lelioran2901
Le Lioran in het centraal massief. Daar is Iris al belandt. In de Pyreneeën en de Alpen moet het nog gaan landen. Ondertussen sneeuwt het er al wel… maar dat is normaal in deze fase. Het sneeuwt en sneeuwt tot het harder begint te sneeuwen en gaat dan weer zachter sneeuwen. Tja dat zijn de Alpen. Volg het deze dagen zeker ook op raaddesneeuwhoogte.nl. Toch een leuke prijs en een erg leuk spel. Veel makkelijker om te winnen is de reis naar Les Menuires. Er zijn pas 100 aanmeldingen. Doe dus snel nog even mee!

bretagne

Wat een geweldige buiensoep over Bretagne. Als dat geen Lake Effect Rain meer is weet ik het niet. Vanochtend hebben we even gekeken naar de kansen op sneeuw in de Lage Landen. Nu puur door met de Alpen. Waarbij ik wel nog even vermeldt dat de GFS06u gunstig is voor de laaglandwinter die we allemaal willen.

sneeuwaccu2901

Onze sneeuwkaarten doen het weer. Zie hier dat er overal wel problemen kunnen zijn voor het reisweer. Maar dat toch vooral de Franse kant aandacht verdient. Oostenrijk kijk ik onderaan dit bericht nog even naar… Want ook in Vorarlberg, Montafon, Kleinwalsertal en Arlberg zien we de kans dat de meter sneeuw gehaald zal worden. De zuidkantgangers moet ik wat teleurstellen: de meeste sneeuw ijkt uit naar Slovenië en landt dus nauwelijks in Zuid-Tirol of Kärnten. Kijken we vanavond nog even naar!

Het beste wat ik nu kan doen voor een goed beeld voor de sneeuw in de Franse Alpen is het vertalen van dit betrouwbare regionale weerbericht voor de noordelijke Franse Alpen. Het spoort uitstekend met wat we ook vanochtend in de weermodellen terug zien.

Donderdag
In de loop van de dag begint het steviger te sneeuwen. In het begin kan er wat graupel bij zijn. De sneeuwgrens ligt op 700 à 800m, lokaal nog wat lager. In de avond en de nacht zeer hevige sneeuwval. Sneeuwgrens kan tijdelijk even klimmen naar 1000 m, maar daalt weer in de vroege ochtend.

Vrijdag
Het gebergte is in wolken gehuld en het sneeuwt van tijd tot tijd. ’s Ochtends zijn wat korte opklaringen mogelijk. In de middag begint het weer steviger en aanhoudend te sneeuwen. Het meest intens misschien nog wel aan de Jura, waardoor het gebied onder het Meer van Genève wat afgeschermd zal zijn. Er kan een klap onweer tussen zitten. In de loop van de nacht neemt de sneeuwval weer af.

Zaterdag
Sneeuwbuien en opklaringen wisselen elkaar af. In de loop van de dag kunnen de opklaringen breder worden. Sneeuwgrens zo rond de 700m.

Zondag
De buien sluiten zich weer aaneen en de sneeuwval wordt weer aanhoudend. Zeker ook weer in de Jura en in de vooralpen. De vorstgrens gaat naar nul wat betekent dat de snelwegen en provinciale wegen ook in de sneeuw komen.

Maandag
Laatste sneeuwbuien. Steeds meer opklaringen. Koud!

Problemen op de weg dus vooral zondag! Vandaag en morgen is het nog te warm daarvoor. Ik kan daaraan toevoegen dat na die zonnige maandag dinsdag het volgende front erin klapt. Daarna gaat de luchtdruk pas stijgen richting ons mooie winterse hoog. Donderdag of uiterlijk vrijdag heb je dan weer mooi weer te pakken. Nu snel hetzelfde vrij vertaalde verhaal voor Oostenrijk.

Donderdag
Sneeuw vooral in het oosten. Harde zuidwestenwind. In de loop van de nacht begint het in het westen weer stevig te sneeuwen. In de laagste dalen kan er ook regen bij zijn. In de oop van de nacht schuift de meest intense sneeuwval al van Tirol naar het Salzburgerland.

Vrijdag
Dicht bewolkt en aanhoudende sneeuwval. Vanaf het Salzburgerland naar het oosten nu ook weer 15 tot 40cm vers. In de loop van de dag draait de wind naar noordwest en wordt het op de hogere pistes snel kouder.

Zaterdag
Pittige wind uit zuidwest tot west. Veel opklaringen maar ook nog wat sneeuwbuitjes.

Zondag
Zwaar bewolkt maar niet veel sneeuw. Op 2000m rond -10ºC.

Maandag tot en met woensdag
Aan de zuidkant eerst nog zonnig. Aan de noordkant weer wat stuwing. Soms lichte sneeuwval en koud.

Terwijl ik zo zit te tikken realiseer ik me dat er in westelijk Oostenrijk vanochtend alweer stevige sneeuwval is geweest. Eens zien welke webcams ik daarbij kan vinden.

sonnaalp2901

Ahhhh vaste prik. Het Kleinwalsertal.

diedamskopf2901

En de Diedamskopf zit ook altijd snor. Heerlijke vlokken. Vannacht dus weer prijs hier en dan morgen verder naar het oosten door waarbij ook Kärnten nog aardig wat mee kan pikken. Op de Duitse snelwegen hebben de drie nachten op vrijdag, op zaterdag en op zondag duidelijk de meeste sneeuw. ’s Nachts rijden is gewoon niet slim dan tenzij je op je winterbanden en je rijkunsten vertrouwt en je dwars door de sneeuw over een lege snelweg jakkert. Overdag is gewoon niet te voorspellen waar de files zullen staan. De rotzooi van de sneeuw enkele uren eerder, mistbanken en wegwerkzaamheden zorgen voor een totaal onvoorspelbare cocktail. Gewoon goed naar de radio luisteren.

zuidkant2901

Woensdag is het letterlijk erop of eronder voor zuidkantgebieden als Livigno en Val Gardena. Er is een depressie en die tolt onderlangs. Maar alleen in het Amerikaanse model is er een touchdown aan de zuidkant. We mogen daar wel een beetje op vertrouwen want de Alpen zijn nu eenmaal een neerslagmagneet. Het interessante is wat daarna gebeurt. Beide modellen zijn het erover eens: als de depressie in Oost-Europa weer naar het noorden koerst brengt zij een noordstuwing op gang. Je ziet het schitterend op bovenstaande kaart. Opnieuw flinke sneeuw aan de noordkant dan. En dan uitsneeuwend naar de situatie met ons gedroomde koude winterhoog. We gaan het zien!

PS Deze is leuk: Weerman VS biedt excuses aan zie ook op Blendle dit langere artikel waarin het ECMWF als zondebok wordt aangewezen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

81 reacties

Gesloten voor reacties.