Gezelligheid troef in dit leuke skioord. Of je nu gaat met vrienden of jouw gezin!

Région Dents du Midi
Lees verder >

Sneeuwzeker en toch veel ook onder de boomgrens. Heel knus dus. Grote variatie aan accommodatie van luxe hotel tot betaalbaar pension.

Waar je na het skiën nog op stap kan met de Lama's! Een heerlijke belevenis voor jong en oud!

Innsbruck
Lees verder >

Skiën en snowboarden rondom de hoofdstad van de Alpen. Met de kids of met jouw vrienden! Pret voor iedereen!

De bergen ontdekken bij het vallen van de avond, dat kan in het Montafon!

Kleinwalsertal
Lees verder >

De meer dan 50 km aan wandelpaden, brengen jou op de prachtigste plaatsen.

Région Dents du Midi
Lees verder >

Superieur sneeuwzeker zijn de pistes van de Région Dents du Midi. Dorpen liggen ruim boven 1000m en de Portes du Soleil reikt tot 2466m. En natuurlijk worden de pistes elke dag opnieuw perfect geprepareerd.

Die Tauplitz
Lees verder >

Ski een rondje, ga wat winterwandelen en geniet van het zonnetje!

les menuires
Lees verder >

Wintersport met sneeuwgarantie. Niet tevreden? Geld terug.

Val Gardena
Lees verder >

Het maakt niet uit welk type wintersporter je bent hier! Ontdek Val Gardena en wordt verliefd!

op 994 km van Utrecht vind je deze parel van een skigebied voor jong en oud.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Ga tot het uiterste in het Kleinwalsertal!

Is dit het einde van de wintersport?

check ook eens

32 Reacties

 1. Stefan Kaptein schreef:

  Precies, de condities LIJKEN verder te verbeteren, maar in veel gebieden doen ze dat niet. Dus is het woord lijken goed gekozen. Alles ten westen van Innsbrück is zeker goed verbeterd, de rest moet duimen en duimen op verbetering. In ieder geval is het ansichtkaartje weer een beetje zoals het zou moeten, maar als je goed kijkt zie je het gras er doorheen prikken. Hoop toch zo dat de voorspelling van Frederic uit gaat komen, we zullen het zien. De stroming naar noordwest of noord, en voor de zuidkant ff een genualaag er overheen en iedereen is in jubel stemming.

  • Delfts Wit schreef:

   Beetje raar antwoord van je Stefan, want je gaat totaal niet in op het artikel, je hebt gewoon weer je stukje ge copy/paste die je al bij de vorige 3 artikelen hebt gepost. Zucht.

   • jako schreef:

    Stefan is gewoon realist. Voor het plaatje is wat er nu gevallen is leuk. Risico’s zijn alleen maar groter geworden. Ijsplaten en gaten net naast de piste zijn slechter zichtbaar. Zeker oostenlijk van Vorarlberg is het nog erg mager en onder de 1500mtr zeker.

    • Derso schreef:

     Stefan heeft gelijk, maar dit topic gaat over wintersport in het algemeen. Niet dit jaar alleen, hoe zie jij dat?

     Ik zie het voor de lager gelegen gebieden toch wat somber in… Ik denk niet dat het haalbaar is al die pistes goed te houden, nu het er steeds meer worden. Ik zie gebieden als Zillertal Arena dalafdalingen maken op zuidhellingen en dan denk ik, wat???

     • Stefan Kaptein schreef:

      Ok, jullie hebben gelijk. Zal even reageren over dit verhaal. Ik ben van mening dat we nog alle kanten op kunnen gaan, maar dat er geskied kan worden is voor mij wel zeker. Dat er misschien andere vormen van wintersport moeilijker worden (bv. langlaufen in de lagere gebieden) daar ben ik wel van overtuigd. Maar iedere verandering heeft zo weeer zijn voor en nadelen. De kunstsneeuw productie zal steeds beter worden, en dit jaar en voorgaande jaren hebben de sneeuwkanonnen in deze vorm zich al bewezen. Zonder die machines was in veel gebieden geen wintersport mogelijk geweest, en was er nu nog steeds niet te skiën, ondanks de sneeuwval. Er zullen steeds meer aanpassingen gedaan worden waardoor er echt wel geskied kan worden, maar het zal steeds meer energie gaan kosten. Het ene seizoen zal het meer nodig zijn dan het andere. We zullen het gaan ondervinden.

