Zoals we enkele dagen geleden al meldden hebben we op dit moment in de Alpen te maken met een serie prima skidagen. Na het prachtige ‘Grand Beau’ van gisteren, schijnt ook vandaag de zon weer op uitgebreide schaal. Zo ook in Livigno, waar bovenstaand beeld uit afkomstig is. In de loop van de dag drijft er vanuit het westen echter bewolking het Alpengebied binnen. In de Franse Alpen kan deze bewolking voor wat lichte neerslag zorgen in de nacht op woensdag. Veel meer dan enkele millimeters valt niet te verwachten. Morgen hebben de Alpen te maken met een significante weerscheiding tussen de West- en Zuidalpen en de Noordkant. Hebben de Franse Alpen en delen van de Zuidkantgebieden nog te maken met dikke bewolking, zo schijnt in grote delen Noordelijk van de hoofdkam de zon. De vorstgrens stijgt hierbij tot ruim boven de 2000m: voorjaarsski! 

In de nacht van donderdag op vrijdag volgt dan een actief front. In eerste instantie sneeuwt het licht tot matig in de Franse gebieden zuidelijke van Les Trois Vallées. Sneeuwgrens ligt hierbij rond 1500m. Vervolgens zien we de neerslag vrijdag doorschieten naar de zuidkant waar het vrijdag vrijwel de hele dag zal gaan sneeuwen. Hierbij moeten we wel rekening houden dat het in een aantal dorpen ook zal gaan regenen. Reken op een centimeter of 10 a 15 boven 1500 tot 1800m. 

Op het moment dat de storing wegtrekt zien we op hoogte een sterke noordelijke stroming opgang komen. Waarschijnlijk voor de laatste keer dit seizoen zakt de vorstgrens tot in de lagere dalen. Significante neerslag wordt niet verwacht, maar met maximumtemperaturen rond -5 graden op 1500m in de Alpen begin volgende week, hebben we toch weer te maken met erg winterse omstandigheden voor de tijd van het jaar. 
 
 

Maar aan al het ‘moois’ komt uiteindelijk een eind, en dus ook aan deze uitzonderlijke winter. Hajo gaf gisteren ook al in zijn bericht aan dat het begin volgende week wel eens gedaan zou kunnen zijn met de aanhoudende Oostelijke stroming voor ons in Nederland. Vandaag wordt dit scenario opnieuw bevestigd door zowel het Europese als het Amerikaanse model. De depressie die je op bovenstaande kaart (geldig voor volgende week dinsdag 9 april) nog voor de Schotse kust ziet liggen, gaat de drukverdeling boven Europa flinkt op de schop nemen. De aanhoudende hogedruk boven Scandinavië gaat hoogstwaarschijnlijk afzakken richting de Alpen. Daarmee lijken we begin volgende week ook in Nederland de eerste lentedagen te gaan meepakken voor uiteindelijk de regen begint. Want ja, de mensen die de afgelopen weken zo klaagden zijn waarschijnlijk wel vergeten dat bij de zachte westelijke stroming ook een berg neerslag hoort. Dat is het totaalpakketje wat je krijgt. 

Al met al  hebben we dus weer een interessante week voor de boeg. Meer sneeuw voor vooral de Zuidkant van de Alpen, veelal zon aan de Noordkant en in Noorwegen. Vanaf begin volgende week dan een kentering in het weerbeeld met een westelijke stroming en stijgende temperaturen. We gaan het in de gaten houden, nu eerst buiten genieten van het heerlijke zonnetje zowel in de Alpen als hier in Nederland!

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads[fbphotos id=”571982316169311″]Bijzondere serie uit Reit im Winkl van Jeroen. Echter er is ook een foto bij met een bordje “Brenner”. Da’s dus niet bij Reit im Winkl. Wie weet waar de foto’s wel zijn genomen? Dutch Boot Fitter stuurt nu al een paar dagen plaatjes door. Vandaag daarom een link naar hun zaak im Amsterdam.


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

20 reacties

Gesloten voor reacties.