Foto thermometer_LRES Ik realiseer me heel goed dat de uitspraak ”hittegolf” spelen is met vuur, maar ook vanmorgen zijn de kansen hierop toch wel realistisch gestegen.  Hoe warm gaat het volgende week worden ? Hoe lang houdt de warmte aan ? Is de kans op een eventuele hittegolf realistisch ? En wanneer kan het gaan onweren ?

download (11) Oké, uit deze droom zou ik je alvast even helpen. Het minder bekende (maar de afgelopen 24 uur plots beruchte) weermodel NAVGEM berekend idioot hoge temperaturen voor volgende week.  In beide hoofdmodellen GFS en ECMWF zie ik deze temperaturen niet terug, ook niet in de pluim. En (ruim) 40 graden, wie wilt dat nou echt ? Ik heb het één keer in Oostenrijk meegemaakt 2 jaar terug. Maar geloof me, je doet echt niks op zo’n dag.

download (12) Nee geef ons dan maar liever iets comfortabele temperaturen. Ruim 26 tot 32 graden is een stuk beter.

pslv_15070218_15062500 En waar hebben we dit warme droge zomerweer volgende week aan te danken ? Aan een geweldig en stevig verankerde Scandihoog ! Dit Scandihoog lijkt zich te nestelen na het weekend boven Zuid-Zweden. Hierdoor ontstaat er bij ons een brede aanvoer van warme droge (continentale) lucht uit het Zuidoosten. Overigens voor onweersliefhebbers een iets foutieve stroming. De lucht is te droog en te stabiel uit deze hoek, en dient meer Zuidelijk (Spaanse pluim) of Oostelijk (Ostgewitter) te zijn.

eps_pluim_tt_06260 (4) De pluim van gisteravond spreekt boekdelen. Bijna een week lang dagelijks minimaal 25 graden zit er wel in.  Om de hittegolf zeker te stellen is het nog veelste vroeg, maar voor de grap geef ik toch wel 40% kans van slagen. Het KNMI hanteert voor een officiële hittegolf de volgende criteria : Ten minste vijf dagen achtereen waarop de maximumtemperatuur 25,0 °C of meer bedraagt (zomerse dagen); waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30,0 °C of meer bedraagt (tropische dagen).

derweiteretrend1 Maar niet enkel bij ons wordt het volgende week hoogzomer’s. Zowat heel centraal Europa kan zich opmaken voor een eerste echte zomerse week.  Ook in de Alpenlanden, waar het voorjaar toch op veel plekken veel te koel verliep. Ga jij trouwens nog komende week hardlopen (of een andere intensieve sport beoefenen ?) , lees dan Leo’s speciale hardloop weerbericht nog eens.


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

82 reacties

Gesloten voor reacties.