Geen sneeuwdump maar wel sneeuw. Sneeuwgrens 1000m. Dat schiet al lekker op. Maar er is heus geen winter in aantocht. De hele Amerikaanse Rockies beleven momenteel wél al extreem winterweer. Daarover onderaan nog iets. Eerst wat Europese plaatjes. Hierboven Filzmoos en daar kom je niet hoger dan 1600m.

En de Seegrube boven Innsbruck. 2100m!

En ook in Loser en Die Tauplitz in Stiermarken is het dik wit op rond 2000m en ver daaronder!

De neerslag is een warmtefront dat van Noord-Frankrijk naar Hongarioje steekt. Het komt amper van zijn plek. De zuidkant waar we nog even naar Val Gardena wilden kijken kent enkel dichte mist. Omdat het dus een warmtefront is met de warmte aan de zuidkant daar ook geen noemenswaardige sneeuw.

Hier zie je het op de weerkaart. Moskou heeft al winter! En Scandinavië. Het hogedrukgebied gaat wijken maar niet voor een WC. Er komen stationaire depressies op de oceaan te liggen. Die jagen dan meer sneeuw naar de zuidkant. En geen grote kou.

Hierboven zie je dat op de weerkaart.

Rond Die Tauplitz op 1300m zie je dan dit ensemble. Sneeuwkansen blijven. Maar we eindigen niet kouder dan we nu al zijn. Wel heeft men gisteren in Oostenrijk de verkeerspaaltjes weer winterklaar gemaakt met de oranje stokken! En we weten allemaal dat het komt en dat we er in november weinig aan hebben.

En dan Amerika. Holy moly!! Tal van records sneuvelen. De vrij nieuwe website electroverse.net somt ze op. In Utah werd maandagochtend in een koudemeer vergelijkbaar met de Funtensee in Beieren de laagste oktobertemperatuur ooit gemeten: -37,2C. In 1917 bleef het nog op -36,1C steken. Hoe lukt zoiets toch met bijna dubbele CO2 in de atmosfeer? Misschien weet Wickie de Viking het. Natuurlijk zijn ook in Canada records gebroken maar gelijktijdig sneuvelde ook in Australië een absoluut kouderecord!

Tja er is dan ook al 224 dagen geen vlekje meer op de zon! En we hebben wat vulkaanuitbarstingen gehad. Mooie voortekenen. Maar verder gewoon afwachten.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

40 reacties

Gesloten voor reacties.