag? Beide grote weermodellen maken op die dag gehakt van een serie dagen met nachtvorst en soms kiele kiele een ijsdag. In Nederland vriest het nu nog op verschillende plekken.

temps1901

 

En zo gaan we de rest van de week en ook over het weekeinde verder. Als het hierbij blijft deze winter “verlies” ik mijn seizoensvoorspelling. Want ik heb echt gezegd dat we in heel Nederland (een groot deel van) enkele dagen op de schaats komen. Met deze pluim zie ik ergens wel wat durfals op een sloot schaatsen en zeker ook op ondergespoten veldjes ijspret ontstaan. “Helaas” is de hele karavaan net deze week op de Weissensee.

pluimgfs1901

De ensembles in de Alpen zijn gewoon helemaal des mijn tweede boude voorspelling. Geen enkele serieuze opwarming in het verschiet. Voor de Lage Landen zien we in het Amerikaanse model dit. Minder winters dan het Europese model en ook hier op de 27e een warmtefront die korte metten maakt. Géén enkel lijntje gaat voor de elfstedentocht en dat is niet bemoedigend.

gfs18

In de vorige run – de GFS18u – was nog heel anders en de runs daarvoor ook. Welke conclusie verbinden we daaraan? Heel simpel: tot 3 dagen voor kunnen de weerkaarten echt nog voor verrassingen zorgen. En dus hebben we tussen nu en 24 januari nog ruim 30 modelrums en ensembles en voorspel ik heel simpel en realistisch dat er minstens 1 elfstedenrun tussen zal zitten en verschillende mooi winterse runs. We hebben dus leuke dagen voor de boeg met een gratis soep met 6 afleveringen per dag. Heerlijk!

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

67 reacties

Gesloten voor reacties.