Stevige run van het GFS vanavond met op de Oostenrijkse gletsjers tot 2m sneeuw en ook de hogere dalen mogen hierbij op een flinke hoeveelheid rekenen! De alpenbewoners zitten hier nog helemaal niet op te wachten maar wij veilig achter de webcams natuurlijk wel 😉 Eens zien wiens gebeden er verhoord worden en of die 2m sneeuw werkelijkheid wordt

Kijkend naar het ensemble rond de hotspot in nieuwe weergave van de totalen (best handig moet ik zeggen al komt deze nog niet exact overeen met de totalen kaart hierboven) zien we de hoofdrun wel als flinke uitschieter. Ik kijk even tot 1 oktober overigens. Daarna sowieso onzeker.

Goed, die meter lijkt gesneden koek voor de hoogste toppen, in de dalen blijft het even afwachten maar lijkt me ook weinig relevant nu, behalve dan voor de mooie beelden. Ja die worden ook wit, lokaal zelfs vanaf 1000m, dat wordt genieten. Tijdelijk genieten. Ik kijk graag even naar de hoeveelheden voor hogerop.

Want die extra sneeuw van zondag op maandag die we alleen in de hoofdrun zien is niet een klein beetje. Het wordt veroorzaakt doordat het laagje boven Europa blijft tollen ingesloten door hoge druk. Waar de kern komt is echter van groot belang voor de uitwerking, hierboven zien we de kern boven plusminus Berlijn.

Met isobaren noordwestelijk op de Alpen gericht betekent dat dat die hele geel-rode pluk neerslag uit gedrukt wordt tegen de noordkant van de Alpen. Omdat de evenementen van de entree van de kou (vrijdag) en de bovenstaande vernieuwde aanvoer van vocht (zondag-maandag) elkaar zo snel opvolgen is er ook nog genoeg kou aanwezig om het stevig te laten sneeuwen! Ik zeg een prachtrun van het GFS, maar hoe realistisch? Want Hajo had het gister al over 1 meter sneeuw en daar moest al aan getwijfeld worden.

Eerlijk is eerlijk, in de zojuist besproken GFS hoofdrun viel alles precies goed: veel instroom van kou, positie van het laagje, de timing en daarmee het behoud van de kou. In het EC hierboven zien we het laagje namelijk slechts enkele honderden kilometers noordelijker en de kwak neerslag doet vooral Nederland aan. Dubbel slecht wat mij betreft. De Alpen noordkant krijgt hiermee slechts een westelijk schampschot om het later met de restjes te doen.

En daarmee is het EC naar mijns inziens nog steeds bijzonder positief hoor! Want meer dan 1 meter sneeuw is nog steeds bijzonder veel. Let wel op, ik benoemde het nog niet eerder; de eerste 20/40mm op de kaart hierboven valt in vloeibare vorm vanaf donderdag.

Anyway, geniet vooral van de beelden vanaf vrijdagochtend en het gehele weekend want dit soort kaartjes hebben we toch een half jaar op moeten wachten!

Categorieën: Avondupdate

Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

11 reacties

Valentijn · 23 september 2020 op 07:56

Ha Jorne, toch nog ‘hier’? Fijn hoor! Mooi bericht. Zoals ieder jaar komt ook nu weer de sneeuw precies op tijd voor het Gletsjerskiseizoen. Voor de Kitzsteinhorn staat er voor komende week toch cumulatief een dikke meter op de verwachting. Dat in combinatie met de depots moet genoeg zijn voor een mooie start begin oktober 🙂 Nog maar drie weken tot de seizoenkaart weer start…. 🙂

    Jorne · 23 september 2020 op 10:40

    Ha Valentijn, ik ben meestal alleen actief als er roze op de kaarten staat maar ik begrijp de verrassing 😉 Hajo zei eerder al eens in een reactie dat ik altijd de vrijheid heb om wat te posten en gister kriebelde het weer dusja… ben ook blij voor de gletsjers, die zitten voorlopig even gebakken

Richard · 23 september 2020 op 08:16

Bedankt Jorne voor de update laten we hopen dat we veel van deze berichten mogen krijgen deze winter.

Wouter · 23 september 2020 op 10:31

Leuk bericht Jorne. Fantastisch om de eerste bak sneeuw op de kaarten te zien. Nu nog hopen dat we er ook op de latten van kunnen genieten komende covid19 winter !

Gerard · 23 september 2020 op 12:15

He Jorne, Leuke & interessant om jouw posts weer te zien 🙂
Hoop nog heel veel posts van jou te zien, hopelijk met goed weer / winter nieuws voor de Alpen en LL.

Tije · 23 september 2020 op 12:16

Mooi man, het is weer begonnen! Zo ook in IJsland, waar de eerste sneeuw weer gevallen is. https://www.mbl.is/frettir/innlent/2020/09/21/snaevi_thakinn_siglufjordur/ Ik weet niet of dat bijzonder vroeg is of zo.

Koos · 23 september 2020 op 17:01

Hoi Horne,

Blijf vooral schrijven. Je stukken zijn prettig om te lezen en worden erg gewaardeerd.

Tijs · 23 september 2020 op 17:48

Goed zo Jorne. Leuk weer hier een bericht van je te zien!

getjo · 23 september 2020 op 20:14

wat een verassing weer een bericht te lezen van jou jorne na alle negativiteit ook op deze site een verademing ja skien wacht ik nog ff af i ben al wat ouder en wil geen risico lopen en ondanks alle veiligheidsvoorzieningen met mond doekje of monddoek met een helm en sneeuwbril en monddoek lijkt het meer dat ik een bank wil beroven dan dat ik ga skizolang deze corona pandemie er isen dus ff niet voor mij

Paul A Club1989 · 23 september 2020 op 22:06

Hij is weer top Jorne. Proficiat met dit mooie startbericht voor het winterseizoen 20-21. Keep on going, zou leuk zijn voor deze topsite!!

Carl · 24 september 2020 op 09:21

Super update Jorne, dag zomer- welkom herfst/winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *