Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

DIE TAUPLITZ
Lees verder >

Een prachtige zomervakantie kan hier van 20 juni tot en met 8 september.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Ontdek de mooiste hutten of maak er zelfs een 4-daagse wandeling van!

Kleinwalsertal
Lees verder >

Dat skigebied voor de hele Familie

Is een hittegolf realistisch volgende week ?

check ook eens

82 Reacties

 1. Roland Bodegraven schreef:

  Dat zou toch wat zijn als de navgem wel uit komt

 2. Vincent schreef:

  De nieuwe pluim is een gevalletje van heet, heter, heetst! Hittegolf in vol ornaat!

 3. Jochem schreef:

  Dat wordt zweten! Volgende week vertrek ik op de fiets naar Rome, beter warm dan koud en regen.

  • willem schreef:

   Veel plezier, jij liever dan ik 😉

   Bedankt voor je update Jeroen!
   Ik ga vast een paar BBQ’s plannen….

  • Robin schreef:

   SUPERJALOERS!
   Schitterend weer en dan lekker op de fiets naar Rome; ik kan het leven mij niet mooier voorstellen. Rijd je de route van Benjaminse? Die heb ik ooit tot Firenze gevolgd….
   Heel veel genieten Jochem!

   • Jochem schreef:

    Het wordt mijn eerste keer, lijkt me geweldig! We sluiten op de reitsma route aan in Duitsland en volgen dan de toscane route.

 4. Siem schreef:

  Een opmerking naar Leo, de weermannen c.q. Vrouwen maken het weerbericht nav de pluim.

  Zijn niet alle weermannen, dat terzijde, moeten we dan het weerbericht van Hajo ook deleten, laatste decade juni koud, gemiddelde temperatuur voor juni 14.7c

  Als weermannen zoals je zegt het weerbericht gaan schrijven n.a.v. De pluim dan hoeft men geen weerbericht meer te schrijven. Iedere boerenl.. Kan een pluim lezen

  Groet

  • Ronaldo schreef:

   Dit is de pluim van vandaag. En zo zie je maar weer dat de ene pluim de andere niet is. Maar het biedt de weermannen wel een stevige houvast om de trend, die de hoofdrun berekend, eventueel te ondersteunen of direct af te schieten. Jeroen heeft het keurig beschreven. De laatste berekeningen lieten idd een langere periode van warmte zien. Nu weer even niet. Maar kijk eens naar de spreiding van de leden. Niks is zeker in een non lineair chaotisch proces hoor Siem.

   • Siem schreef:

    Precies hoe je het verwoord Ronaldo, kun je toch ook een aantal dagen geleden niet zeggen dat juni op 14.7c, bijna een graad te koud, gaat eindigen

    Wordt er wel een beetje door geduwd, die kleine ijstijd.

    Dat het in Noorwegen tot nu te koud is verlopen, ach delen van Zuid-Amerika te warm, wat dacht je van Pakistan

    • Ronaldo schreef:

     Nee Siem, het wordt er niet doorheen gedrukt die Kleine IJstijd. Alleen zijn mensen net kuddedieren. Het merendeel loopt achter de meute aan die maar hard genoeg roepen dat de aarde in recordtempo opwarmt. Dat zijn de klimaatfetisjisten die er ook nog eens heel veel subsidiegeld voor krijgen. Dit platform laat ook een tegengeluid horen. De eigenaar (Hajo) is cum laude afgestudeerd in klimaatwetenschappen. Dan heb je gewoon verstand van zaken. En dat zeg ik niet om Hajo te plezieren want ik ben het lang niet altijd met hem eens.
     De mens heeft volgens mij wel degelijk, echter gering, invloed op het klimaat. Maar de rechter die deze week heeft besloten om de CO2 verder te reduceren is van het Ganzenbord afgewandeld. Jammer voor de planten en bomen die CO2 heerlijk vinden. De advocaat van die Urgenda club is zelf de grootste klimaat fetisjist en heeft, jawel, rechten gestudeerd. Geen klimaatwetenschappen.En zodra het gereduceerd gaat worden, wie gaat dat betalen? OK, dan maar met zn allen een keer minder op vakantie.
     Hoe zat het ook alweer met die zure regen waarvoor we in de jaren 80 miljarden milieubelasting hebben betaald. Die zure regen is er nooit gekomen. De regen zou op den duur oranje van kleur zijn weet je nog…of ben je nog niet zo oud.
     En Al Gore….wat een held…..miljarden opstrijken voor klimaatonderzoek en dan zeggen dat de Noordpool in 2014 of 2015 ijsvrij zou zijn. En Nederland zou in 2017 voor 2-derde onderwater lopen. Hilarisch….
     En zo kan ik nog wel even doorgaan met voorbeelden die er niet meer toe doen. Laat staan de smoesjes die men bedenkt om klimaatsceptici zoals Hajo – Steve Goddard – Joe Bastardi – Ryan Maue etc. de mond te snoeren.
     Op Antractica heeft nog nooit zoveel ijs gelegen als de laatste jaren. De reden volgens de fetisjisten: Dat komt omdat het ijs vanaf de onderkant smelt en zoet water bevriest nu eenmaal sneller.
      
