Ja hoor. 24ºC in de Achterhoek op 1 april. Moeten wij geloven zeker? Net nu Hajo ons heeft verteld dat het aanhoudend koeler dan 12ºC kan gaan blijven. Nu ineens het dubbele? Dat gelooft geen mens. Die 21ºC in De Bilt zou zelfs een dagrecord zijn.

Grappig lijstje dit! Tien 1 april grappen op een rij! Ai wat was die opwarming van de aarde sterk in 1914 zeg. Het kan niet aan kannonnengebulder hebben gelegen want WW1 was nog niet begonnen. Maar dus de eerste plek ligt in 2021 voor het grijpen zou je zeggen. Ik ben voor! Opwarming in 3 seizoenen en 1 seizoen lekker veel kou en sneeuw.

Ai wat zie je in deze grafiek van alle 1 aprilgrappen sinds 1901 weer mooi de grootste 1 aprilgrap allertijden: de golfbeweging van het klimaat. Wie hem hier niet ziet ziet hem nergens. De snelle opwarming van de jaren 30 en de mini-ijstijd van de jaren 60. En iedereen mag zelf kiezen of we momenteel nog een opwarming beleven, een afkoeling of een plateau.

Snel terug naar 1 april 2021. Het Amerikaanse model biedt dit!

Uitgezoomd is het dit! Héérlijk. Daar wil je wonen!

Allemaal aangejaagd door een brede zuidelijke stroming. Je ziet een haaks frontensysteem met het warmtefront dwars over Scandinavië naar het noorden schuivend. Het koufront zorgt voor sneeuw in de Picos d’Europa.

En dan nu antwoord op de vraag: is het een grap of maakt het kans? Ik tel en cluster van 4 lijntjes die de groene hoofdrun ondersteunen. Dan praat je over 14% kans reken ik snel uit. Wat doet het ensemblegemiddelde? Aiaiaiai die 12ºC van gisteren.

Het Europese model heb ik nog geen kaart van op 2m maar wel de kaart op 1500m. 10 graden erbij en je zit op zeeniveau. Dat betekent 16ºC in Maastricht en elders nog wat koeler. Dit is voor 30 maart. Goed nieuws. De lockdown moet linksom of rechtsom weg. Dan maar met lekker weer! Met de schaatsperiode hebben we al gezien hoe zo iets ons uit de angstpsychose kan halen… dus haal de BBQ alvast maar uit het vet.

In lk geval gen grap is de overvloedige sneeuw aan de noordkant van de Alpen. Oostenrijk krijgt er zelfs nog 25cm bij de komende dagen.

Dat is 26cm voor mijn geliefde Rudolfshütte in de Tauern. Maar zeker ook in de Staulagen verder naar het noorden. Saalbach-Hinterglemm is momentel echt en topper ook. Er ligt veel veel meer dan in Zell am See Kaprun beneden. In het dal een dikke meter straks. En morgen begint het voorjaar! Normaal heb je wel eens en laagje sneeuw over opkomende krokussen…. maar dit is gewoon januari/februari-sneeuw met langer licht ’s avonds. Om half 5 stond ik gister nog in de zon boven op de Zwölfer en skiede ik vervolgens en van de allermooiste poedersneeuwafdalingen van mijn leven. Dat wil in mijn geval iets zeggen.

Het Amerikaanse model is het er exact mee eens en laat deze eensgezindheid ook maar een beetje hoop bieden op die 1 april grap dan. Volg het hier. Als we nog wat dichterbij zijn en het staat nog steeds op de kaarten doen we een kleine donatiedrive om de 25ºC ergens en het dagrecord voor De Bilt samen binnen te fietsen. Deal?

PS Pluim van Europese model zet ik zo nog in de reacties.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Hajo · 20 maart 2021 op 09:28

Zoals beloofd:

Mmmm… die onderste rode pijl had ik ook wel blauw mogen kleuren.

Aart · 20 maart 2021 op 12:08

Ben jij 1 van deze drie op de Zwölferkogel 😉 (19-03-2021 – 16:10 uur)
https://saalbach.panomax.com/zwoelferkogel

Gesloten voor reacties.