voorbij

Is dit hoe het laaglandwintertje voorbij zal vliegen volgende week dinsdag? Beide grote weermodellen maken op die dag gehakt van een serie dagen met nachtvorst en soms kiele kiele een ijsdag. In Nederland vriest het nu nog op verschillende plekken.

temps1901

 

En zo gaan we de rest van de week en ook over het weekeinde verder. Als het hierbij blijft deze winter “verlies” ik mijn seizoensvoorspelling. Want ik heb echt gezegd dat we in heel Nederland (een groot deel van) enkele dagen op de schaats komen. Met deze pluim zie ik ergens wel wat durfals op een sloot schaatsen en zeker ook op ondergespoten veldjes ijspret ontstaan. “Helaas” is de hele karavaan net deze week op de Weissensee.

pluimgfs1901

De ensembles in de Alpen zijn gewoon helemaal des mijn tweede boude voorspelling. Geen enkele serieuze opwarming in het verschiet. Voor de Lage Landen zien we in het Amerikaanse model dit. Minder winters dan het Europese model en ook hier op de 27e een warmtefront die korte metten maakt. Géén enkel lijntje gaat voor de elfstedentocht en dat is niet bemoedigend.

gfs18

In de vorige run – de GFS18u – was nog heel anders en de runs daarvoor ook. Welke conclusie verbinden we daaraan? Heel simpel: tot 3 dagen voor kunnen de weerkaarten echt nog voor verrassingen zorgen. En dus hebben we tussen nu en 24 januari nog ruim 30 modelrums en ensembles en voorspel ik heel simpel en realistisch dat er minstens 1 elfstedenrun tussen zal zitten en verschillende mooi winterse runs. We hebben dus leuke dagen voor de boeg met een gratis soep met 6 afleveringen per dag. Heerlijk!

Categorieën: Lage Landen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

67 reacties

Gesloten voor reacties.