     Voor wat betreft de hitte in Pakistan en India moet je beter je huiswerk doen. Dit is geheel volgens de verwachtingen en komt ieder jaar voor. Maar het is koren op de molen van…..daar komt hij weer….de klimaatfetisjisten die bij de grote weerbureaus werken. Weet je hoeveel mensen er afgelopen winter en die winter daarvoor in de USA en Canada zijn overleden door de kou? Niets over gehoord. Maar als het 1 graad te warm is in Australië dan staat iedereen op zn kop.
     Ik waardeer je bijdrage zeer en ieder z’n mening. Maar ongefundeerde reacties gaan er bij mij niet in.
     I rest my case.

     • Jannes schreef:

      Mooie reactie Ronaldo, deel je mening.

      Ik zie geen ijstijd noch opwarming Siem, maar snap niet hoe je je zo kunt storen aan het feit dat de kleine ijstijd zo vaak benoemd wordt?

      Nogmaals de vraag, zou je hetzelfde doen als global warming in elk bericht staat? Dat doen veel andere weersites en die zijn hier toch ook vrij in, wat ik aanmoedig. Ik hou van een mening/visie op blogwebsites, dat is imo het mooie van internet en onderscheidt van traditionele media ;)! Alhoewel die laatste Global warming weer wel altijd vermelden, scoort nu eenmaal goed…. Net als de zure regen destijds. Als media moet je nu eenmaal scoren, snap ik als geen ander als Marketeer 😉

     • Siem schreef:

      Je hebt helemaal gelijk, oorspronkelijke bericht ging over het schrijven een weerbericht n.a.v een pluim.

      Je kunt het zelf na lezen 😉

      Wat mbt de kleine ijstijd, Hajo heeft hier toch een eigen site voor.

      In 6 op de 7 weerberichten wordt het wel genoemd, dus

      Maakt allemaal niet uit, deze site is zoals Leo zegt, zonder commercieel belang, volgens mijn staan hier veel advertenties ook voor het mooie weer in de Alpen.

      Groet

     • Jannes schreef:

      Mwa er is weldegelijk een commercieel belang Siem. Vandaag de banners bovenin…

      Het belang ligt echter niet bij de ijstijd of ook maar één enkel ding gerelateerd aan het klimaat.

      Ik ben het wle met je eens dat het ook weer niet nodig is overal te refereren naar de kline ijstijd, maar ieder mag schrijven wat ie wil op een blog. Zolang je een ander maar in zijn waarde laat…

     • Siem schreef:

      Ronaldo nog enkele opmerkingen
      – of iemand afgestuurd is in een bepaald vakgebied zegt niets
      – hoe oud ik ben doet er ook niet toe
      – en Hajo in een rijtje neerzetten, welk onderzoeksteam werkt er voor hem

     • Breunis (Nature Trail) schreef:

      De juridische redenering van de rechter is goed te volgen. De Staat brengt niets in tegen het toename van CO2 leidt tot gevaarlijke klimaatopwarming idee of de rapporten van het IPCC.
      Door zich te verbinden aan klimaatverdragen en emissiereductie in EU-verband krijgt de Staat een koekje van eigen deeg.
      De rechter zou moed tonen met de uitspraak: “CO2 in klimaatmodellen en de rapporten van het IPCC zijn politiek. IJsboorkernen en satellietwaarnemingen zijn wetenschap.”

