dumpingwestendorf0802

Surf nu onmiddellijk naar onze speciale webcampagina van de SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental en dan vooral de cams van Westendorf, Brixen im Thale en Kirchberg.

radar0802-1020

Je ziet het hier op de radar (kaart van 10 uur 20). Ongelogen. In die hoek helemaal rechts op de kaart dumpt het geweldig bij temperaturen ver onder nul. 10 cm per uur. Makkelijk. Als je al druppels op de camera’s ziet dan is het vanwege het turbulente geweld …. hoewel? Ik snap het eigenlijk niet… dat kan toch alleen verklaard worden als die cam dicht tegen een verwarmd gebouw aan staat?

zafernabeneden0802

In Vorarlberg is het ook stevig aan het sneeuwen. Kleinwalsertal doet lekker mee. Zie eens hoe men al moet beginnen sneeuw uit te steken dat de liftstoeltjes vrij kunnen vertrekken….

zaferna0802

Boven aan diezelfde Zaferna lift is het zo…

gaschurn0802

Hemelsbreed even verderop maar over de weg mijl op zeven hebben we Montafon met hier Gaschurn. Gewoon mooi. Maar er kan altijd nog wat bij hoor…

diedamskopf0802

En het Bregenzer Wald is er ook weer bij. De Diedamskopf was vanochtend al voor 7 uur zo loaded.

lech0802

En dan moet het op de Arlberg ook wel goed zijn. Ja hoor: dit is Lech. Maar jongens jongens. We komen in de buurt van de derde “verjaardag” van het ongeval van Friso. En gisteren overleed al een 24-jarige Nederlander bij Cortina d’Ampezzo. Wepowder heeft het verhaal en beschrijft nog enkele zaterdagslachtoffers.

radar2-0802-tauplitz

Waar sneeuwt het nog meer in Oostenrijk? Want zo bot mogen we wel zijn: Indy is gewoon een pure Oostenrijk dump en dan nog alleen aan de noordkant. Daar waar ruim de helft van de laaglanders skiet. Tijd om ook eens in Die Tauplitz te gaan kijken….

dietauplitz0802

White-out! En dat is bij de pijl op de radar kaart. Dus weten we dat het in St. Martin im Tennengebirge (Fréderic gaat er met zijn gezin heen vanaf de 14e) links van de pijl en in Obertauern onder de pijl ook stevig aan het dumpen is.

zillertalarena0802

Maar evengoed in de Zillertal Arena hoor. Hier iets beter zicht. Dus een aangenamere skidag. Laten we eens kijken wat de laatste berekeningen zijn van wat Indy gaat brengen…
sneeuwkaart0802

Dit maakt onze WRF naberekening ervan… de overvloedige sneeuw in Vorarlberg staat er niet helemaal goed op… SkiWelt en Tauplitz wel mooi paars en naar de Schneeberg 80km zuidwestelijk van Wenen gaan we zeker nog veel kijken de komende dagen. In die gebieden gaat zeker meer dan een halve meter vallen en misschien wel een eindje richting meter vanwege de grote kou bij de sneeuwval.

ec-accu0802

Het Europees model doet dit met Indy.

hirlam0802

En HIRLAM heeft nog wel de mooie sneeuw in Voararlberg met specifiek Kleinwalsertal en Bregenzerwald in de picture.

krippenstein0802

Nee die oostelijke gebieden moeten we in de gaten houden. Hier het freeride skigebied Krippenstein op een flank van de Dachstein. Hoe vatten we dit in één woord samen? Sneeuwhel!

badischl0802

Iets vriendelijker is het in het wandelgebied van de Katrinalm boven Bad Ischl in Oberösterreich.

noorwegen

De prognose na Indy (die in Oostenrijk in twee dikke golven nog tot dinsdagavond blijft sneeuwen)? Kaiserwetter! Grand beau. Flatlinen qua neerslag. Behalve in Noorwegen. De pis moet ergens heen. Dus gaat daar nog een paar meter sneeuw vallen en zal de sneeuwgrens af en toe wat oplopen.

menuires_clocher0802

Buiten de Oostenrijkse noordkant is het natuurlijk overal al geweldig weer. Hier Les Menuires. Dan wordt je al bijna bang om de voorjaarsvakantie. Als er nu twee weken niets meer komt? En de zon onverbiddelijk blijft knallen. Ja die zon heeft zeker invloed. Op zuidhellingen offpiste zal de sneeuwgrens omhoog kruipen. Maar erg gunstig is dat na een week dag nacht ritme de sneeuw offpiste stabiliseert en het lawinegevaar weer flink afneemt. Behalve bij de kammen op noord en oosthellingen en uit dat soort hoekjes zullen we nare berichten blijven houden. En winter 2014-2015 is winter 2014-2015 niet als er niet nog een serie dumps aankomt. Als de weergoden het willen.

PS Nu nog wat ingezonden mededelingen…

grandbeau0802

Smette stuurt deze in vanuit Flaine gisteren en schrijft: “Gisteren de laatste rookpluim boven de Mont Blanc. Boven 1500 meter grand beau.”

seefeld0802

Arthur stuurt deze op van Seefeld. Ben je er ook stil van? Like hem dan hierrr op Facebook en en passant ook ff onze pagina.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

51 reacties

Gesloten voor reacties.