Geen sneeuwdump maar wel sneeuw. Sneeuwgrens 1000m. Dat schiet al lekker op. Maar er is heus geen winter in aantocht. De hele Amerikaanse Rockies beleven momenteel wél al extreem winterweer. Daarover onderaan nog iets. Eerst wat Europese plaatjes. Hierboven Filzmoos en daar kom je niet hoger dan 1600m.

En de Seegrube boven Innsbruck. 2100m!

En ook in Loser en Die Tauplitz in Stiermarken is het dik wit op rond 2000m en ver daaronder!

De neerslag is een warmtefront dat van Noord-Frankrijk naar Hongarioje steekt. Het komt amper van zijn plek. De zuidkant waar we nog even naar Val Gardena wilden kijken kent enkel dichte mist. Omdat het dus een warmtefront is met de warmte aan de zuidkant daar ook geen noemenswaardige sneeuw.

Hier zie je het op de weerkaart. Moskou heeft al winter! En Scandinavië. Het hogedrukgebied gaat wijken maar niet voor een WC. Er komen stationaire depressies op de oceaan te liggen. Die jagen dan meer sneeuw naar de zuidkant. En geen grote kou.

Hierboven zie je dat op de weerkaart.

Rond Die Tauplitz op 1300m zie je dan dit ensemble. Sneeuwkansen blijven. Maar we eindigen niet kouder dan we nu al zijn. Wel heeft men gisteren in Oostenrijk de verkeerspaaltjes weer winterklaar gemaakt met de oranje stokken! En we weten allemaal dat het komt en dat we er in november weinig aan hebben.

En dan Amerika. Holy moly!! Tal van records sneuvelen. De vrij nieuwe website electroverse.net somt ze op. In Utah werd maandagochtend in een koudemeer vergelijkbaar met de Funtensee in Beieren de laagste oktobertemperatuur ooit gemeten: -37,2C. In 1917 bleef het nog op -36,1C steken. Hoe lukt zoiets toch met bijna dubbele CO2 in de atmosfeer? Misschien weet Wickie de Viking het. Natuurlijk zijn ook in Canada records gebroken maar gelijktijdig sneuvelde ook in Australië een absoluut kouderecord!

Tja er is dan ook al 224 dagen geen vlekje meer op de zon! En we hebben wat vulkaanuitbarstingen gehad. Mooie voortekenen. Maar verder gewoon afwachten.


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

40 reacties

Gesloten voor reacties.