     • Prachtige reactie @ronaldo en zo is het inderdaad !

     • Top Ronaldo. Vette like ☺

   • Siem schreef:

    Waarom ik er op reageer Jannes, als er een aantal koude dagen op het programma staan ook nav de pluim dan wordt er al gerefereerd aan de nwe kleine ijstijd. Je kunt het ontkennen maar kijk de laaste 20 weerberichten maar na.

    Als ik hier een kritische noot op geef springen een aantal in het geweer.

    Het gezeur over subsidies etc tegen de opwarming wat maakt het uit.
    Voorlopig weet niemand hoe de toekomst eruit zal zien

    Over het commerciële, denk je dat Hajo het voor niets doet.
    Laatste tijd veel over Noorwegen, letop binnenkort een nieuw partnergeweld erbij

    Groet

    • Siem schreef:

     Partnergeweld is partnergebied

    • Jack schreef:

     Je doet hier toch wel een aantal weermannen tekort, Siem. Er bestaat geen site/blog waar meer verschillende onderwerpen en gebieden worden behandeld dan hier. Neem nou de afgelopen week:

     Sneeuw in de Alpen, koud op Groenland, veel sneeuw in Noorwegen, midzomerskiën in Schotland, veel sneeuw in Nieuw-Zeeland. En dan worden daarbij ook nog de LL meegenomen. Daarbij wordt vaak de pluim als ondersteuning genomen, maar de LL zijn maar één van de vele thema’s die hier aan bod komen.

     Daarbij komen ook andere verschijnselen aan bod zoals het Noorderlicht, ISS, lawines, orkanen. Ook wandeltips voor in de Alpen, of hardlooptips in de LL.

     Wat mij betreft sla je met je opmerking over dat alleen de pluim wordt gebruikt voor een weerbericht de plank dan ook totaal mis.

     Voor wat betreft je opmerking over een nieuwe partner in Noorwegen: vorig jaar lag er heel veel sneeuw in Italië, toen kwam Italië vaak aan bod. Het jaar daarvoor… de LL zelf. Deze site gaat daar waar de winter is.

     Ik zou zeggen: beleef gewoon plezier aan de altijd interessante berichten !

     • Siem schreef:

      Helemaal goed Jack, zo zie je maar weer dat als je een reactie plaatst met iets van feedback omtrent het schrijven van een weerbericht nav een pluim tot gevolg heeft.

      Blijf ik bij mijn standpunt dat niemand die zelf geen onderzoek doet, met keiharde feiten, iets over het klimaat kan zeggen.

      Ik houd er mee op, deze site is te mooi om elkander te gaan bekritiseren.

      Groet

     • Jannes schreef:

      Maar de hele discussie is toch geen aanval op jouw mening Siem;) Mag aannemen dat je met gevolg een beetje spice bedoeld? Imo moet je je nooit de mond laten snoeren. Discussie, mits onderbouwd, is altijd gewenst.

      Ga mee in die uitspraak, wij zijn zo’n piepklein vlekje op het klimaat en onze meetreeksen stellen helemaal niets voor op heel het klimaat. Onmogelijk daar keiharde conclusies aan te verbinden!

     • Siem schreef:

      Jannes, maakt ook allemaal niet uit. Wat heb ik nu eigenlijk voor opmerking geplaatst, zoals Leo gisteren zij dat we naar aanleiding van de pluim in de meeste gevallen het weerbericht schrijven.

      Ik zeg alleen dat je dan flink nat kan gaan, iedereen kan nav een pluim een weerverhaaltje schrijven,daar hoef je niet cum laude voor afgestudeerd te zijn. Het was een opmerking naar Leo,S weerbericht.
      Dat Ronaldo zo stellig reageerde zegt genoeg over zijn loyaliteit naar deze site

      Fijne avond

     • Frank schreef:

      Of Ronaldo heeft gewoon een mening…. Ooit aan gedacht?

      Fijne avond, voor mij te warm voor discussie!

     • Siem schreef:

      Zeker Frank, maar schrijf dan niet dat iemand cum laude afgestudeerd is en dat hij het dus wel zou weten. 😉
      Krijg nu natuurlijk de opmerking , alleen kennis van zaken.

      Laat ik er nu maar mee stoppen, ik zie het wel of over 20 jaar de ijsberen in de achtertuin lopen of dat ik een kokosnoot onder de palmboom zit te drinken.

