hn1_de_c_large

Dit Zwitsers kaartje over de verse sneeuwvalhoogtes van de laatste 24 uur geeft perfect weer wie de hoofdprijs uit Iris gaat winnen. Het westen van Wallis en net over de grens de aansluitende Franse gebieden dus. Lokaal is de halve meter sowieso al overschreden en het is nog niet gedaan. Kon natuurlijk ook niet anders dan bij deze weersituatie. De noordweststuwing doet zijn werk en doet dat de komende dagen nog steeds, zei het dat de grootste schwung er wel stilaan uit gaat.

Champéry

Hier een beeld van Champéry, het Zwitserse deel van Les Portes du Soleil. Klassiek de spekkoper wat noordwest-sneeuwval-accumulatie betreft. Winters waar er in totaal zo’n 6 meter valt zijn hier geen uitzondering. Dikke sneeuwvlokken daar nu nog steeds.

les menuires 3001

Bij een noordweststuwing moeten we altijd het gebied ten zuiden en ten oosten van les Portes du Soleil bij de winnaars rekenen. In het zuiden gaat het dan tot aan de Mauriennevallei. Ook in Les Menuires is dus de voorbije nacht sneeuw gevallen. Zo’n 30cm schat ik.

Riederalp

En langs de oostkant loopt de stuwingszone door tot in Vorarlberg. Dus heerlijk winterse beelden vandaag uit Riederalp …

Lech

… tot in Lech, waar deze ochtend ook nog een aantal stevige buien actief zijn. Ga je nog meer naar het oosten kom je eveneens in een winterwonderland terecht met nog volledig besneeuwde bomen, maar daar overheersen de droge periodes momenteel.

rart_15013118_15013000

Hoe gaat het verder in de Alpen? Wel stilaan gaat de grootste buiigheid er wat uit. Zeker morgenvoormiddag zou het wel eens tijdelijk helemaal droog kunnen zijn in de Alpen, maar na de middag komt in het noordwesten de stuwing weer op gang. En dat blijft zo nog aanhouden tot maandagavond. Dus het gebied van de Mauriennevalei in Frankrijk tot Vorarlberg in Oostenrijk kan tot dan nog op zo’n additionele halve meter rekenen. Lokaal wordt dat nog wat meer. En zo heeft Iris dan uiteindelijk meer dan een meter poeder laten neerdwarrelen. Nog meer naar het zuiden in Frankrijk of naar het oosten in Oostenrijk wordt dat een stuk minder, maar vooral zondagnacht kan het aan heel de Noordkant weer even gaan sneeuwen.

Webcam bodental.it-wms.com

En ik heb nog goed nieuws. Eindelijk kunnen we eens iets goeds melden voor de ZO-kant van de Alpen. Karinthië bijvoorbeeld is tot dusver nog niet echt goed bedeeld geweest. Wel daar komt verandering in. Ook daar sneeuwt het momenteel. En hoe! Waanzin gewoon. Complete white-out. Maar het staat voorlopig nog in de schaduw van Iris. Vooral woensdag en donderdag is dat de hotspot van de Alpen. Dat wordt dan sneeuwfase Remy.

gfs-0-90

Ik haal er even de kaarten bij die ik ook al in mijn ochtendbericht voor de Lage Landen liet zien. Iris gaat de komende dagen opvullen terwijl een nieuw laag, Remy dus, via de Middellandse Zee naar de Balkan trekt en er de fakkel over neemt.

rart_15020418_15013000

Dit is daar dan het gevolg van. De modellen berekenen niet overdreven veel sneeuw momenteel, maar er is potentie op een echte dump. Want voor de Balkan berekent GFS bijvoorbeeld tot 3 meter sneeuw. Dat hoeft maar een heel klein beetje meer naar het noorden op te schuiven en dan … . Wie weet profiteert Val Gardena zelfs nog van heel de situatie. Onzeker dus nog.

gfs-0-180

Wat wel zeker is, is dat Remy daarna doorschuift naar Midden-Europa, en er in het tweede deel van volgende week een dikke noordstuwing op de Alpen ontstaat.

rart_15020600_15013000

Wel, wel. Op den duur gaat echt iedereen in de prijzen vallen. Genieten hoor. Vanavond neemt Ronaldo de zaken waar. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

40 reacties

Gesloten voor reacties.