Huh wacht even. Dit weekend zou toch het dooiweekend zijn? Hoe kan het dan dat er daar -18 staat voor komende zaterdagochtend? Nou er doen zich op vrij korte termijn ineens nieuwe kansen voor. Niet geheel onverwacht want we weten dat het in de situatie waar we nu in zitten snel kan veranderen omdat er geen overheersend weersysteem in de buurt is. Eerlijkheid gebied te zeggen dat het in mijn ogen niet de meest betrouwbare modellen zijn die het dooiweekend schrappen, maar wie weet! Voor alle sneeuwmeldingen kan je trouwens terecht in ons SNOWcast bericht!

Ab had deze mogelijke ontwikkeling gister al scherp in de gaten samen met het GEM en UKMO. Vandaag doet het GEM weer hetzelfde en zagen we de gevolgen daarvan in de openingsplaat (GEM overdrijft de minima altijd enorm). Het UKMO doet vanmorgen niet mee met dat feestje en laat het laag via Denemarken gewoon naar het oosten trekken waardoor we even in een natte warme fase hebben gezeten.

Het GEM rekent op meer tegengas van de Russische beer die toch maar uit z’n hol is gekropen door een kleine impuls van de Azoren. De depressie uit het westen die zonet boven Denemarken eindigde kan nu niet zo ver komen en stuurt dan maar wat lage druk en kou naar het zuiden. De wind boven de LL blijft daarmee aflandig en koud. Eigenlijk vergelijkbaar met de situatie waar we dagen geleden op hoopten.

De GFS para run (tevens niet te betrouwbaarste) doet ook zoiets met een sterkere Russische beer. Zo zijn het dus juist de meest beruchte modellen die zoiets vanochtend berekenen dus lijkt het daarme met een sisser af te lopen. Maar hee, als geen 1 model het berekent is de kans helemaal klein. Dus het is nog mogelijk!

De hoofdruns van beide grote modellen gaan allebei niet mee met dit avontuur. In de pluim van het Europese model is wel duidelijk de enorme onzekerheid te zien voor zaterdag. De lijntjes zitten tussen -7 en +8. Na even goed kijken tel ik toch bijna 10 lijntjes die wel voor aanhoudend winter gaan, de meerderheid nog steeds gewoon dooiweekend.

In het ensemble van het Amerikaanse model is de tweesplitsing nog duidelijker. Er lijkt geen tussenweg. De para is met nog 5 andere lijntjes op avontuur, ik hoop dat ze met de schatkist terug komen vanavond! Zo zien we maar wat voor leuke verrassingen er in de modellen zitten en wat er nog mogelijk is, spannend dus blijf het hier volgen!

Omgekeerde wereld vandaag, in de Alpen is het strak blauw. Vrienden sturen dus in grote getalen sneeuwfoto’s om mij misschien zelfs jaloers te maken. Ja voor verse sneeuw ben ik altijd wel in. In Zell am See Kaprun begint het meer nu aan de zijkantjes dicht te vriezen, zou toch mooi zijn als we daar kunnen schaatsen. Eerst is daar nog wat anders aan de hand, namelijk de Dutchweek, wij gaan vrijdag waarschijnlijk even langs!

In Filzmoos ook stralend weer dus perfect voor een ballonvlucht. Als het weer niet te veel tegenwerkt gaan Hajo en ik morgen ook mee met zo’n schitterende ballonvlucht.

Maar dit ziet er niet heel erg hoopvol uit voor morgenochtend. Wat flarden neerslag sluipen langs de hoofdkam in een zuid oostelijke stroming naar Oostenrijk. Het zal dus waarschijnlijk wel bewolkt zijn, de wind houdt zich wel koest. Geen idee of die ballonnen dan de lucht in mogen. Ik ga even duimen!

Tegelijkertijd dumpt het in de Pyreneeën, dumpt het een klein beetje in de krul bij Genua en sneeuwt het licht in de Franse Alpen. De hoeveelheden die daar respectievelijk neer gaan dalen zijn; 100cm, 25cm en 5cm. Vanwege de onzekerheid over het weekend hou ik even pas op de plaats en kijken we vanmiddag of vanavond weer verder, ook voor de Lage Landen. Geniet van de sneeuw en laat weten wat je ziet in ons SNOWcast bericht!

 


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

48 reacties

Gesloten voor reacties.