      We leven niet morgen, niet gisteren maar nu 🙂

     • Frank schreef:

      Take it easy, take a Sisi 😉 Ciao!

     • Siem schreef:

      D-:

 5. Zo, dat zou wat zijn zeg en om eerlijk te zijn hoeft het voor mij geen 40°C te worden, ook geen 35°C want zoals @jeroen-elferink in het bericht al schreef doe je werkelijk niks bij zo’n temperaturen.
  Heb het meegemaakt te Turkije in 2007, overdag tussen de 35 a 40°C en dan ben je ’s avonds totaal uitgeput. Zelfs aan het zwembad of op het strand vertoeven was een zware inspanning destijds. We zaten gewoon lekker binnen aan de lobby v/h hotel waar het verfrissend was vanwege de airco.

  Maar goed, we zien wel wat er komt en hopelijk ook de tweede week van juli nog mooi zomers weer.

  Ondertussen alvast volop genieten van deze prachtige beelden : http://deredactie.be/permalink/1.2375015

  🙂

 6. Floris schreef:

  Ik vraag mij eigenlijk wel iets af weermannen!
  Er word gepraat over nieuwe kleine ijstijd en over opwarming of dan wel geen opwarming..
  Maar als we alle opleidingen van wie dan ook ze mening geeft weghalen en alleen naar de feiten kijken. Dan is het tog een feit dat precies sinds de mens de industriële revolutie in gang heeft gezet de themperatuur op aarde aan het stijgen is gegaan, en ook de ijskap van de noordpool en de Gletchers enorm gesmolten zijn!?!?!?!?

  • Paul A. Club1989 schreef:

   @ Floris: en de ijskappen en gletsjers groeien weer en smelten weer etc etc al miljoenen jaren lang. In de knipoog dat wij hier rondlopen….wij zijn luizen op de pels van de aarde. Meer echt niet.

  • Roland Bodegraven schreef:

   In feite zijn we al aan het opwarmen sinds de laatste ijstijd. Kleine ijstijd was een koude periode in de opwarming. Joh in de middeleeuwen waren er nauwelijks gletsjers

  • mhilberts schreef:

   Floris,

   Het simpele feit dat twee zaken tegelijkertijd optreden wil niet zeggen dat er een causaal verband is.
   Jou verhaal is een beetje als concluderen dat als de bliksem inslaat tijdens een overstroming, de bliksem de overstroming veroorzaakt……
   Er zijn wel wat pogingen gedaan om het verband tussen de mens en het klimaat wetenschappelijk aan te tonen http://www.nature.com/nature/journal/v470/n7334/abs/nature09762.html
   maar die impact lijkt maar minimaal…..De rest is speculatie die doorspekt is met drogredenen…..

 7. Paul A. Club1989 schreef:

  -1

 8. Floris schreef:

  @ Paul :Dat gebeurd al miljoenen jaren lang. ( dat afsmelten en weer aangroeien van de ijskappen en Gletchers ) wel heel toevallig dat in die miljoenen jaren precies tijdens de “knipoog” die wij mensen zijn dit proces omdraait en zelfs enorm versnelt.

 9. Filzmooser schreef:

  @Ronaldo hierbij nomineer ik het woord van 2015 *klimaatfetisjist*
  Briljant verzonnen Ronaldo…

 10. Paul A. Club1989 schreef:

  Is niet zo, is mijn mening op basis van wat ik lees. Want daar moeten we het van hebben toch? Maar de werkelijke waardes van ijskappen, polen en gletsjers etc die zijn van belang. En die zijn veel minder negatief dan dat we voor 90% in het nieuws lezen. De rol van de media is groot. Vergelijk die eens met 100 jaar geleden. Nu kan je alles tot in detail op je telefoontje bekijken. Aardig verschil of niet? Duik er eens heel diep in, dan zal je je verbazen.

 11. Floris schreef:

  @ Paul ik duik hier de laatste jaren al diep in en dan bedoel ik alle feitelijke data die er is.
  Dat mensen als Al Gore de boel voor de gek hebben gehouden om er zelf beter van te worden zijn we bijna allemaal met elkaar eens hier denk ik! Maar dat er vanaf het moment dat de mens fabrieken ging bouwen de themperatuur plotseling zo hard omhoog werd geslingerd is een feit. Of je nu denkt dat dit toeval is of er niet in geloofd dat dit toeval zo precies met onze industrie samen kan vallen.. Dat deze stijging er is is een feit. En als je naar de kaart van de ijskap van Groenland kijkt die Hajo laatst in het stukje over klimaat heeft geplaatst dan is het tog verschrikkelijk om te zien dat die ijskap vanaf 1980 zo enorm hard gesmolten is. Deze smelt komt tog echt door een flinke opwarming.. Ik zou ook veel liever onze aardbol zien afglijden naar een nieuwe kleine ijstijd! Maar helaas gaan we die kant denk ik niet op..

 12. Ab schreef:

  Gloeiend hete vrijdag 3 juli als het aan GFS 12z ligt tot wel 38 a 39gr 😉

 13. Siem schreef:

  Even wat anders, wat een temperaturen tweede helft volgende week volgens de gfsavondrun

  Gelukkig hebben we hier geen gletchers, anders bleef er weinig van over. 😉

  Ronaldo, kaartje van gisteren zit er nog steeds in

  Groet

 14. Paul A. Club1989 schreef:

  Tuurlijk ik snap je volledig. Alleen zijn de meetgegevens die we hebben te summier. 100 jaar is gelijk aan niets. Kan toeval zijn maar ik denk het niet.

 15. Mark (breda) schreef:

  Kleine toevoeging …. de afgelopen jaren is er natuurlijk enorm veel meer data verzameld dan ooit daarvoor. En bovendien steeds gedetailleerder. De grillen van de natuur worden nu beter vastgelegd….maar vergelijk met periode daarvoor is nu eenmaal niet 1:1 te maken. Nu niet….en doordat het zich blijft ontwikkelen ook in de toekomst niet.

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Zolang er qua temperatuur wereldwijd naar beide kanten nog regelmatig (dag)records over een meetperiode van meer dan 100 jaar sneuvelen ben ik van mening dat je niet van een klimaatverandering kunt spreken. Afgelopen week na mijn kerstskivakantie ook alweer de maart en kerstvakantie 2016 geboekt… Zolang ik lekker kan skien vind ik het allemaal best…

 16. Paul A. Club1989 schreef:

  Precies 😉

 17. wiebevb schreef:

  Iemand GFS12 al gezien, deze laat het volgende week vrijdag tot 38/39 graden komen. Stroming is in deze run een stuk zuidelijker.

 18. Leo schreef:

  Yep, Ab plaatste hem ook al. Wat meer in detail:

  Uitleg volgt 😉

 19. Leo schreef:

  Attentie dames en heren. De extreme temperaturen die we al dagenlang voorbij zien komen zijn wel degelijk realistisch. Ook het GFS heeft dit (tot 38 graden en één keer 40+) al vele runs laten zien. Zij het tot nu toe voornamelijk in de 6h en 18h runs; kennelijk heeft iedereen het advies die wat minder serieus te nemen ooit iets te goed in zijn oren geknoopt want ik heb er niemand over gehoord. Bijzonder boeiend wat de verschillende modellen laten zien. Bedenk dat vrijwel alle modellen hun specifieke goede en slechte punten hebben. Zo overschat het NAVGEM (wat ik niet goed genoeg volg om er veel vanaf te weten) kennelijk de instraling. Maar de ervaring leert dat het ECMWF juist vaak het tegenovergestelde doet; onderschatting van de instraling! GFS presteert (bij een gelijke synoptische situatie) op deze parameter vaak het best. Daarnaast : temperaturen rond 38 graden zijn goed haalbaar bij de ideale situatie. En die mogelijkheid is aanwezig. Ga maar na: dank zij een mogelijk loepzuivere 100% Spaanse pluim (toch al meerdere keren voorbij zien komen) komt de temp. op 850 hPa mogelijk rond 23 graden uit. Isa dat midden op de dag en boven ons hoofd in de volle zon: mogen we er boven de extreem droge bodem bij maximale zonkracht gerust 15 graden (misschien wel iets meer) bij optellen! Het is nog ver weg en alles moet precies op zijn plaats vallen mar die kans is relatief groot. En als het niet precies in NL; de kans is inmiddels zeer groot te noemen dat in de 2e helft van volgende ergens tussen
  Noord-Frankrijk en Polen diverse “all-time highs”gaan sneuvelen!

