De sneeuwmeter in regio Vorarlberg staat nog fier boven de sneeuw, helaas! Niet zo gek ook hoor, ze hebben de meetlat namelijk met een meter verhoogd dit jaar. Maar oke, dat er maar zo’n 70cm zou liggen op zo’n sneeuwrijke plek had niemand gehoopt. Gelukkig komt er morgen weer wat verandering in!

Want er ligt (EINDELIJK) weer een actieve band bewolking klaar om de hele Alpen te veroveren! Niet alleen de Alpen trouwens, de LL zullen weer met herfst zitten morgen. Maargoed het begint morgen op de meest westelijke flanken van de Alpen om vervolgens uitdovend door naar het oosten te trekken.

Morgen sneeuwt het gedurende het daglicht even flink door in de Franse Alpen bij een snel dalende sneeuwgrens.

In de nacht naar zaterdag is het alweer klaar voor de Franse Alpen en komt het front aan in Oostenrijk. De echte intensiteit is er dan al uit… Wellicht dat het in gunstige, oostelijke, stauzones ook even door sneeuwt aan de zuidkant maar geen hoge verwachtingen. Ik verwacht weinig grote problemen voor de wisseldag bij lichte sneeuwval in Oostenrijk en Zwitserland, glad zal het wel zijn.

Zondag is het front dan helemaal verpieterd in de opkomende hoge druk. Er hangt nog wel wat gepruttel boven Duitsland, dat wordt in een koude noordoostelijke stroming nog even uitgeperst tegen de noordkant. Alleen de uiterste Vooralpen gaan hier echt van profiteren. Het is dan wel kurkdroge luchtige poeder, genieten dus! Na zondag wordt het weer snel zonnig.

Je zag het trouwens misschien al op de vorige kaart, zelfs in het uiterste puntje van Limburg en de Ardennen kan het sneeuwen, ja echt!!! 😉

En de uiteindelijke hoeveelheden dan? Ik denk dat de modellen eindelijk een beetje een goeie indicatie hebben. Geen dump dus maar gewoon een lekkere opfrisser! Ik denk trouwens dat er in Oostenrijk nog wel wat meer gaat vallen omdat in dit soort koude situaties 1mm regen gemakkelijk 1,5cm sneeuw kan opleveren. Zo kan je zelf een rooskleurig rekensommetje maken.

En daarna? Want zo nu en dan zien we schitterende kaarten voorbij komen en dan ineens weer kaarten met antiwinter. Hoe kunnen die uitersten zo dicht bij elkaar liggen? Nou het begint volgende week als het nieuwe Eurohoog verbinding zoekt met z’n Afrikaanse roots. Sommige berekeningen laten zien dat er nog wat onstabiliteit tussen zit (zie geel/groen) en laten deze verbinding tussen de 2 hogen maar minimaal lukken. Andere berekeningen zeggen juist dat die onstabiliteit snel verdwijnt en er dus een plat Eurohoog ontstaat met rond de Middellandse Zee nog wat depressie-activiteit.

Dit dan de slechte uitwerking van het Europese model met dan wel weer schitterend weer voor de wintersporters ter plaatse! Voor de absolute winterliefhebbers thuis is het een beetje saai.

Maar toch liever de berekening van het GFS die het hoge druk gebied terug laat zakken naar de Atlantische Oceaan zonder echte connectie met Afrika. Genoeg potentie in deze kaart om later voor een sneeuwdumpje te zorgen. Maar eigenlijk wil ik niet te diep in gaan op de details, want je zag, er gaat een kleine onzekerheid aan vooraf die een wereld van verschil kan maken. Want in zo’n situatie met een hoog op de oceaan kan 100km verschil aan positie al een megaverschil zijn voor de Alpen. Bedenk je dan dat we nu nog praten over berekeningen die 1000km uit elkaar liggen. Nog weinig over de toekomst te zeggen dus.

Maar wie schrijft ons regels voor? Duik even mee in de onzekere meteofictie! Als je niet van roze brillen en roze kaarten houdt, sla deze dan over. Maar het GFS komt met een 3-traps raket uit het noordwesten. Eerst nog een schampschot voor de Alpen maar daarna 2x full hit met ook in de Lage Landen winterse buien!

Het Europese model dus een stuk minder maar wil op termijn een depressie toch wat dichterbij laten komen. Zit er dan toch structurele verandering te gebeuren waarvan het startschot morgen met de sneeuwval komt? Ach de bovenstaande kaart is nog geen topper met al dat blauw, er moet nog een hoop gesleuteld worden maar eerst moet de middellange termijn maar eens goed worden. Blaas dat hoog de oceaan op!

Dan nog even de blik naar het verre oosten waar de Taal vulkaan nog steeds ieder uur meerdere aardbevingen veroorzaakt. Wat naschokken zou je denken, maar het waarschuwingsniveau staat nog steeds op 4 wat duidt op een mogelijk nog zwaardere uitbarsting… Severe weather Europe komt met een vrij sensationeel artikel over dat het mogelijk zelfs een uitbarsting ala afkoeling van de aarde kan worden. Hier het leesvoer. Laten we vooral hopen dat iedereen zichzelf in veiligheid kan brengen. Fijne avond en deel vooral sneeuwbeelden vanaf morgen 🙂

Categorieën: Avondupdate

Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

14 reacties

Gesloten voor reacties.