LOSER ALTAUSSEE
Lees verder >

Een sneeuwgarantie van december tot en met het voorjaar?

Zell am see kaprun
Lees verder >

Waterpret, wandelen, fietsen of wintersport op de gletscher? Kiezen jullie maar.

Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

Inversie troef in Alpen en loopt sneeuwfase komend weekend met sisser af?

check ook eens

20 Reacties

 1. Ab schreef:

  EC 10daagse 12u is binnen en steeds meer koude leden die voor een winter inval willen gaan (scandi-hoog) na volgend weekend. Wel nog altijd dan een grote spreiding en onzekerheid maar t.o.z van gister en vanmorgen stuk meer koude leden. En ookl veel wind tijdens sinterklaas. En dan zeggen we “Hoor de wind waait door de bomen” 😉 En overigens de sneeuwkansen die staan er ook nog steeds . Niet veel denk gezien de neerslagkansen. Kijken waar de 15daagse mee komt straks vwb de sneeuw % kansen en verdere verloop van de pluim

  • Ab schreef:

   Als ik zo de sneeuwkansen bekijk op de 15daagse is het ietjes afgenomen t.o.z van vanmorgen. En wat het verdere verloop betreft na 6/7dec is nog steeds erg onzeker gezien de grote spreiding tussen zachte en koude leden. Afwachten maar de komende dagen hoe het verder verloopt

 2. erwin schreef:

  Goede ec pluim hoor! Valt zeker niet tegen hoor!

 3. erwin schreef:

  Mooie tube onderin in ec pluim! Ik blijf erin geloven ondanks mindere OPER

 4. erwin schreef:

  Frederique. Er is nog niets beslist wat betreft vrijdag. !!

 5. Spyfromthesky schreef:

  Voor het eerst op de veel te lange termijn (16 december) staan een hoge druk verdeling op de kaarten die naar mijn mening dan nog net niet gunstig liggen, maar er bouwt in het noorden en noord oosten wel iets op. Als er dan ook maar voldoende transportkou uit Rusland voorradig is?

  Veelal waren het lage drukgebieden vanaf de noordpool die een goede liggen van de aanwezige hoge druk dwarsboomden. Maar ook de positie van de hoge druk maakte het net niet dat die felle kou zomaar kon afzakken.

  Rond 17 december wordt het weer volle maan. Dat zou, wil het in de LL sprake zijn van een vorstperiode, een eerste aanzet kunnen geven.

  Daarom is het nu niet vreemd dat rond of net na Sinterklaas een depressie vanuit Noord westelijke regio af kom zakken.

  Want ja, zie de maan schijnt door de bomen? Volgens mij met Sinterklaas totaal geen maan te zien. Op het putje van afnemende maan.

  Daarom zag ik sneeuw (storm) op Sinterklaas met die run twee weken geleden van het GFS wel zitten. Dat was op het putje van de afnemende maan.

  Ach, hadden we maar in 1830 niet een legertje richting het zuiden gestuurd. Dan we een groter gebied der Nederlanden!
  Dan hadden we wat meer prijs in het weer van dag de dag.
  Dan waren de Ardennen ons skigebieden.

  Geloof, me Nederland is zo een klein gebied eigenlijk. Dat ervaar je al je eens vier dagen gaat fietsen.

  Krijgen onze Zuiderburen op 6 december wel wat sneeuw van betekenis?

  Ik begrijp nu hier dat de laatste run weer iets beter is.

  Spyfromthesky

 6. Leo schreef:


  Wat een geweld zit er op de depressie. Donderdagavond een markante windsprong. In enkele uren tijd draait de wind van zuidwest naar noordwest en zwelt aan. Vooral de windstoten in het Noordwesten zullen zeer heftig zijn: rond de 125 km/uur. Het uurgemiddelde komt in eerste instantie zeker op de Wadden op 8 bft, vrijdag overdag 6 a 7. Tegelijkertijd zakt de dauwpunts-temperatuur in een groot gedeelte van NL van +4 naar -4. Veel sneeuw gaat er niet vallen, maar de combinatie met die harde wind gaat mogelijk de problemen geven. Vanaf dat moment kan de wind zo’n 60 uur lang -hard- uit het noordwesten waaien. Benieuwd hoeveel wateroverlast dat gaat opleveren! Kleine verschuivingen kunnen nog grote verschillen gaan maken, ook voor wat betreft de sneeuw. De kou zit dichtbij. De uiterste punt van Zuid-Limburg blijft in de EC12h vanaf vrijdagochtend t/m woensdag 11/12 zo goed als onder nul. Met als uitschieters 2 nachten met matige vorst. Uiteraard door het berekende -virtuele- sneeuwdek, maar toch.

