grandbornand0101

De webcam van Le Grand Bornand is de mooiste van de hele noordelijke Franse Alpen. Wat een bak sneeuw daar zeg. Pas vanavond komen de officiële sneeuwmetingen binnen van Meteofrance. Dan zal ik kijken of de meter al gehaald is en zo ja waar. Hier in Le Grans Bornand in elk geval wel zo lijkt het. We surfen even langs de mooiet webcamplaatjes van Pyreneeën, Alpen en Sauerland vanochtend en kijken dan nog even vooruit.

legrandbornand-mega0101

Het hele panorama van Le Grand Bornand

lafouly0101

La Fouly in West-Zwitserland

mosses0101

In Les Mosses zien we een van de honderden pistebullyrijders die overuren draaien momenteel

astenstrasse0101

Mooi kiekje uit Sauerland

ascou-mega0101

Ascou in de Pyreneeën

ascou-crop0101

Nog iets ingezoomd. Hoeveel is hier gevallen?

ascou0101

Nogmaals Ascou

fontromeu0101

Font Romeu in de oostelijke Franse Pyreneeën

lamongie0101

La Mongie nog steeds white-out

sierranevada0101

En duizend kilometer naar het zuiden in de Sierra Nevada begint de dag zo!

chandolin0101

In ons partnergebied Val d’Anniviers zien we Chandolin als een ruimtestation in white-out

zinal0101

In Zinal is niet erg veel bij gevallen vannacht maar vanochtend sneeuwt het weer

watnogvalt
Iris is nog niet klaar! Tot dinsdag valt dit er nog bij! In de Pyreneeën lokaal zelfs nog 30mm. Daarna is de zuidkant aan de beurt..

zuidkant0101

Maar al eerder hebben we genoemd dat er een risico is dat die depressie een beetje aan de bekende Italiaanse skigebieden voorbij zeilt. Dat is nu weer eeni beetje het geval op de weerkaarten van beide modellen. Heel veel sneeuw in de Apenijnen (best leuke skigebieden daar) en ook in Slovenië. Tja we moeten het nog even aanzien maar we moeten er rekening mee houden dat we nog verder van de situatie van vorig seizoen af komen. Wie heeft er afgelopen zomer een huisje gekocht in de Italiaanse Alpen in de veronderstelling dat daar altijd meters sneeuw vallen? Ach volgende winter is het weer anders.

arctisch

Beide modellen zitten een beetje op een spoor dat we rond 9 en 10 februari weer een noordkantdump krijgen. Dat zou dan Remy zijn. En dit keer recht over Scandinavië heen. Waarbij het nog een te zien is hoe zeer de lucht tegen de Noorse hoofdkam al uitdroogt voor zij koers naar het zuiden zet. Vanavond kijken we weer. Logisch daat dit scenario moeilijk te rijmen is met natuurijs. Wel een winters scenario voor een grote elen van Europa en alle middelgebergten. Sauerland gefeliciteerd met jullie droomwinter. Wie had dat een paar weken geleden nog gedacht? Fijne zondag allemaal.

 

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

69 reacties

Gesloten voor reacties.