 20. Leo schreef:

  Maar Siem, je moet echt beter leren lezen / interpreteren. Ik doel op het gedoe mbt de pluim wat je -wéér- aanhaalt. Ten eerste ging het totale artikel héél ergens anders over (jammer dat je het zo uit zijn verband rukt) en bovendien geschreven voor een breder publiek dat ik minder ingelezen acht. Dus hield ik het zo eenvoudig mogelijk. Maar wat ik heel kort probeerde aan te geven: er komt uiteraard veel, veel meer bij kijken dan dat pluimpje. Zoals: het volgen en onthouden van de vorige pluimen, het herkennen van de luchtdrukpatronen, het kennen van de voors en tegens van de verschillende modellen (zoals hierboven toevallig net door me beschreven 😉 , wat natuurkundige kennis. Ook zei ik slechts dat de pluim slechts een onderdeel is van het maken van de verwachting. Met “de pluim” bedoel ik in feite trouwens het hele plaatje: inclusief de clusters en ook alle parameters die erbij horen (waar de pluim slechts een zeer benopte samenvatting van is!). Enz. Maar nogmaals: dan zou het artikel veel en veel te uitgebreid geworden zijn En wat gevoel. En ook nog eens het duidelijk en begrijpbaar op kunnen schrijven. Dat laatste lukt kennelijk niet altijd als ik telkens weer jou totaal misplaatste opmerkingen lees. En verder: kom eens met inhoudelijke feedback alsjeblieft.
  Wat doen we verkeerd? Hoe kan het beter? Of met concrete voorbeelden. Waar gaan we (in een heel bericht) “nat “op basis van een pluim? Nota bene: geen enkel bericht wordt geschreven op basis van enkele de pluim. En oh ja, iedereen kan het zeg je. Stuur eens een mailtje naar Hajo, wellicht kun je ook eens gaan schrijven 😉

  • Siem schreef:

   Jij leest dus ook niet goed, de opmerking die ik plaatste nav jouw bericht dat een hoop weermannen cq weervrouwen een weerbericht schrijven kijkende naar de pluim.

   Moet je ook zo sportief zijn, dat bv Hajo vaak de pluim gebruikt en dan uitspraken gaat doen van juni gaat eindigen op 14.7c. We krijgen een koude derde decade etc etc, gewoon de weerberichten van een aantal dagen geleden terug lezen.

   Jullie, vooral jij verdiept je vaak wat dieper in de kaarten , en geef je eigen verwachting dat makenjouw berichten zo sterk, al komen ze natuurlijk niet altijd uit.

  • Siem schreef:

   Nogmaals ik wil hier niemand afvallen, mijn opmerking is behoorlijk overtrokken.

   En een weerbericht schrijven is ook een kunst apart. 😉 🙂

   Nu snel de ec volgen, jij ook ?

 21. tom schreef:

  @Leo, de weermannen hier in belgie praten hier niet echt over extreme hitte voor eind volgende week maar dragelijke temp. tussen de 25 en 30 graden .

  • Spoetnik schreef:

   Laat ik voorop stellen, dat ik het volgen van de berichten hier leuk vind, maar ik sluit me bij Tom aan. Naast deze site volg ik de verwachtingen in Duitsland en ook zij komen niet met die extreme hitte aan. En als dan pas vanaf volgende week woensdag (een week verder dus) en dat voor het zuidwesten daar. En als je de pluimen van de afgelopen tien dagen naast elkaar legt: daar is geen enkele consistentie in te ontdekken, buiten dat het (even) warmer wordt.
   Kortom: die hitte gaan we, volgens mij niet krijgen. Maar wie zit er op zesendertig graden te wachten ? -;).