 7. Leo schreef:

  H/T Bjorn uit de reacties onder het vorige bericht. Schitterend!
  Mooie webcambeeld uit Wagrain. Kan je zien hoe druk de sneeuwkannonnen bezig zijn tijdens een heldere avond.
  http://www.wagrain24.at/webcam/ortspanorama/

 8. Eric schreef:

  Funtensee……. Erg warm op dit moment…….

  Maar MIN 29,2

  • Leo schreef:

   De inversie 🙂 Zag eerder vanavond op twitter al voorbijkomen: Oberwallis op 1800m + 3°C, tegelijkertijd op 1300m -15°C !
   Schitterend artikel weer trouwens Frederic!

 9. Leo schreef:

  Ok het is de pubrun en ok het is zeer tijdelijk want vanaf zaterdag gaat de sneeuw tot ver in Polen weer over in regen, maar toch. Hij kleunt er weer in hoor. Vrijdag de hele dag sneeuw. Voor een groot deel van NL 5 tot 15 cm accumulatie. Aan de kust 1 a 2 graden boven nul, in het oosten net onder nul! Ik blijf me (voor de tijd van het jaar) verbazen over die extreem koude bovenlucht. In deze run tot -12 graden op 850 hPa, en -43 op 500 hPa!

 10. Leo schreef:


  Zaterdagmorgen dit dek? En terwijl zaterdag overdag de sneeuw in NL in deze GFS 18h run weer wegsmelt loop het dek in het Sauerland nog op tot 28 cm. Ook daar tijdelijk. Verder vanaf zaterdag t/m maandag erg veel sneeuw voor de Balkan en Turkije.
  Voor de Alpen is dit geen goede run. Ook nu trekt het hoog ver het continent op, om op de wat langere termijn noordwaarts te trekken.
  Meteofictie en bovendien is de luchtsrukverdeling net niet gunstig genoeg, maar wat een gigantisch Scandi-hoog zou er vervolgens kunnen ontstaan. Potentie!

  • Frederic schreef:

   Thx @Leo. Hoewel ik er een beetje een negatief gevoel over had (misschien te negatief van insteek). Ik vraag me trouwens af of de kaart van wetter3 die je net hebt gepost niet misleidend is? Want er wordt niet het 0°-niveau op weergegeven, maar wel tot op welke hoogte er droge sneeuw valt. Dus het lijkt alsof er 10cm gaat vallen, maar als die meteen weer wegsmelt door positieve temps, dan zit je toch heel de dag met smeltende sneeuw op groen gras te kijken. Niet?

   • Leo schreef:

    Heb je een punt, maar weet ik niet precies, vraag ik me af. Zeker heb je gelijk dat de sneeuwvalgrens wordt aangegeven, in dit geval idd bij deels positieve temps. Maar is het berekende sneeuwdek daar direct aan gekoppeld? Nu ik er zo over nadenk, ik denk het wel idd..
    Maar, het zit er wel tegenaan; de temps. schommelen rond of maar net iets boven nul. Toch kan het ook bij de smeltende sneeuw door de harde wind verassende taferelen gaan opleveren, dat is wat het voor mij zo spannend maakt. In deze run iets minder wind trouwens, wat op zich gunstig is want daardoor net iets minder zeewater invloed.
    ps. Niet te negatief hoor. Mooi bericht. En lastig voor ons beiden; wel erg in tegenspraak met mijn bericht van afgelopen ochtend. Ik had het je lastig gemaakt.. Maar e.e.a. komt uiteraard voort uit de zo wisselende runs 😉

 11. snowman schreef:

  De alpen zijn zo de klos als het aan het gfs ligt.. run na run, ik begin hem echt te knijpen. Kerstgangers, duim voor het ecmwf..

 12. Snowqueen schreef:

  @snowman, ik zie toch vanaf as vrijdag veeel sneeuwdagen staan opde nieuwste verwachtigingen bij Bergfex hoor, zeker voor de noordkant veel sneeuw verwacht…

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.