  • Valentijn schreef:

   @stefan-kaptein mij zou veel meer interesseren hoe jij tegen de toekomstige wintersport aan kijkt. Dat is de discussie die ik hier wilde losmaken. Als deze situaties vaker voor gaan komen, blijf jij dan naar de camping in Brixen gaan in de wintervakanties? Ga je dan ook andere activiteiten in de natuur ondernemen of gewoon lekker een dag de wellness in? Kortom: sta je open voor andere aanbiedingen in het wintertoerisme?

   Overigens lijken niet alleen de condities verder te verbeteren, ze doen het ook, ook in jouw gebied. Het gaat ten oosten van Innsbruck langzaam, maar mede dankzij weer de kunstsneeuw wordt het ook hier langzaam steeds beter.

   • Stefan Kaptein schreef:

    De toekomst van wintersport is zo dat wij het gaan overleven zeg maar. Daar bedoel ik mee dat wij van deze generatie ons hele leven kunnen skiën. Dat zal mogelijk blijven door steeds verder ontwikkelde technieken, en de natuur zal daar hopelijk ook aan mee werken, want global warming zie ik niet echt als bedreiging (als dit überhaupt gaat gebeuren). De vraag is tegen welke prijs we dit willen gaan doen. Hoeveel gaat een skipas kosten als er echt alleen nog maar geskied kan worden dankzij technologische hoogstandjes. Maar als ik in de toekomst kon kijken, dan zat ik hier niet. Wie het weet mag het zeggen, maar ik ben er van overtuigt dat de natuur ons gewoon sneeuw blijft geven en dat we de natuur zo af en toe moeten helpen om onze geliefde wintersport te redden (wat ik trouwens wel jammer vind). En over het verbeteren van de pistes (ook in het Brixental) ben ik het niet met je eens. Pistes zijn er gevaarlijker op geworden door het dunne laagje verse sneeuw. En dat de kanonnen weer draaien is een klein gelukje zeg maar. Maar er moet nog heel veel gebeuren wil ook in die gebieden de vlag uit gaan. Dus berichten over de alpen zijn gered, zijn wat mij betreft te groot. De Franse alpen en Zwitserland en Voralberg zijn gered. de overigen snakken naar sneeuw.

    • Valentijn schreef:

     Over kosten gesproken. Leuk weetje wat hier ook laatst in de krant stond: per skipas gaat momenteel ca. 7 Euro op aan kunstsneeuwproductie. Dat valt dus absoluut te overzien en is dus eigenlijk maar een relatief klein aandeel in de kosten 🙂

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   @Stefan als ik de laatse dagen de runs kijk van de verschillende modellen dan gaat dan Frederichoog er komen ,en voor heel veel sneeuw zorgen ook in Brixenthal!!!!!!Het ziet er gewoon echt heeeeel goed uit nu,ook voor jouw regio.

 2. michel schreef:

  In de jaren 90 is het regelmatig voorgekomen dat de Hahnekammrennen niet doorging omdat er geen sneeuw lag, en de jaren ervoor net zo, niks nieuws onder de zon.

 3. Ebbe schreef:

  @valentijn ik ben van 22 dec tot 3 jan in Gerlos , konigsleiten geweest en skiëen was prima op de pistes met kaiserwetter dus dat het slecht was kan ik niet in mee gaan . Optisch natuurlijk wel want er lag niet veel sneeuw maar konigsleiten en Gerlos skigebied was gewoon wit ! Enfin terugkomende op jou vraag …ben het eens met de meeste antwoorden in de krant. Kan me zelf toen ik 3 en 9 jaar oud was ( nu 48 ) in gossau nog herinneren dat er totaal groene hellingen waren met kerst alleen Dachstein gletscher was wit. wintersport blijft en gaat alleen maar beter worden

  • Stefan Kaptein schreef:

   Ebbe, wat versta jij onder goede pistes? Naar de omstandigheden waren de pistes redelijk, daar kan ik in mee gaan. Zeker onder de omstandigheden die er heersten en nog steeds heersen is het echt een knap staaltje kunstwerk van de pistediensten. Maar om nu te zeggen dat de pistes goed waren. Hadden jullie geen ijsplaten zo groot als zeg maar de hele piste? Dan spreek ik niet meer over goede pistes. Maar dat is een discussie waar niemand wat mee opschiet want het is natuurlijk tegen wat voor kwaliteit je het afzet natuurlijk. En wat jij goed vindt, vind ik misschien slecht. Ik heb deze kerst als één van de slechtste ooit ervaren in mijn 40 jarige ski carrière.

