Kronezeitung

Nu het eindelijk gesneeuwd heeft en de condities elke dag verder lijken te verbeteren zouden we al bijna weer vergeten hoe slecht het tot vorige week was.

Met bovenstaande titel las ik dit weekend dan ook een discussie in de Oostenrijkse krant de ‘Kleine Zeitung’, want optisch mag het dan ineens winter zijn, de gevolgen van het warme en zonnige weer van de afgelopen weken waren bijzonder. Bos- en weidebranden, regio’s met te weinig water, actieve bijen, natuursneeuw die uitblijft en gemiddeld veel te hoge temperaturen. Niet bepaald winters. En dus komt de vraag op: “Ist der Wintersport am Ende?”. De Kleine Zeitung legt deze vraag voor aan verschillende Oostenrijkers. Dit levert dan leuke en interessante nieuwe inzichten op voor ons wintersporters. Opvallend: geen van de ondervraagden voorziet een einde aan de wintersport.

osv

Zo schildert Peter Schröcksnadel, voorzitter van de ÖSV (Oostenrijkse skivereniging), dit af als klinkklare onzin. “Hierom kan ik alleen maar lachen”. Zo wijst hij onder andere op een studie van de ZAMG (Oostenrijkse KNMI) waaruit blijkt dat de Alpen de laatste 15 jaar zelfs wat kouder zijn geworden. Maar veel belangrijker is het uitblijven van serieuze neerslaghoeveelheden. “Maar ook dat is niets nieuws”, geeft hij aan. In 1993 lager er ook op 3 februari nog geen enkele sneeuwvlok op de Hahnenkamm (1712m) in Kitzbühel. En kunstsneeuw? “Die hebben we alleen nodig vanwege de kwaliteit van de pistes, omdat de skiërs dit tegenwoordig verwachten, maar het is onzin dat er onder de 1000 meter geen sneeuw meer zou vallen”. Dit wordt ook zo gezien door Patrick Auer van de skischool in Obertilliach die relativeert en aangeeft dat er ook vroeger tijden zonder sneeuw waren. Hij voorziet pas problemen wanneer dit jaren achter elkaar zou gebeuren.

planai

“Um Himmels willen – Nein!” is ook de chef van de Bergbahnen in Schladming duidelijk over het naderende einde van de wintersport. Hij ziet zich bevestigd door de stijgende bezoekers in het skigebied, alleen de laatste dagen zijn er meer dan 30.000 wintersporters per dag in het gebied. De afgelopen 2 jaar heeft zijn skigebied 20% geplust en dat niet bepaald in de beste winters ooit. Hij ontkent niet dat er uitdagingen zijn. Zo is een slagvaardige technische sneeuwinstallatie essentieel en ziet hij het als taak om ook op de kleine skigebieden te letten.

bkk

Natuurlijk zijn er ook andere signalen. Volgens Frans Prettenthaler wordt wintersport steeds meer een ‘loterij’, omdat er vaker gaten in de winter zullen vallen. Het wintertoerisme zal hier met andere, bredere en flexibelere aanbiedingen op moeten inspringen is ook de Burgemeester van Bad Kleinkirchheim duidelijk. Dat sluit goed aan bij de ervaringen van een grote sportzaak in Oostenrijk, namelijk dat er steeds meer sporten zijn die het hele jaar bedreven worden en dat je dus als sportzaak ook meer moet aanbieden dan alleen wintermaterialen.  Mede door deze flexibiliteit zal het wintertoerisme in Oostenrijk wel blijvend succesvol zijn.

Turrach

Dat de winter in Oostenrijk veel meer te bieden heeft dan de ‘traditionele wintersport’ blijkt wel uit de reacties die een hotelier op de Turracher Höhe de afgelopen weken kreeg: “Kunnen we volgend jaar weer zo’n vakantie boeken?”. Zelf ziet ze toch liever sneeuw. Wij ook, gelukkig is die er nu (veelal) ook!

Hoe kijken jullie tegen ‘het einde van de wintersport aan’?

Categorieën: Discussie

Valentijn

Valentijn Hubers woont in Zell am See Kaprun waar hij met zijn vader Nederlanders en Belgen begeleidt in de zoektocht naar een (vakantie)woning in Oostenrijk, middels het in aankoop gespecialiseerde bedrijf Alpendreams. Verder is hij een groot wintersport- en bergliefhebber.

32 reacties

Gesloten voor reacties.