valdiserezondag

De meeste hooggelegen Franse skigebieden zijn open of gaan morgen open. De gletsjerskigebieden en Val Thorens zijn al langer open. In dit bericht ook een overzicht van de topevents die nu in sneltreinvaart gehouden worden in de gebieden waar de condities zo goed zijn. Het WK skicross is vandaag gestart in Val Thorens en morgen zijn er wereldbekerwedstrijden in Val d’Isère (foto afgelopen zondag). We maken een rondje langs enkele van de vele toppers die de Franse bergen rijk zijn… allemaal met actuele foto’s erbij!

La Clusaz
laclusaz-lr-1012

Tuurlijk: de sneeuw is wat karig momenteel maar La Clusaz – zeker geen gletsjerskigebied – heeft het toch voor elkaar. Komend weekeinde open: Télécabine de Balme, Télésiège de Bergerie, Télésiège du Col de Balme, Téléski de Torchère en Téléski de l’Etrivaz. De foto laat zien dat er een stevige piste ligt die wat het kwik ook doet niet snel meer weg dooit.

Les Menuires
Roc_des_3_Marches-2015_1210_lr

Ook open sinds het laatste weekeinde. Les Menuires met zijn schitterende hoogteverschil tussen dorp en de omliggende toppen. Duizend hoogtemeters afdaling in een magische witte wereld. Ja dit bewijst weer eens hoeveel het waard is dat de Franse Alpen zijn ontwikkeld en dat er zulke skidorpen op 1800m zijn met pistes tot aan de 3000m.

Méribel

In Méribel konden de competitieve toerskiërs meteen uit de voeten. Op 6 december de eerste wedstrijd van het seizoen vanuit het lieflijke Franse skidorp midden in de Trois Vallées! De verbinding met Courchevel over de Saulire is open. En met Les Menuires via de Roc des 3 Marches. Eerlijk is eerlijk: het moet nog een keer flink sneeuwen willen alle liften in deze sector open gaan.

Val Thorens
cime_caron1012crop

Tuurlijk. Er kan er maar één de topper zijn. Het hoogste skidorp van Europa. Val Thorens op 2350m. Je ziet het: hier vermaakt men zich opperbest. Samen met de pistes van Les Menuires (en van daar weer verder naar Méribel en Couchevel) kun je hier sowieso eindeloos skiën. Ook de verbinding met Orelle is open.

offre-licenciés-val-thorens-ffs-2015

Vandaag en morgen vindt in Val Thorens ook het WK skicross plaats! Meer info hierrr. Hoe het is om een skicross te skiën? Bekijk dit filmpje van de Facebook pagina van Val Thorens…

SX World Cup Val Tho 2015Bienvenu à Val Tho pour les 2e et 3e coupe du monde.Visite guidée de la piste avec Arnaud Bovolenta et Chapuis Jean Fred – ski cross.Ca joue des coudes dès les 1er trainings!#driftinnovation

Posted by Sylvain Miaillier – SX on dinsdag 8 december 2015

Op die Facebook pagina ook live verslagen van deze spectaculaire competitie!

En zelf kun je ook extreme kicks beleven in Val Thorens. Wat te denken van deze zipline, snowkarten, fatbike, segway of jawel… duiken onder ijs! Dit is echt de trend die door de Franse skigebieden super wordt opgepikt: steeds meer belevenissen bieden die verder gaan dan alleen skiën of snowboarden.

Tignes
Val_Claret-Tignes1012

Tignes doet zeker niet onder voor Val Thorens en Les Menuires. Al vanuit Tignes Le Lac ga je zo de piste op en heb je de tijd van je leven. En hier kun je nog hoger…

tignesgrandemotte1012

Naar de Grande Motte. De gletsjer waarop ook in de zomer wordt geskied. Heerlijke sneeuw! Dat zie je zo.

Val d’Isère
valdisere1112b

Ook dit hoog gelegen skigebied is al open. Schitterend toch hoe alles erbij ligt?

valdisere1112

En ja in Val d’Isère zit je om een uitdaging nooit verlegen. De wereldbekerafdaling staat bekend als zeer moeilijk en steil. En….

offres-licenciés-val-d-isere-2015

In Val d’Isère zijn dit weekeinde en volgend weekeinde ook al de bekende super spectaculaire FIS wereldbekerwedstrijden. Voor de heren dit weekeinde en voor de dames volgend weekeinde. Natuurlijk op de buis kijken!

https://www.youtube.com/watch?v=oT3H-ya1Ln0

Ben je zelf in Val d’Isère komende winter moet je zeker eens het ice driving proberen.

Valmorel
mega_valmorel_lanchettes

Valmorel is er klaar voor. Het mooie skidorp dat zijn skigebied via de beroemde Col de la Madeleine deelt met St. François Longchamp is er ook klaar voor. 14 december gaan de eerste liften draaien. Op 19 december opent het hele skigebied. Volg het hierrr op Facebook!

valmorel1012

Tuurlijk. We moeten realistisch zijn. In het dorp ligt normaal echt een veelvoud aan sneeuw. Dat komt ook zeker weer terug. Ondertussen chapeau voor de pisteurs die alles voor elkaar weten te boksen.

Val Cenis
valcenis_sommet-solert1012-lr

Val Cenis in de Maurienne opent komend weekeinde met de tweede editie van het festival Tous en piste! Allemaal de piste op! Het uitgestrekte skigebied van de hoogalpiene buurdorpen Lanslevillard, Lanslebourg en Termignon reikt tot 2800m. Daarboven is het schitterend wit.

valcenis1012fb2
Beneden moet er hard gewerkt worden om de pistes in orde te brengen maar met zulke hopen kunstsneeuw lukt dat goed. Snel nog even de promovideo van het openinsweekeinde…

Zo krijgen we er zin in!

Les 2 Alpes2alpes_lafee1112

Schitterend! Ver naar het zuiden al en toch nog zo veel sneeuw. Dat kan in het hoogalpiene Les 2 Alpes! In dit gletsjerskigebied zit je altijd goed.

openles2alpes

Het gebied is open sinds 5 december! Hierboven zie je welke liften en pistes.

gfsglijbaan2012

Hier nog even de beste kans voor veel sneeuw op korte termijn. Iedereen weet dat de weermodellen nog op en neer stuiteren. De aankomende dagen is het zacht maar met heldere nachten kan ’s nachts nog kunstsneeuw worden opgespoten. Het weerbericht van vanochtend laat zien dat er vanaf 16 december kansen zijn voor sneeuwval in de Franse bergen. Het is zo spannend momenteel dat je het van dag tot dag moet volgen. Het is mooi te zien dat de Franse bergen met zulke condities als nu raad weten. Afsluitend de vraag: als jij fan bent van een van de genoemde skigebieden en zeker als je er nu zit… laat dan van je horen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

32 reacties

Gesloten voor reacties.