We openen met de rechthoekige ijsberg. De foto is van NASA en is de hele wereld rondgegaan. Laten we aannemen dat de rechterkant van het brok ijs niet rechthoekig is en dat het door de beelduitsnede zo onwerkelijk is. Bedenk dat het brok ijs voor 90% onder het wateroppervlak hangt. En grote stukken afbrekend ijs staan dus voor een gezond gletsjersysteem met veel aangroei van ijs op de top.

Nou in de Alpen is er nog weinig aangroei. Rond de Rudolfshütte werd het vannacht even wit maar al snel werd het weer regen op 2300m. Weinig reden om dus rond te loeren naar sneeuwfoto’s vandaag. Het is gewoon een misser.

Het is zelfs een van de mooiste missers die ik zo door de jaren heen heb gezien. De koudeuitbraak gaat compleet aan de Alpen voorbij zoals je hierboven ziet.

Wel zitten de Alpen in regen en motregen. Net als de Lage Landen vandaag. Noord-Duitsland heeft het stormachtige weer waarbij er kou richting Turkije wordt gejaagd.

Zaterdag is er dan een zuivere arctische stroming met op tal van plaatsen spectaculaire gevolgen. Zie de sneeuw in het Balticum. Spanje krijgt zeker wat voor zijn kiezen. En de Alpen blijven de onzekere factor. Waar wat en hoe?

In de run vanochtend is het drielandenpunt tussen Oostenrijk, Italië en Slovenië een absolute knaller. Ongekende neerslag. Bij een hoge sneeuwgrens.

Zondag en maandag schiet de berekende neerslag in dat gebied ruim boven de 300mm.

En naar de eerste zaterdag van november toe dan door naar een whopping 500mm!

Het Europese model is het eens. En dat is zorgelijk.

 Aan de noordkant des te minder neerslag in de berekening. En hier in de omgeving van Hopfgarten in de huidige hoofdrun een enorme tegenvaller komend weekeinde. Hoofdrun als zachte uitbijter. Bijna gespiegeld ten opzichte van het ensemblegemiddelde. En zo moeten we erkennen dat het nog niet te zeggen is. De exacte ligging van een depressie kern onder of over de Alpen gaat bepalen hoe alles uitpakt.

Sneeuw in Sauerland en de Ardennen blijft ook in het spel. En zelfs even over de grens met de oosterburen als je goed kijkt. Mijn eindconclusie is: het wordt heftig en is nog onvoorspelbaar. Komt het lokaal komt het zeer heftig. Komt het wat meer uitgesmeerd kan het meevallen.

PS Mijn Renault Kadjar weeranalysevideo van gisteren kwam door uploadproblemen pas gisteravond live. Maar heeft nog heel veel kijkers getrokken. Klopt mijn vermoeden dat jullie video’s liever ’s avonds thuis bekijken dan op het werk?

 

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

31 reacties

Gesloten voor reacties.