  • Leo schreef:

   Deels mee eens; Het is nog ver weg; er is idd nog onzekerheid. Hoewel mijn gevoel zegt dat het er wel van gaat komen. Ook EC gaat vanavond volop mee trouwens. Maar let op mijn stukje hierboven; het gaat me ook om het grote beeld. Het hoeft niet perse in NL te zijn; België, N-Frankrijk of Duitsland kan ook. Ergens gaat het terechtkomen denk ik. En ook mee eens dat we er niet op zitten te wachten. Maar het gaat mij niet zo zeer over willen; meer of het wel of niet uitkomt 😉 Of uit kan komen; theoretisch wel dus naar mijn idee. Verder; ondanks de ongewenstheid; voor een weerman zijn (mogelijke) extremen altijd boeiend 🙂

 22. tom schreef:

  het is wel zoals je zelf zegt alles moet dus op zijn plaats vallen en de onzekerheid is nog redelijk groot daarom dat ze wss voorzichtig zijn

 23. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Na alle hitte een verkoelende studie over de gevolgen van een zwakke zonne-cyclus of Grand Minimum voor de temperaturen op aarde.
  Als je de opwarming door CO2 wegfiltert, dan kan de temperatuur wereldwijd 0,1 graad dalen. Regionaal zijn de gevolgen veel groter. In de winter in Noord-Europa kan de temperatuur 0,8 graad dalen. Ik kijk uit naar de winters van 2016 – 2023.
  1. De originele studie:
  http://www.nature.com/ncomms/2015/150623/ncomms8535/full/ncomms8535.html
  2. Een populair artikel:
  http://www.express.co.uk/news/nature/586404/Britain-freezing-winters-slump-solar-activity

 24. Mark (breda) schreef:

  Volgens mij wil Siem graag een veer in zn r… in plaats van een pluim.

  Sorry mensen maar voer deze mijns inziens onzinnige discussies ergens anders. Ik kom hier graag en lees graag de verhalen en reacties. En nu? Vooral opmerkingen van Siem waar anderen weer op gaan reageren. Gaat bij snel de lol over.

  Hopelijk kan het snel weer over het weer gaan.

 25. Jack schreef:

  De verhitte discussies onder dit bericht hebben blijkbaar hun invloed op de modellen gehad.

  @Leo: Na de 40 graden van NAVGEM, de 38 graden van GFS12 komt ECMWF 12 nu met 32 graden om 12 uur ’s middags op donderdag en zaterdag volgende week.

  Ik weet ff niet of dat nou wel of niet lokale tijd is, maar aangezien het (door uitstraling van de aarde ofzo???) nog tot een uur of 5 ’s middags opwarmt, zou die 38 graden inderdaad binnen bereik moeten zijn, toch? En aangezien het vorig jaar 19 juli in Wijk aan zee ook al ruim 36 graden werd, de grond volgende week waarschijnlijk overal kurkdroog is, waarom niet?

  • Jack schreef:

   Correctie, het was ‘slechts’ 35 graden, geen 36

  • Leo schreef:

   Correct, als alles mee zit (geen draaiende wind, bewolking/neerslag, enz.) worden de maxima hoogzomer zo tussen 5 en 6 bereikt. Idd, bij een zeer krachtige zon door de steeds verder opwarmende bodem en daardoor de onderste luchtlaag. NB waar kijk je? De meeste geven de UTC tijd weer; lokaal moet je daar dan 2 uur bij optellen. En veel sites geven toch ook de (max) temp. om 18h aan?

   • Jack schreef:

    Ik heb een account op weer.nl aangemaakt, dan kan je net zoveel ECMWF kaarten kan bekijken als van GFS op wetterzentrale.de

    ik kijk nooit naar de 18 uur waarden, omdat die altijd lager uitvallen dan de 12 uur waarden (ja echt altijd, ik weet ook niet waarom), daarom ga ik ervan uit dat voor de maximum temperatuur de 12 uur waarden meer representatief zijn dan de 18 uur waarden.

 26. Mark (breda) schreef:

  @weermannen: wat doen de onweerskansen in deze zinderend hete modelruns?

 27. Leo schreef:

  NB opvallend vaak worden de hoogste maxima berekend voor Zeeland en Z-Holland (zie ook de nieuwste EC-run). Dat heeft 2 oorzaken: daar dan de aanvoer van de warmste zuidelijke lucht, en de droogste bodem!

 28. Frans schreef:

  De soep wordt natuurlijk nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend maar die GFS runs 06 en 12 zitten abnormaal hoog in temperatuur. Wat leo ook al aangaf, ik zie ook wel bij ons danwel iets oostelijker all time high temperaturen sneuvelen volgende week

 29. Spyfromthesky schreef:

  Iets in miljoenen jaren, nee om dat te geloven is mij te moeilijk. De duidelijkste aanwijzing van historisch besef is dat het in de middeleeuwen toch een koude periode gaf. Sommige noemen dit dan ook de kleine ijstijd.

