grandvalira2004

Al een paar dagen op ons netvlies: een ongelofelijk fel koudeputje boven de oostelijke Pyreneeën en hoe mooi heeft het daaruit gesneeuwd in skigebieden die allang dicht zijn? Zie Grandvalira en hieronder ook met bewegende beelden. Spot de verdwaalde toerskiër!

lesangles2004

Les Angles ook mooi opgefrisd.

pyreneeensneeuw

En het is niet eens dat de sneeuw op een groene weide viel. Kijk eens hoeveel sneeuw er nog is in dit deel van de Pyrenëen. Dezelfde grafiek op dezelfde hoogte in de westelijke Pyreneeën toont zelfs 250cm sneeuw actueel na een piek eind februari van 350cm. We zijn dit jaar 1 april gepasseerd zonder grap over een nieuwe gletsjer in de Pyreneeën. Twee jaar geleden was dat de virale giller! Er werd toen voor het eerst sinds mensenheugenis op een weekeinde van 1 en 2 juni geskied. Zou dat dit jaar weer gebeuren als ludieke actie?

Geniet van de bewegende beelden. Zoek de verdwaalde toerskiër!

En nog eentje tegen de verveling…

gfshelemaaleens

Wat erg bijzonder is vanochtend is dat de modelovereenstemming vanochtend extreem goed is voor 29 april, terwijl er bijvoorbeeld drie dagen daarvoor nog grote onenigheid is over de plaats en kracht van kleine depressies als deze…

stormdepressie

Mooie sneeuw in Schotland als het uitkomt! Maar zeker ook voor de Lage Landen stormpotentie in die fase. Onthoud het dat ik vandaag voor het eerst melding heb gemaakt van die mogelijkheid over een week.

echelemaaleens

Maar goed: weer een paar dagen later zitten we waarschijnlijk met dit weerbeeld ongeacht wat die kleine felle depressies precies gaan doen. De overeenstemming tussen beide modellen is vrijwel perfect! En ja je ziet het niet verkeerd als je denk dat hier veel sneeuw in de Alpen gaat vallen. Laten we eens zien waar de piek het hoogst is….

zwitserlandhuge

Het is echt Zwitserland wat de kroon spant vanochtend en dan van noordoost naar Wallis en van Berner Oberland naar Graubünden. Vrijdag eerst flinke regen. In het weekeinde nog wat onzekerheid over de snelheid van de afkoeling en dus de sneeuwgrens. En dan zou er na het weekeinde, vanaf 28 april dus zo maar eens een week lang mooie sneeuw kunnen vallen boven 800 tot 1200m. Jazeker: de hoofdrun (zwarte lijn) is optimistisch maar ook in het ensemble is het natte boel!

dutchweek2004

Goede nieuws voor Dutchweek Val Thorens! De neerslag is daar niet het hoogste maar de kou wel. Het zou zo maar eens tijdens de hele Dutchweek vriezend weer kunnen zijn met regelmatig lichte tot matige sneeuwval. Eerst nog ff door de zure appel vrijdag heen: regen tot 2500m en hoger. Les Menuires is dan net dicht. Daar is donderdag al de laatste dag. Ook goede timing. Geniet zeker ook in de Lage Landen nog 4 dagen van het mooie weer. Daarna wordt het een hele poos nat en koud! 😉

PS Check hierrr nog ff hoe mooie de prognose van de nachtvorst afgelopen nacht was….


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.