denversnow

Is het een mens? Of een yeti? Nee het is Denver Colorado gisteren. Wat een toestanden op 16 april.
denver1704

Honderden vluchten waren gecanceled. Zie dit artikel met meer foto’s. Nog een heftige video:

In de skigebieden in Colorado gebeurt dit ondertussen…

Wauw! En in Engeland was het dus ook raak…

Is dit nu een voorproef van wat wij gaan krijgen? De kansen op sneeuw eind april zijn weer gestegen!

waargaanwijheen

Maxima tot begin mei

Deze waarden hoef ik op weergegevens.nl niet eens meer op te zoeken. 7ºC op 25 en 26 april zijn sowieso absolute dagrecords of minimaal top drie sinds 1901. Op 24 april is er al weinig spreiding meerwarmer dan 8,5ºC wordt het die dag niet. Dat is top 5 koud en de laagste waarde sinds minimaal 1964!

Schermafdruk 2016-04-17 12.32.02

Kijk ook eens hoe verschillend je temperatuurtrends kunt interpreteren… je kunt op basis van bovenstaande grafiek evengoed beweren dat de temperaturen vanaf midden zeventiger jaren onafgebroken stijgen. Als dat je stelt dat we sinds 2004 in een neergaande lijn zitten die enkel is onderbroken door een piek rond het zonnevlekmaximum van 2012 en een piek de afgelopen 3 jaren op basis van een tweede piek van zonnevlekken en nu de El Ninjo. Dat is allemaal pure speculatie. De toekomst gaat het ons wintersporters (gauw genoeg) leren. In feite wordt winter de La Ninja winter 2016-2017 de ultieme test van enkele wilde theorieën.

Gaat het ook nog sneeuwen in de Lage Landen? Goede kans hoor!

26april

Sneeuw Nederland Amerikaans model

25april

Sneeuw Nederland Europees model

ec26april

Sneeuw België Europees model

sneeuwNL

Sneeuwpluim Nederland

Niet alleen stijgt de kans op sneeuw in de laatste modelruns. Ook de kans op een significant sneeuwdek lijkt te stijgen. Een sneeuwval van lokaal 10 of meer cm is niet meer uit te sluiten. Zie dit als een “verhoogde terrorismedreiging”. Hoewel de kans klein is dat er echt iets gebeurt hoort het toch in de krant!

vorarlberg1704

Ensemble Vorarlberg

Voor de Alpen is het intussen geen geheim meer dat er vanaf 24 april veel sneeuw kan gaan vallen met een lage sneeuwgrens. Dat is dan net de datum dat Les Menuires sluit. Ischgl maakt het nog mee want dat sluit pas 1 mei. Obertauern ook. En Val Thorens en enkele andere hoge Franse gebieden sowieso. De hoofdrun vanochtend is erg optimistisch. Dus het kan ook nog met een sisser aflopen in de Alpen. Omdat de Lage landen dichter bij de “bron van het kwaad” (het arctisch gebied) zitten is de zekerheid voor ons al een factor hoger.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.