  Kijk en het verschil in tijd, de dé ijstijd en de kleine ijstijd, nee, dat grote verschil gaat mijn pet te boven.
  Het beste bewijs om hoe uit te rekenen hoe oud de aarde is, is gelegen bij de nijl, in Egypte en de hoogvlakte, bergen van de oorsprong.

  Door erosie enz. brokkelen de heuvel, bergen, zeer langzaam af. Met andere woorden, het zal vroeger wat hoger zijn geweest. En dat valt dus goed te berekenen en dus ook de ouderdom, maar daar willen maar weinig geleerden in mee gaan omdat ze gewoon niet in een design denken, maar de evolutie modus links of rechtsom waar moet zijn.

  Daarom wil het nog niets zeggen van gletsjers van de (verre) geschiedenis en nu. En gletsjers die bewegen van de laatste 40 jaar dat ze goed gemonitord worden, dat kan wel mogelijk zeggen, maar dat hoeft niet te betekenen. Immers er ontstaan en er breiden zich ook weer gletsjers uit.

  Ik weet alleen dat als het in de winterperiode de wind het oosten komt, dat het dan koud zal zijn.
  En wie 1963 nu eens analyseert, die komt tot de conclusie dat door bepaalde ligging de wind vrij lang en constant uit het oosten kwam.

  Spyfromthesky (Arnold).

 30. Bob schreef:

  Vraag aan de weermannen. Waarom is het in deze tijd van het jaar, waarbij de gemiddelde maximum waardes zo rond de 20 graden liggen, een grotere uitzondering als het 9 graden wordt dan als het 31 graden wordt?

 31. Mark (breda) schreef:

  Bob, dat heeft te maken met zonkracht. De zon is dusdanig krachtig dat de lucht wordt opgewarmd. Ook bij bewolkt weer. 9 graden is bijna onrealistisch gezien de tijdsduur en energie van de zon tijdens daglichtperiode. Alleen uitermate sterke noordenwinden krijgen misschien net voldoende vaart om arctische kou bij ons te krijgen..

  • Jack schreef:

   De meest extreme die ik heb kunnen vinden is 15 juni 1971 met max 9,9 graden die dag en een bak regen. Ook 7 juli 1909 met max 11,2 graden doet lekker mee, toen ook een felle depressie boven de Waddenzee. Neerslag wordt er helaas niet bij vermeld.

   Als je het zo bekijkt was de afgelopen periode zo koud nog niet 🙂

 32. Leo schreef:

  Ook GFS 18h laat -al vanaf woensdag (lokaal) 36, 37 graden zien voor NL, België lokaal 38. Nieuwe trend is overigens wel een stevige zeewind met invloed tot in midden-NL. Dat kan dan inhouden: 18 graden in Hoek van Holland; 37 in Arcen.. Verder in de EC pluim een nieuw kleurtje voor De Bilt. Kans vooralsnog minimaal (2%) maar niet eerder op de kaarten: 38-40 graden kans:

 33. Mark (breda) schreef:

  Pfffff….

 34. Robin schreef:

  Heren, dames; ik heb genoten van de discussie die los is gekomen. En ik ben blij dat het ook als een discussie is geëindigd; sportief.
  Daarnaast Spy; jouw bijdragen wijken altijd zodanig af van de andere bijdragen dat ik altijd opveer als ik je naam zie staan. Soms snap ik er niets van, maar dat geeft voor mij niets!
  Wel heel leuk dat nu, buiten de winter, er toch meer dan 80 reacties staan.
  Nog één opmerking dan over wel of geen ijstijden; recent was er bewijs gevonden dat in de tijd van de Vikingen de gletsjers in hun regio veel kleiner waren. Voor mij een reden om kritisch te kijken naar het verband tussen menselijke activiteiten en warmte.
  Als eenvoudig aardrijkskundeleraar ben ik niet dermate ingelezen dat ik de feiten kan doorgronden en verdiep ik mij niet genoeg in de studies om degelijke conclusies te trekken.
  Maar dat het komende week wel eens heet kan worden, dat lijkt mij steeds waarschijnlijker; weermannen hulde voor het signaal!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.