Klik voor grotere plaat

Mijn geliefde Inferno Rennen in Mürren in de Zwitserse Jungfrau Region – de langste afdalingswedstrijd ter wereld met dit jaar 1850 deelnemers – heeft zaterdag 21 januari (altijd op de dag van de Hahnenkamm) wel een heel bijzonder parcours: van Almendhubel op rond 1912m naar Lauterbrunnen op 820m. Andere jaren was het eerder van het Schilthorn op 3100m naar Winteregg op rond 1500m en was het daaronder groen. Nu dus boven te veel en onder goed.

Wintersportweerman team
Ik heb de afgelopen jaren een keer of vier deelgenomen en hoop er ook in komende edities weer bij te zijn. Het is een amateurrace waar ieder op zijn eigen niveau kan deelnemen. Tot voor kort was de oudste deelnemer een krasse negentiger (!!) Peter Lunn, de kleinzoon van de bedenker van de race in 1928! Is er misschien animo onder de lezers om een Wintersportweerman team te formeren en in 2013 samen te gaan?

Hieronder nog een bijzonder bericht van de organisatie over de deelname van enkele Afghanistan veteranen van het Britse paralympic team…

Van de organisatie van het Inferno Rennen:

Das britische Pegasus Team hat schon mehrere Male am Infernorennen teil genommen, allerdings sind in diesem Jahr zwei der Teammitglieder junge britische Fallschirmspringer, die im Krieg in Afghanistan verwundet wurden und nur noch einen Arm einsetzen können. Hauptmann Martin Hewitt wurde in einem heftigen Kampf mit den Taliban im 2007 durch einen Schulterschuss verletzt und kann den Arm nicht mehr bewegen. Fallschirmspringer Jaco Van Gass verlor seinen linken Unterarm als er 2009 in einen Hinterhalt geriet und von einer Granate getroffen wurde. Beide fahren Ski im Britischen Skiteam der Behinderten und hoffen an den Winterspielen der Paralympics 2014 teilnehmen zu können. Im Infernorennen nimmt das Pegasus Team an der Kombination teil und bestreitet alle drei Disziplinen (Langlauf, Riesenslalom und Abfahrt).

Im vergangenen März haben beide an einem Marsch (einer Expedition an den Nordpol) mit den Verwundeten teilgenommen, die zeitweise von Prinz Harry begleitet wurde. In diesem Jahr ist eine weitere Expedition zum Mount Everest geplant.

Hoop dat jullie het Duits kunnen volgen! 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

4 reacties

Gesloten voor reacties.