vorstaandegrond1606

Op 7 juni was het nog groot nieuws dat het op het meetstation Twente sinds het begin van de meetreeks in 1971 op klomphoogte nog nooit zo koud was geweest: -2,2ºC. De volgende ochtend werd het er -3,8ºC – een verpulvering van het vorige record met 2 volle graden eraf – maar dat was al geen nieuws meer. Gisternacht was met -2,0ºC ook een datumrecord en vanochtend slaat de -4,1ºC echt alles. De media slapen lekker door en alleen twitter is wakker.

twentedatumrecord

Nederland is weer eens kouder ook dan Duitsland afgezien van de hoogste Duitse bergen. Wetteronline.de meldt voor Noord-Duitsland 8 junianachten met een ietsie pietsie Bodenfrost.  Is deze -4,1ºC ook een record voor de hele maand juni?

junirecords

Nee. Een gedeelde vijfde plek (H/T Siem). In de grafiek heb ik maar eens een soort van trendlijn getekend. Heeft geen wetenschappelijke status, maar gebruik je fantasie.

junihoogste

Voor de volledigheid ook de top 10 warmste klomphoogteminima in juni. Zitten we dus echt in een afkoelende tendens? Opmerkelijk is is in elk geval dat naast de vier absolute datumrecords in Twente 4 en 6 juni goed waren voor een tweede plaats, was 9 juni een derde plaats en 3 juni een 5e plaats. Van 16 juni dagen dus 8 in de top 5 van de laatste 45 jaar.

co2_data_mlo

Kijk zelf even hoeveel dunner de “deken van CO2” was in 1971 ten opzichte van nu. Als je dan ook bedenkt dat juist die temperatuur op klomphoogte wordt bepaald door stralingsevenwicht en dat daar convectie nauwelijks een rol speelt dan plaatst je toch vraagtekens bij de gangbare theorie over de werking van CO2 in de troposfeer.

neerslagoverschot1606

Iemand zou kunnen inbrengen dat het aan de grote droogte moet liggen. Maar in de hele maand juni van de allerdroogste zomer 1976 was er maar 3 keer een top 5 notering waarvan slechts twee met nachtvorst. De grafiek laat zien dat vooral juli extreem droog was. Ook even gekeken. Slechts 3 top 5 noteringen en alleen op 31 juli en 1 augustus een keer twee datumrecords. En droge bodem zorgt juist overdag voor hogere temperaturen omdat er geen vocht te verdampen is. ’s Nachts zou je kunnen denken dat een wat drogere onderste atmosfeer leidt tot minder neerslaan van dauw en rijp waardoor het kwik verder kan zakken. Maar de serie in Twente momenteel is opmerkelijk en schreeuwt om een betere verklaring dan de dooddoener “weer is geen klimaat”.

debiltvijfde

Ook in De Bilt was het koud vannacht. Op klomphoogte een derde plaats sinds 1971 met 1,3ºC en op 2m meethoogte een mooie top 5 notering en dat is dan sinds 1901. Nog veel minder CO2 deken destijds (hoewel er ook wilde theorieën zijn die zeggen dat er voor het satelliettijdperk en de metingen in Mauna Loa al vaak hogere CO2 concentraties waren). Of is CO2 toch geen simpele deken? Doen we nog wel eens een webinar over. Wat me ook erg opvalt in de historische overzichten van datumwaarden in juni is de duidelijke golfbeweging. Die is toch echt onmiskenbaar. Valt niet zo maar samen met PDO of PDO+AMO. In elk geval mag iemand proberen in deze grafiek een lijn met een significante stijging van de temperatuur op klomphoogte over de laatste 115 jaar te leggen. Denk niet dat je dat eruit kunt persen.

oudereeks

Het is heerlijk om te spelen met de grafieken op weergegevens.nl. Pakken we voor de grap eens de warmste junidagen sinds 1901. De bekende PDO cyclus is hier goed te herkennen. De twee momenten van regelmatige recordwarmte in de jaren na 1937 en na 1996 zijn simpelweg aan het einde van een opwarmende fase. Dat er sinds 2005 geen record meer is geweest geeft te denken. Dat is 10 jaar waarin de CO2-concentratie vrolijk door is gestegen.

Zoek de 7 verschillen tussen werkelijkheid (gemeten dankzij nieuwe NASA satelliet) en modelberekeningen. Zou de CO2…

Posted by Climategate.nl on vrijdag 12 juni 2015

Toch wel frappant. Zie ook notrickszone.com. Afsluitend nog iets bijzonders van de afgelopen avond en nacht…

schuinehoedjes

Leo was natuurlijk weer de tipgever die gisteravond al aangaf dat het een bijzondere nacht zou worden. Gisteravond rond 9 uur viel mij al iets op wat de avond bijzonder maakte. Ik zag schuine hoedjes. Fors schuin. Cumulussen die op het condensatieniveau ontstaan als de top van een ijsberg die boven water uit steekt. Als je dan in de hogere luchtlagen meer wind hebt dan beneden zoals gewoonlijk gaan die hoedjes schuin staan. Het gekke alleen gisteravond was…

schuinehoedjes2

Kijk maar eens naar die vlaggen in Amsterdam. Die staan netjes uit het noorden waar de wind ook vandaan kwam. En die hoedjes wijzen de andere kant op. Maar als geheel drijven ze toch met de stroming naar rechts. Dus zit de echte omkering van de wind nog boven die wolken en zitten de wolken in de laag waar de noordelijke stroming vertraagt. En dus heb je een optisch bedrog met de richting van die hoedjes en is het even een breinkraker hoe het nu zit.

verticaal

In de radiosonde van middernacht in De Bilt is de schering prachtig te zien. Inderdaad bij een zwakke inversie op 900hPa een stuk boven het condensatieniveau bij de knik in het dauwpunt op rond 975hPa.

siberiewarm

Ik gaf al aan dat de media slapen rondom de koude reeks in Twente en elders in Nederland. Meteoconsult komt terrecht wel met een verhaal over opmerkelijke warmte in Siberië. Natuurlijk is die yang bij onze ying ergens te vinden. Dat er in dat artikel al volop gerept wordt over 2015 al warmste jaar ooit is een blamage. Dat soort religieuze doctrines moet je maar uitfilteren als je zo’n artikel leest. Ook opmerkelijk dat Meteoconsult in een ander artikel kopt met “Brits blokhoog”. Jullie weten dat ik al een paar jaar bezig ben de Nederlandse taal te verrijken met de termen “hoog” en “laag”, afgeleid van het Duitse simpele Hoch en Tief voor hogedrukgebied en lagedrukgebied. Ik zie nu voor het eerst een groot Nederlands weerbedrijf van hoog spreken. Laten we het volgen.

Categorieën: Nederland

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

23 reacties

Gesloten voor reacties.