   • Ebbe schreef:

    Ha Stefan , de kerstweek was in zillertal arena gewoon goed geen ijs was te warm voor wel wat hopen sneeuw na 1400 maar dat vind ik leuk .. Vorige Week laatste dagen inderdaad wat meer ijs maar te overzien en alleen onder de 1600 Meter dus al met al was het bij ons prima te doen . Kan je echt keer aanraden om maar zillertal arena te rijden is een uurtje he zult verbaast zijn
    Ik ben met je eens dat er veel betere jaren waren maar het was bij ons niet slecht . En geloof me Stefan jij gaat straks echt pijn in je rug krijgen van het scheppen …

 4. Delfts Wit schreef:

  Zelf vind ik de beelden met strookjes wit door een groen/bruin landschap een gruwel om te zien en weer een teken dat de mens zich groter acht dan de natuur.
  Ik snap dat er allemaal economische belangen spelen, maar dat is nu eenmaal het risico van het vak. Je bent ondernemer en als ondernemer heb je geen garanties. Hetzelfde geldt voor vakantiegangers die een wintersport of zonvakantie boeken. Er zijn geen garanties, en dat risico weet je van tevoren. Wat dat betreft ben ik het met Hajo eens, dit is een 1e wereld probleem.

 5. Asten (Harmelen) schreef:

  Peter Schröcksnadel (dus mét S) slaat de spijker op zijn kop.. gebrek aan neerslag is normaliter dé spelbreker. Ben het overigens niet helemaal met ‘m eens. Kunstsneeuw zorgt er wel degelijk voor dat afdalingen in vele dalen mogelijk worden én blijven wegens Schneemangel…

  Wel een beetje off topic: maak me meer zorgen om de gletsjers … winters met relatief weinig neerslag en warme zomers zullen de gletsjers geen goed doen: kortom, voor de wintersporters én de gletsjers: kom op met die dumps !

 6. arthur schreef:

  en dat gaat dan allemaal door tot het einde van de meteofiction kaarten

  Afgelopen jaren altijd mijn kettingen thuisgelaten maar nu toch maar met stip op 1 bovenaan het vakantielijstje zetten

 7. Robin schreef:

  Al sinds 1976 ga ik (eerst door mijn ouders meegesleept natuurlijk) bijna jaarlijks op wintersport. En elk jaar is het weer spannend; is er genoeg sneeuw? Wat voor weer wordt het?
  En zoals iedereen hier kan beamen is het elke keer anders.
  Zelf heb ik het gevoel (maar da’s niet mijn sterkste kant) dat het telkens in groepjes van winters kouder en/of droger en/of warmer en/of natter/witter wordt.
  De algemene trendlijn is die welke de ZAMG vorig jaar (?) publiceerde, waarin te zien was dat puur op basis van gemiddelde cijfers vastgesteld kan worden dat de winters in de Oostenrijkse Alpen de afgelopen 20 jaar zowel kouder als sneeuwrijker zijn geworden. En de zomers warmer, maar dat heeft niet zo veel met wintersport te maken 😉
  Een paar jaar geleden las ik trouwens juist berichten over afnemende aantallen skiërs omdat (die mensen die afhaken dus) liever naar de zon gaan; dat lijkt mij een grotere bedreiging, toch?
  @arthur; kettingen heb ik altijd bij mij en (zowel ik als mijn ouders) sinds 1976 nog maar een paar keer nodig gehad. En dan was het ook echt pure noodzaak en een redding dat ze mee waren. Lijkt mij een argument….;-)

  • Valentijn schreef:

   Aantal skiërs (toeristen) neemt hier in Oostenrijk ieder geval niet af. Wellicht dat het aantal Nederlandse skiërs wat afneemt, maar dat wordt meer dan goed gemaakt met nieuwe markten uit het voormalig Oostblok. Dat de Nederlandse markt (tijdelijk) wat afnam kwam volgens mij door de crisis. Dat artikel ken ik ook nog wel 🙂

 8. snowqueen schreef:

  Even een kanttekening: de heren en dame die aan het woord komen vertegenwoordigen wel organisaties en oorden die letterlijk miljoenen in de wintersport-industrie stoppen. Ze zullen dan ook niet snel de handdoek in de ring gooien. Wat mezelf betreft: leve de sneeuwkanonnen. Ik zal niet zo gauw naar de Alpen gaan om te wandelen of om in de zon te zitten, daar zijn andere streken en andere oorden en andere tijden in het jaar voor. Zonder ‘winterkulisse’ kan je misschien wel skiën maar ontbreekt de sfeer, het heet niet voor niets ‘Wintersport’. Dit soort artikelen verscheen overigens ook al in de sneeuwarme jaren tachtig. En toen was ‘geen sneeuw” ook écht ‘geen sneeuw’, ook toen een paar winters met eindeloos blauwe luchten….maandenlang.

  • Valentijn schreef:

   Klopt, maar ze hebben ook vele jaren ‘winter-ervaring’ in de Alpen. Die ÖSV-president is niet de jongste meer en geeft aan dat het vroeger ook zo was. Hij hoort waarschijnlijk al heel lang dat het onder de 1000m niet meer zal sneeuwen, maar elk jaar lukt het toch weer. Of die leider van de skischool die ook opmerkt dat het niks nieuws is. En tja, de Planai investeert inderdaad miljoenen, maar goed de groeicijfers tonen aan het niet voor niets is.

   Wat was in de jaren 80 het argument tijdens groene winters, ook al klimaatverandering?

 9. Marco schreef:

  Tuurlijk is er nog wintersport in de toekomst.. ik geloof echt in een golfbeweging. Warme periodes, sneeuwrijke, minder sneeuwrijke, koude, etc.. net als met rages, die komen ook na een jaar of 20 a 30 weer terug in de samenleving.. of de hypotheek rente.. zal in de toekomst gerust weer een keer naar 12% gaan. En dus ook zal de wintersport in de Alpen altijd blijven bestaan. Moeder natuur regelt het wel.. laat die maar schuiven;-)

 10. Snowman schreef:

  Heeft dit gevoel van slechtere winters ook niet te maken met de huidige tijden van extreme vormen van media? Dat gevoel bekruipt me wel een beetje. Vroeger keek je naar de sneeuwhoogtes op teletekst of belde je de weerlijn om enig beeld van sneeuw in de Alpen te vormen. Alpenbewoners zitten er natuurlijk altijd bovenop, maar hier in Nederland van origine echt niet.

  Alle aandacht op echt alle vormen van media deze tijden zorgt voor zo’n stemmingmakerij vooraf, de hele onbevangen voorpret is verpest via deze weg. Anderzijds werkt enorm sneeuwrijke afbeeldingen natuurlijk juist extra stimulerend voor gevoeligen, maar daar zou de media minder snel dusdanig op inspringen tenzij je weet waar je moet zijn (zoals hier).

  Afijn, ik heb het idee dat er tegenwoordig gewoon meer wordt aangedikt als het slecht is. Logisch op zichzelf, maar een beetje erdoorheen prikken is nodig. Is het nodig om met groot chagrijn af te reizen omdat de dalen groen zijn? In de jaren 90 heb ik genoeg groene dalen gezien in Oostenrijk. Misschien helpt het dat ik toen kind op skiles was, maar ik heb daar nooit en dan ook echt nooit negatieve gevoelens bij gehad.

  Over toekomstige alpenwinters weiger ik me zorgen te maken. Kan ik niet onderbouwen, is gewoon een gevoel.

 11. getjo schreef:

  heb vanmiddag gebiljart bij de club als ik het over eventueel winterweer rond 15 januari heb kijken ze me ongeloofwaardig aan zoveel invloed heeft dus de weermedia

 12. Volgens mij zijn het niet de skiërs, op een ultra fanatiekeling na, die kunstsneeuw pistes willen maar zijn het de skilift eigenaars, beheerders, investeerders & co. zelf die willen dat er kunstsneeuw ligt zodat hun middelen grof geld opbrengen.
  Alles wat er in de skiwereld, en ver daarbuiten, gebeurd draait maar rond één doel nl. zoveel mogelijk geld verdienen. Consumptie en wegwerpmaatschappij, des te meer een consument verbruikt en weggooit des te beter voor de (lokale) economie.

  De enige opsteker van dit artikel voor mij persoonlijk is dat ze allemaal mooie verwachtingen hebben voor komende winters en het positief bekijken.
  En nu maar hopen en duimen dat het allemaal goed komt, toch ?! 🙂

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.